Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rudentiņis – bagāts vīrs

Laiks skapjos meklēt siltās jakas vai pārcelties uz telpām – to dara mūziķi un aicina viņiem pievienoties arī klausītājus.

Vasaras festivālu sezonai beidzoties, patiesībā nekas nav beidzies, jo sākas iekštelpu koncertu laiks. Festivālā Pukkelpop Beļģijā, piemēram, var redzēt pie sētām piestiprinātus rudens koncertu plakātus. Nereti tie reklamē tos pašus māksliniekus, kuri sastopami festivālā, un cilvēki, nejauši kādu iepriekš nezināmu mūziķi noklausoties, iespējams, grib viņu dzirdēt arī atsevišķā koncertā. Uz Latviju pagaidām gada laikā vienus un tos pašus ārzemju māksliniekus divreiz aicināt neviens neiedrošinās, baidoties, ka klausītāji tik drīz vēl nebūs gatavi iet to pašu baudīt vēlreiz.

Mūziķi arī sūdzējušies, ka mums trūkst tāda izmēra koncertzāļu, kas ir starp klubu Depo, kur jau trīs simti cilvēku piepilda zāli, un Palladium, kura ietilpība ir nedaudz mazāk nekā divi tūkstoši klausītāju. Vienīgais piemērotais variants – klubs One One. It kā ir arī Ģertrūdes ielas teātris, bet tur nav tā, ka atnāc, saspraud instrumentus un spēlē, – katru reizi viss jāiekārto no jauna, jo aparatūras uz vietas nav. Ir arī Rokkafejnīca, bet daudzus biedē tās milzīgais ar rokmūziku nesaistīto cilvēku pieplūdums ikdienā.

 

Imanta Kalniņa iedvesmotie

Taču tik un tā koncerti notiek. Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas noslēgumā gaidāmi divi vilinoši pašmāju mūziķu koncerti. 31. augustā, kad vārdadiena Aigariem, to kopā ar klausītājiem svin visi trīs grupas Jumprava Aigari. Šis notikums īpašs arī ar to, ka tajā vairāk nekā pēc divdesmit gadu pārtraukuma uz skatuves atkal kāps grupa Nejautā. Arī otrs koncerts ir saistīts ar kādu laiku nedzirdētu grupu – 9. septembrī Dzintaros uzstāsies Autobuss debesīs kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā. Mūziķi atskaņos Imanta Kalniņa dziesmas.

Tajā pašā dienā – 9. septembrī – uz Palladium skatuves kopā ar orķestri Rīga kāps Jānis Šipkēvics un Matīss Čudars, kuri augustā Piena svētkos arī piedāvāja savas Imanta Kalniņa dziesmu versijas, taču šoreiz programmā Merkurijs uz Mēness viņu repertuārā būs Ludviga van Bēthovena un amerikāņu komponista Skota Makalistera mūzika. Mazāka, turklāt bezmaksas formāta cienītājiem šajā pašā muzikāli piepildītajā dienā būs iespēja Vecrīgas teātrī 3 māsas klausīties un vērot Elizabetes Balčus un Waterflower priekšnesumu koncertā Gaisa dārzs.

Dziesminieks Imants Daksis kopā ar inieti Madhavu Agarvalu gaidīs savus cienītājus Beverīnas Siltumnīcā 3. septembrī, savukārt 5. septembrī ar koncertu klubā Depo atgriezīsies trīs metāldāmas no Brazīlijas – grupa Nervosa.

 

Sala un sniega gaidās

Austrāliešu folka dziesminieka Stjū Larsena koncerts radīs mājvietu Rokkafejnīcā 28. septembrī – šis būs viņa pirmais koncerts Latvijā, tāpat pirmo reizi redzēsim angļu mūziķi Finku – viņš uzstāsies klubā Palladium 29. septembrī. Kā viens no nozīmīgākajiem Finka biogrāfijas faktiem minēta sadarbība ar Eimiju Vainhausu, ar kuru kopā viņš uzrakstījis dziesmu Half Time.

Ģertrūdes ielas teātrī 4. oktobrī atkal varēsim redzēt amerikāņu dziedātāju Džarbo, kura savulaik bija grupas Swans pastāvīgā dalībniece un piedalījusies tās 2012. gada albuma The Seer ierakstā. Šis koncerts ieskandinās festivālu Zemlika, kas notiks 20.–21. oktobrī Latvijas mazākajā pilsētiņā Durbē. Tas notiks nedēļu pēc festivāla Skaņu mežs, kas jau vairākus gadus mājo Mūzikas namā Daile.

Rudenī gaidāmi vēl trīs koncerti, kuru varoņi Rīgā jau dzirdēti vairākkārt. Kādreizējais slavenās vācu heavy metal grupas Accept (visi atceras hitu Metal Heart) dziedātājs Udo Dirkšneiders uzstāsies Palladium 8. novembrī, nākamajā dienā Arēnā Rīga spēlēs mūsdienu britu sintpopa zvaigznes Hurts, 16. novembrī Palladium – slovēņu avangarda grupa Laibach, kurai jau ar latviešiem izveidojušās visai ciešas saites, jo mūsu kinogrupa piedalījusies Laibach pirmā Ziemeļkorejas koncertceļojuma dokumentēšanā pilnmetrāžas filmā Atbrīvošanas diena/ Liberation Day.

Kad 2017. gada rudens jau pamās mums ardievas un būsim sagaidījuši pirmo salu un sniegu, ja daba no cilvēku pārmērīgajām aktivitātēm atkal nebūs sajukusi prātā, 1. decembrī klubā Palladium uzstāsies pašmāju popgrupa Otra puse, savukārt Arēnā Rīga koncertā Royal Christmas Gala – angļu dziedātāja Sāra Braitmena un ansamblis Gregorian. 7. decembrī Arēnā Rīga uzstāsies itāļu izcelsmes amerikāņu dziedātāja un dziesmu autore Laura Pergolici, kura ir pazīstama ar pseidonīmu LP.

Lai daudzveidīgiem muzikāliem iespaidiem bagāts šis rudens un ziema!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja