Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Senais un jaunais kā sniegs un ūdens. Pasaules mūzikas festivāls Porta svin 20 gadu jubileju

Pasaules mūzikas festivāls Porta savu 20. jubileju šogad var svinēt diemžēl ar vienu pašu, toties aizraujošu koncertu. Tas notiks pēdējos gados jau ierastā muzikāli intīmā un pasaules kultūras elpas pilnā gaisotnē mūzikas namā Daile 24. oktobrī plkst. 18.00 – kopā ar Latvijas mūziķiem muzicēs Igaunijas kulta duets Puuluup un somu multiinstrumentāliste un dziedātāja Maija Kauhanena. Pasākumam varēs arī pieslēgties tiešraidē festivāla mājaslapā, kā arī Facebook. Viesmūziķu meistarklases 23. oktobrī notiks tiešsaistē.

Tas, ka festivālā Porta līdzās viesmāksliniekiem dažādos radošos kopprojektos skan arī Latvijas balsis un instrumenti, ir labi iekopta tradīcija. Radošā sadarbība, kopā svinot dažādu tautu tradīcijas un aktualizējot tās caur mūsdienīgu skatījumu, ir būtiska festivāla virsvērtība. Flautiste un dziedātāja Sniedze Prauliņa uzstāsies kopā ar igauņu duetu Puuluup, apvienojot abu tautu skanīgākās tradīcijas, savukārt brāļi Raimonds un Oskars Petrauski (klavieres, saksofons) uzstāsies kopā ar Somijas multiinstrumentālisti Maiju Kauhanenu. Šī radošā tikšanās sola atklāt poliritmiskas melodijas un avantūrām bagātu ceļojumu triju mūziķu saspēlē.

Maija Kauhanena ir cilvēks orķestris. Viņai ir spēcīga un ekspresīva balss, viņa virtuozi spēlē mūsu koklei radniecīgo somu tautas instrumentu kanteli un dažādas perkusijas, par kurām brīžiem kļūst arī pašas mūziķes ķermenis. Spēlējot somu kanteli Saarijärvi, mūziķe izmanto senu spēles tehniku, kurā kantele tiek spēlēta ar nelielu koka gabaliņu. Atskaņojot gan pavadījumus, gan poliritmiskus meistardarbus, viņa ir attīstījusi dažādus kanteles spēles veidus un uz tās atdarina arī citu stīgu instrumentu spēli. Maija Kauhanena ir arī komponiste un ir apveltīta ar aizraujošas stāstnieces talantu. Viņas galvenais iedvesmas avots ir Somijas un Karēlijas zemnieku muzikālās tradīcijas, taču senajām melodijām viņa piešķir jaunu dzīvi. Par to visu vairāk mūziķe pastāstīs meistarklasē 23. oktobrī plkst. 12.00, kurā demonstrēs iespējas un paņēmienus, kā, spēlējot kanteli, radīt akustiskus efektus, ņemot talkā gan koka gabaliņu, gan vijoles lociņu, gan metāla ķēdes un pat alumīnija foliju. Viešņa ierādīs, kā spēlēt un trenēt poliritmus, apvienojot kanteles un sitaminstrumentu spēli, kā arī ar rokām un kājām radītus ritmus.

Igaunijas mūziķu Ramo Tedera un Marko Veisona dueta Puuluup daiļradē sen aizmirstais un mūsdienīgais turas kopā kā ūdens un sniegs, apvienojot senā instrumenta talharpas skanējumu ar dažādām mūsdienu mūzikas tehnoloģijām – elektroniku un cilpu tehniku. Iedvesmu jaunu darbu radīšanai viņi gūst no Vormsi salas leikām, no somu jouhikko repertuāra, Sahela blūza, častuškām un citu tautu tradicionālās mūzikas. Dažādus nejaušus iedvesmas avotus – fragmentus no Polijas seriāliem, kādu vecu igauņu panku un arī saldskābmaizi no Vormsi salas – viņi atzīst par vienlīdz svarīgiem un priekšnesumus bagātina ar horeogrāfiju. Meistarklasē 23. oktobrī plkst. 13.30 mūziķi iepazīstinās ar talharpu – liras tipa stīgu instrumentu, ko spēlē ar lociņu. Šis skaņurīks bijis plaši izplatīts agrajos viduslaikos Ziemeļeiropā, bet Igaunijas rietumu salās spēlēts līdz pat XX gs. sākumam. Pašlaik interese par to atdzimst gan Igaunijā, gan Somijā. Dueta Puuluup dalībieki Marko un Ramo sniegs ieskatu šī mūzikas instrumenta vēsturē, spēles tehnikā, iepazīstinās ar tradicionālajām talharpas melodijām un to mūsdienu variācijām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja