Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Šovakar visā Latvijā notiks Baznīcu nakts pasākumi

Pulcējot krietni lielāku dievnamu skaitu nekā pērn, šovakar notiks vērienīgā Baznīcu nakts, kuras laikā interesenti aicināti apmeklēt 145 dievnamus visos Latvijas novados.

Līdzās bagātīgajam kultūrvēsturiskajam mantojumam - arhitektūrai, sakrālajai kultūrai un mākslai - pasākums sniegs iespēju iepazīt baznīcu arī kā garīgas pilnveides vietu.

Baznīcu nakts programma arī šogad ļaus iepazīt tradicionālo kristīgo konfesiju - luterāņu, katoļu, baptistu, adventistu, metodistu, pareizticīgo un vecticībnieku - baznīcu garīgo un kultūras mantojumu. Daudziem, iespējams, šī var kļūt par pirmo satikšanos ar dievnamiem, kuros varēs dzirdēt baznīcām tik raksturīgās ērģeles, izbaudīt koncertus un dziedājumus baznīcas akustikā, dzirdēt lūgšanas un pavadīt laiku klusumā un pārdomās, pieļauj Baznīcu nakts organizatoru pārstāve Sintija Sproģe.

Tomēr pasākumam nav tikai garīga ievirze. S. Sproģe uzsver, ka tā programma veidota kā sintēze starp kultūrvēsturisko un garīgo, ietverot trīs vadlīnijas - aktīvo, māksliniecisko un meditatīvo. Programmas aktīvā daļa ietver ekskursijas un stāstījumus par baznīcas un draudzes vēsturi, arhitektūru un mākslas vērtībām, kā arī radošās aktivitātes ģimenēm un bērniem. Mākslinieciskie pasākumi sniegs ieskatu baznīcai raksturīgajā mūzikā - ērģeļmūzikā, koru dziedājumos -, kā arī dzejā un sakrālajā mākslā. Savukārt meditatīvā vadlīnija ir cieši saistīta ar garīgo piepildījumu - tas ir laiks klusumam, meditatīvām pārdomām un lūgšanai sveču gaismā, skaidro S. Sproģe.

Šis gads ir īpašs ar to, ka pasākuma norise iziet arī ārpus Rīgas, atklājot citu Latvijas pilsētu un novadu baznīcu mantojumu un garīgo klātbūtni. "Pasākums šogad pirmo reizi notiks visā Latvijā. Tādēļ paredzam, ka augs arī apmeklētāju skaits un tiks pārspēts aizvadītā gada skaitlis," prognozē S. Sproģe. Pērn Baznīcu nakti, kurā piedalījās 43 Rīgas dievnami, apmeklēja aptuveni 20 tūkstoši cilvēku.

Pasākumā Rīgā piedalīsies 36 tradicionālo kristīgo konfesiju draudzes un to dievnami. Kultūras programmu varēs baudīt ne tikai senajās Rīgas centra un vecpilsētas baznīcās, bet arī Āgenskalnā, Vecmīlgrāvī, Bolderājā, Mežaparkā un Sarkandaugavā. Pasākuma kultūras programmu bagātinās Latvijā iemīļoti mākslinieki un mūziķi.

Rīgas baznīcās uzstāsies saksofonists Artis Gāga, dziedātājs Arvīds Keinis (Golgātas baznīca), kristīgā pop/rock grupa MANASE (Jaunā Ģertrūdes baznīca), dziedātāja Endija Aleksandra un ērģelnieks Aivars Kalējs, Rīgas Gospeļkoris (Metodistu 1.draudze), Rēzija Kalniņa (Vecās Sv.Ģertrūdes baznīca), LKA jauktais koris Sōla (Rīgas Krusta Ev.lut. baznīca), zvanu ansamblis Primus un Goran Gora (Daugavgrīvas Baltā baznīca), ērģelniece Vita Kalnciema un Goran Gora koncertā Labā sirds (Rīgas Jēzus ev.lut. baznīca), gospeļkoris GG Choir (Mārtiņa Ev.lut. baznīca), kamerkoris Austrums (Rīgas Lutera Ev.lut. baznīca), dziedātāja Dārta Treija (Rīgas Doms), u.c. Rīgas Doma dārzā no plkst. 21.15 varēs vērot Short Riga īsfilmu programmu. 

Sīkāka informācija par Baznīcu nakts aktivitātēm pieejama www.baznicunakts.lv vai draudžu mājaslapās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja