Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Starta šāvieni skan

Vasaras populārās mūzikas festivālu sezona Latvijā sākas šonedēļ un uzreiz trijās vietās –klausītājus gaida Virga Fest, Pagalms Fest un Metalshow.lv.

Pienācis pēdējais brīdis pārbaudīt, vai telti un guļammaisu pa ziemu nav sagrauzušas peles. Ja viss kārtībā un peles ir sagrauzušas tikai jūsu ienaidnieka vai sīvākā konkurenta lietas, šajā nedēļas nogalē izglābtie priekšmeti jau noderēs, jo vasaras festivālu sezonu ievadīs uzreiz trīs festivāli. Katrs savā Latvijas galā, tāpēc vēlams izpētīt piedāvājumu un laikus izlemt, kurā zemes pleķītī dzīt telts mietiņus, sagatavot zemi ugunskura kurināšanai, kur jāsarunā naktsmājas, ja telts neliekas gana laba, un kur jānoīrē spēkrati, ja savu vēl nav.

 

Metālisti neslīkst

Savulaik Blomē notika metālmūzikas festivāls Metalshow.lv, ko joprojām atceras daudzi, un ar to saistās pat leģendas. Piemēram, par neaizmirstamu braucienu uz festivālu speciālā autobusā no Strēlnieku laukuma, romantisku iepazīšanos pie pirmajiem aliņiem otrās dienas rītā un peldēšanos dīķī ar purvainām malām, no kura ārā tikt varēja tikai ar draugu palīdzību, un, ja neviena cita tuvumā nebija, no tumsas iznira Skyforger Pēteris un rokas vietā pastiepa zobenu. Pieķeroties pie zobena ar rokām, pie kurām piesūcies vesels dēļu bars, un stingri turoties, arī krasts tika sasniegts. Atveriet Jāņa Joņeva slaveno grāmatu Jelgava 94, un tur arī par to būs.

Festivāliem mēdz pienākt arī grūtāki laiki dažādu apstākļu dēļ, un septiņus gadus Metalshow.lv nenotika. Šogad netiek rīkots festivāls Klang Ķekavā, bet nevar tak ļaut vietai palikt tukšai – žviks, un tur vietā jau ielēcis no miroņiem modies metālistu festivāls ar to pašu veco nosaukumu. Pāris gadu notiekošais festivāls Zobens un lemess ir žanriski ierobežotāks, savukārt Metalshow.lv tradicionāli saglabā savu eklektiku – uz skatuves kāps visdažādāko smagās mūzikas stilu pārstāvji. Pēc ilgāka klusuma perioda būs dzirdama grupa Soundarcade, no Krievijas atkal Latvijā piestās Arkona, spēlēs vietējie grandi Sanctimony, Heaven Grey, Urskumug, Preternatural, kā arī viesi no Somijas – Swallow the Sun, The Hypothesis un Dead Shape Figure. Klaņģu kalnu Ķekavā nedrīkst aizmirst.

 

Virga virgā uzvirgos

Ja kāds mūziķis Latvijā ir izpelnījies leģendas statusu, tas noteikti ir Ainars Virga, grupas Līvi zelta sastāva vadītājs, ģitārists un dziesmu autors, reizēm arī balss, kad skaļie Brīze un Grodums pieklusa. Ja kāds dzīvs mūziķis ir pelnījis savā vārdā nosauktu festivālu, tas visupirms noteikti ir Virga – visdažādāko veidu uzdzīves un ķīmisko sastāvu rūdīts, muzikāli talantīgs gan kā autors, gan ģitārists. Ja vēl izrādās, ka ir tāda vieta ar nosaukumu Virga, vispār variantu nav. Festivāls Virga Fest nelieto šādu nosaukumu tikai cilvēku pievilināšanai – Ainars Virga pats ir viens no organizatoriem, grupu atlasītājiem un klātesošajiem tēliem, pats sniedz intervijas un stāsta par festivālu, pats braukā pa Latviju un izlīmē afišas, pats gaida un pavada apmeklētājus.

Šogad dalībnieku sarakstā ir Ainars Virga & Virga Hard Orchestra, Opus Pro, Apēdājs, Z-Scars, Inokentijs Mārpls, Laime pilnīga, Riga Reggae un citi. Festivāls notiek tikai vienu dienu, tāpēc programma piesātināta un vērts ierasties laikus – pats festivāla saimnieks būs uz skatuves jau vienpadsmitos no rīta. Dienas garumā būs pieejamas dažādas radošās darbnīcas un aktivitātes – Nils Īle vedīs ekskursijā ritma un skaņas pasaulē, kādu izrādi sola Liepājas Leļļu teātris, un vienu otru gudrību varbūt arī Liepājas poproka skola.

 

Pagalms neļauj gulēt

Ne viens vien pasaulslavens festivāls ir sācies kā neliels pasākums draugu lokā bez mazākās domas to vērst plašumā un pelnīt naudu. Ja tas tomēr notiek un rīkotājus nenobiedē, nav nekādas vainas. Pagalms Fest esot sācies tieši šādi, un šogad tas piedāvā divu dienu koncertus, kuros uzstāsies diezgan svarīgas grupas: Manta, kas šogad izdevusi otro albumu un uzstāties pa labi, pa kreisi neesot gatava, Židrūns, kura koncertu noķert jau vienam otram kļūst par hobiju, Čipsis un Dullais, Artūrs Skutelis un Tvērumi, kuru albums ir pagājušā gada skaņu mākslas meistardarbs un dzīvajā izpildījumā noteikti būtu baudāms vēl jo vairāk.

Es nezinu, ko lai vēl vairāk šeit saka. Lai dzīvo festivāli!

 

Festivāli

Metalshow.lv Ķekavas pagasta Klaņģu kalnā 16.–17.VI Pagalms Fest Siguldas pagastā 16.–18.VI Virga Fest Priekules novada Virgas pagasta Vārtājas senlejā 17.VI

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja