Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tas, kas satur mūsu pasauli kopā. Ventspilī koncertēs Vineta Sareika un LNSO mūziķi

Izcilā un starptautiski atzītā vijolniece Vineta Sareika, kura pavisam nesen šogad atvērusi jaunu lappusi savā radošajā dzīvē, piepulcējoties vienam no pasaulē labākajiem orķestriem – Berlīnes filharmoniķiem –, šo piektdien, 18. martā, plkst. 19.00 uzstāsies Ventspilī, koncertzālē Latvija, kopā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) stīgu grupu.

Tā sanācis, ka šis dzimtenes apciemojums vijolnieci ved uz Kurzemi, kur vispirms, pašā marta sākumā, viņa mirdzēja 30. Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Andri Pogu atskaņojot Johannesa Brāmsa Vijoļkoncertu.

Ventspilī piektdien gaidāmais koncerts būs īpašs vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, vijolniecei Vinetai Sareikai tā būs pirmā uzstāšanās koncertzālē Latvija. Otrkārt, arī orķestrim, šoreiz stīgu kamersastāvā, tā būs atgriešanās Ventspilī kopš 2020. gadā jaunās koncertzāles telpās notikušā festivāla Vasarnīca. Treškārt, tā ir mūziķu kopīgi sagatavota programma, kuras atskaņojuma vadītāja un soliste ir pati Vineta Sareika.

"Koncerta programmas pamatu esmu izvēlējusies veidot no divu ģeniālu XX gadsimta skaņražu – Dmitrija Šostakoviča un Arnolda Šēnberga – ārkārtīgi personīgiem un intensīviem opusiem. Šostakoviča Kamersimfonijā ir daudz tumsas, sāpju un netaisnības, taču tas nav tikai stāsts par šīs pasaules ciešanām. Šis darbs sākas un beidzas klusumā – kādā augstākā sfērā, kur dvēsele atkal ir attīrīta un satiekas ar Johanu Sebastiānu Bahu. Turpretī Arnolda Šēnberga Apskaidrotā nakts, manuprāt, ir viens no pašiem skaistākajiem mīlasstāstiem mūzikā, kāds jebkad stāstīts un kur teju katra nots izstaro šo neaprakstāmo spēku, kas satur mūsu pasauli kopā," Vineta Sareika stāsta par Ventspilī gaidāmo koncertu.

Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija (op. 110a) patiesībā ir altista un diriģenta Rūdolfa Baršaja veidots komponista Astotā stīgu kvarteta pārlikums kamerorķestrim. Skaņdarba oriģināls, kurš tapa trijās 1960. gada vasaras dienās Drēzdenē, savulaik vainagoja traģisku desmitgadi komponista personiskajā dzīvē. Jaunās Vīnes skolas ciltstēva, dodekafonijas tehnikas izveidotāja Arnolda Šēnberga 1899. gadā vēl tradicionālajā mūzikas valodā komponēto, bezgalskaisto stīgu sekstetu Apskaidrotā nakts (Verklärte Nacht) autors pats vēlāk (1917. un 1943. gadā) pārcēla stīgu instrumentu orķestrim. Vineta Sareika koncertā muzicēs arī solo, atskaņojot vijolei radītos Johana Sebastiāna Baha darbus – Sarabandu no Partitas reminorā (BWV 1004) un Adadžo no Sonātes solminorā (BWV 1001).

Biļetes – Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja