Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tautasdziesmas par Jāņiem, rotāšanu, gavilēšanu, sauli

Mūzikas pedagoģe, topošā etnomuzikoloģe un brīvās gribas ansambļa Stiprās sievas vadītāja Igeta Ozoliņa sadarbībā ar Austras biedrību rīko pirmo attālināto tradicionālās dziedāšanas konkursu Te man tika, te dziedāju.

Konkursa mērķis ir celt godā tradicionālās dziedāšanas prasmes un teicējus – dzīvās tradīcijas nesējus, veicināt sabiedrības izpratni par tradicionālo dziedāšanu, stimulēt tās pārmantojamību un stiprināt lokālo un nacionālo identitāti.

Konkursā var piedalīties divējādi – dalībnieks var apgūt tautasdziesmu un dziedāt pats vai arī atrast un ierakstīt teicēju – dzīvās tradīcijas nesēju. Dalībnieka uzdevums ir izvēlēties vienu latviešu tautasdziesmu, noskaidrot tās avotu, iemācīties to nodziedāt, savu dziedājumu nofilmēt un videomateriālu, aizpildot pieteikuma anketu, nosūtīt rīkotājiem līdz šā gada 29. jūnijam. Uzdevums ir gana vienkāršs, tomēr konkursa veidotāji uzsver būtiskas nianses un aicina iedziļināties mūsu kultūras mantojumā, izvirzot konkursa nosacījumus, – jāizvēlas tautasdziesma par šādu tematiku: Jāņi, rotāšana, gavilēšana, saule (tekstu iespējams virknēt tematikai atbilstoši pēc paša dziedātāja gaumes); jāizveido dziesmas "pasīte", noskaidrojot tautasdziesmas avotus – vietu, teicēju (ja iespējams), pierakstīšanas gadu, pierakstītāju un nosaukumu; jāiemācās nodziedāt izvēlēto tautasdziesmu bez jebkāda pavadījuma – solo (izņēmums ir izvēlēta dziesma ar burdona balsi – šajā gadījumā drīkst tikt iesaistīts burdona vilcējs); jānofilmē savs (vai teicēja) dziedājums, sākumā piesakot sevi (vai teicēju) un izstāstot dziesmas "pasītes" datus (filmēt drīkst ar jebkuru filmēšanai piemērotu viedierīci horizontālā variantā, nedrīkst izmantot skaņu pastiprinošas ierīces); līdz 29. jūnijam jāaizpilda un jānosūta pieteikums, tajā ievietojot sava video YouTube vai Failiem.lv saiti. Pieteikuma anketa atrodama šeit: https:// saite.lv/dziedi.

Piedalīties aicināti interesenti dažādās vecuma kategorijās: 7–12 gadi, 13–18 gadi, 19–… gadi. Attiecīgi vecuma grupām notiks arī izvērtēšana. Dalības maksa konkursā 15 eiro, taču, ja tiek filmēts teicējs, dalības maksa netiek piemērota, tādējādi atbalstot un veicinot tradicionālās dziedāšanas pārmantojamību un ceļot godā dzīvās tradīcijas nesējus.

Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs žūrija: Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, etnodziedātāja Rūta Muktupāvela, etnomuzikologs Valdis Muktupāvels, grupas Auļi mūziķis un studijas Lauska producents Kaspars Bārbals, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas nodaļas studente, tradicionālās mūzikas dziedātāja Diāna Logina.

Sekojot konkursa nolikumam, vērtēšanas kritēriji ir: attieksme pret tradīciju un tradicionālo dziedāšanu, dziedājums – stila izjūta, novada īpatnībām atbilstošas vokālās tehnikas, teksta savirknējums un satura atklāsme, kā arī spēja paust "pasītes" saturu un pieteikumu par sevi vai teicēju. Veiksmīgākie dalībnieki iegūs iespēju ierakstīt savu vai teicēja dziedājumu profesionālā skaņu ierakstu studijā Lauska, kā arī piedalīties tradicionālās mūzikas pasākumos, uz kuriem pēc konkursa aicinās tā organizatori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja