Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uz pasaules dažādības un patiesuma nots. Festivāls Porta aicina sadzirdēt savu un pasaules pulsu

Visticamāk, šīs vasaras koncerti pasaules mūzikas festivāla Porta vairāk nekā 20 gadu ilgajā vēsturē ieguls kā līdz šim vērienīgākā un apjomīgākā programma vienas dienas laikā.

Klausītāji visbeidzot uz festivāla skatuves varēs ieraudzīt somu apvienību, sāmu joikošanas un elektroniskā un eksperimentālā džeza sapludinātājus Wimme & Rinne, un franču un itāļu grupas Lalala Napoli enerģiskos mūzikas stāstniekus. Abu grupu uzstāšanās bija ieplānota pērn oktobrī Mūzikas namā Daile tradicionālajā festivāla rudens koncertā, bet pandēmijas dēļ to nācās pārcelt, atklāj festivāla Porta direktore Ilze Apsiņa. 20. augustā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā sešas mūzikas grupas no septiņām valstīm aicinās pasauli sevī un sevi pasaulē. Plašajā un tik sazarotajā pasaules mūzikas lauciņā Ilzei Apsiņai ir viens skaidrs kritērijs, pēc kura viņa izvēlas aicināmās grupas gan galvenajā pasaules mūzikas forumā Vomex, gan citviet: "Lūkojos grupas, kurām ir dzīvā instrumentālā mūzika. Patiesa mūzika. Un lai saprastu, no kuras valsts ir grupa un kādas saknes pārstāv."

Ar jaunu koncertprogrammu Centerwise un vienlaikus arī ar nebijušu balss skanējumu klausītājus iepazīstinās dziedātāja Ieva Kerēvica ar grupu. Mūzikā savīsies indiešu mantras, klasiskās mūzikas citāti apvienojumā ar latviešu tautasdziesmu tēmām, lībiešu un latgaliešu tautasdziesmu interpretācijām, freejazz vokālajiem izteiksmes līdzekļiem.

Apvienība Yemen Blues no Izraēlas iepazīstinās ar jaunā laikmeta kultūras mūziku, kas apvieno jemeniešu, Rietumāfrikas, blūza, fanka un džeza ritmus, bet vokāls atgādina senos arābu dziedājumus. Savukārt ungāru duets ¡Nosnach ar improvizācijas palīdzību solās klausītājus vest pa neesošiem, bet joprojām pazīstamiem mūzikas ceļiem. Pirms dažām dienām dalībai šīgada festivālā piekrituši arī Marokas kultūras un Āfrikas ritmu vēstneši Slatucada, kas uz skatuves apvieno kapueiru, deju un sitaminstrumentu spēli. Papildus mūzikas dažādībai festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīt un nobaudīt itāļu, franču, izraēļu, somu, ungāru nacionālās virtuves tradicionālās garšas.

Festivāls Porta devis arī iespēju atbalstīt ukraiņu tautu: 25. augustā Mežaparka Lielajā estrādē ļaujieties "etniskajam haosam" pasaules mūzikas kvarteta DakhaBrakha izpildījumā. Grupas nosaukuma nozīme meklējama senajā ukraiņu valodā un tiek tulkota kā "ņemt/dot". Grupu 2004. gadā Kijivas mūsdienu mākslas centrā DAKH dibinājis avangarda teātra direktors Vladislavs Troickis. Līdz ar to grupas priekšnesumos īpaša vieta vienmēr ir spilgtai teatralitātei.

Plašāk – www.festivalporta.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja