Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vai visu piedzīvoto var izdziedāt?

Jāņa Petera jubileju ieskandēs koncerts Dzejnieka sirdsvārdi

Ir atkal iemesls sanākt kopā, lai padziedātu, atcerētos un smeltos enerģiju un prieku – tā var teikt par vērienīgo lielkoncertu Dzejnieka sirdsvārdi, kas 8. jūnijā notiks Arēnā Rīga. Šis ir viens no pasākumiem, ar ko tiek svinēta dzejnieka Jāņa Petera 80 gadu jubileja, kas gan būs 30. jūnijā. "Jo lielāks gada skaitlis, jo vairāk darba. Viss ir jāpagūst, bet iet lēnāk," viņš saka un atzīst, ka nav viegli pārskatīt savas fotogrāfijas, dzejoļus, vēstules – savu arhīvu, no kā materiālus mēdz lūgt interviju, koncertu, pasākumu sakarā. Arī koncerta Dzejnieka sirdsvārdi laikā tiks demonstrēti unikāli foto un video hroniku materiāli ne tikai no Latvijas arhīviem, bet arī Peteru ģimenes arhīva, tostarp iepriekš publiski neizrādītas senākas kinohronikas ar dzejnieku.

Taujāts par to, vai savu pirmo uzrakstīto dzejoli atceras, Jānis Peters uzsver, ka jau kopš kādas piektās klases bijis dziļi pārliecināts, ka būs rakstnieks. Skolā viņa sacerējumus lasīja klasē priekšā, tie bija ļoti gari, pilna burtnīca. "Laikam jau pirmais dzejolis bija muļķīgs, to neatceros. Bet pēc pirmā dzejoļa, ko Liepājas avīzē nodrukāja kultūras redaktore Valentīna Freimane, kā ārštata autoram man uzticēja rakstīt par kultūras dzīvi un drīz vien jau pieņēma arī darbā."

Kā dzejolis par dziesmu top? "Nezinu, kuri svaru kausi smagāki, – vai tie, kur vispirms bijuši mani dzejoļi un vārdi (man nepatīk, ka saka "teksti"), vai arī tie, kas tapuši pēc komponistu ierosinājuma. Raimonds Pauls ir nepacietīgs. Viņš izdomā, nospēlē un pēc pāris dienām zvana – kur ir tās dziesmas? Es netieku līdzi," radošo procesu atklāj Jānis Peters. Viņš ir gandarīts, ka Pēteris Plakidis, Pēteris Vasks ir rakstījuši kora dziesmas, iedvesmojoties no viņa dzejas. "Ir komponisti, kas daudz lasa. Atceros – Uldis Stabulnieks tāds bija. Arī komponists Mārtiņš Brauns. Ja viņš grib dziesmu, tad pasaka man tēmu. Arī tagad top cikls par skolnieku rotu. Iedomājieties, ka 15–20 gadus veci jaunieši ņēma rokās ieročus un cīnījās par Latvijas brīvību," aizrautīgi stāsta dzejnieks.

Šīs dziesmas un leģendārā zēnu kora diriģenta Kriša Deķa piemiņai veltītās kompozīcijas varēs dzirdēt koncertos rudenī, bet sestdienas lielkoncertā Dzejnieka sirdsvārdi īpašais viesis būs komponists Mārtiņš Brauns un skanēs kopā ar Jāni Peteru tapušie skaņdarbi Dvēselīte, Mīla ir kā uguns. Koncerta pirmajā daļā skanēs populārākās dziesmas no teātra izrādēm un kinofilmām, un izpildītāji būs, sākot no deju kolektīva Dzintariņš mazajiem bērniem līdz pat Gunāram Placēnam. Koncerta otrajā daļā iekļautas dziesmas ar Petera dzeju, kuras par savām dēvē jau vairākas paaudzes, – dziedās Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Igo, Ingus Pētersons, Imants Vanzovičs, Juris Vizbulis, Samanta Tīna, Ieva Sutugova, Ginta Krievkalna, Artūrs Biķernieks, Ivo Grīsniņš-Grīslis un Normunds Rutulis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja