Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ventspilī koncertēs armēņu pianists Tigrans Hamasjans

24. martā Ventspilī, teātra namā Jūras vārti koncertu sniegs armēņu pianists un komponists Tigrans Hamasjans (Tigran Hamasyan), informēja pasākuma pārstāve Antra Lācberga.

Trīsdesmit gadus vecais armēņu mākslinieks Tigrans Hamasjans ir viens no ievērojamākajiem un savdabīgākajiem savas paaudzes mūziķiem džeza, laikmetīgās, tautas un rokmūzikas žanrā.

Medijs NPR Music par mūziķi raksta: “Satriecoši jaucot džeza, minimālisma, elektroniskās, tautas un trubadūru mūzikas elementus, Hamasjans ceļo izteiktas ritmikas, ēterisku balsu, pirmatnējas klavierspēles un aizlaiku melodiju iezīmētos muzikālajos plašumos. Jūs nebūsiet dzirdējuši neko līdzīgu.”

Gjumri dzimušais mūziķis auga mājās, kas bija pilna mūzikas. Tēvs klausījās rokmūziku, bet tēvocis bija liels džeza cienītājs. Spēļmantiņu vietā Tigrans taustījās pēc klavierēm un kasešu atskaņotāja un jau trīs gadu vecumā pēc dzirdes centās spēlēt The Beatles, Luija Ārmstronga (Louis Armstrong), Led Zeppelin un Black Sabbath skaņdarbus.

Togad arī sākās Tigrana gaitas mūzikas skolā un turpinājās Erevānā, kad uz turieni ģimene pārcēlās gadus vēlāk. Galvaspilsētā vieni otriem sekoja atklāsmes, iepazīšanās un panākumi. Džeza iepazīšana pa īstam, atskārsme par neaptveramo un nepelnīti aizmirsto armēņu tautas mūzikas mantojumu, dalība Pirmajā Starptautiskajā Erevānas džeza festivālā, iepazīšanās ar Čiku Korea (Chick Corea), Avīšaju Koenu (Avishai Cohen) un citiem turpat divus gadus vēlāk, un sekojošie koncerti vairākos džeza festivālos Eiropā. Lai bērniem nodrošinātu labākas izglītības iespējas mākslā, Hamasjanu ģimene pārcēlās un dzīvi Losandželosā 2003. gadā, kad Tigrans ieguva arī Labākā pianista balvu prestižajā Montro džeza festivālā. ASV viņš gan studēja mūziku, gan aktīvi muzicēja dažnedažādos sastāvos ar izciliem turienes mūziķiem un komponēja.

Savus pirmos ierakstus franču izdevniecības Plus Loin paspārnē T. Hamasjans izdeva kā vairāku mūziķu sastāvu vadītājs, taču jau drīz, 2011. gadā, klajā nāca arī viņa pirmais solo albums A Fable ar viduslaiku armēņu fabulistu iedvesmotām un aptuveni sešu gadu laikā tapušām oriģinālkompozīcijām.

Nepametušam muzicēšanu vairākos paplašinātos sastāvos un pat izdodot daudzuprāt izcilo ierakstu Shadow Theater, Tigrans pirms nepilniem trim gadiem savu pazīšanos ar Stīvu Raišu (Steve Reich) nostiprināja gluži formāli – viņš kļuva par komponista vadītās izdevniecības Nonesuch mākslinieku. Klajā nāca albums Mockroot, kas, mūziķa paša vārdiem, “vairāk izklausās pēc elektroakustiska armēņu roka trio nevis ierindas džeza trijotnes”, taču atnesa viņam Echo jeb vācu Grammy balvu kā Gada ārvalstu klaviermūzikas albumam.

“Man ir svarīgi radīt skaistu melodiju un tas ir pamatu pamats, taču – ko iesākt ar šo melodiju, ņemot vērā, ka tautas mūzikas radīšanas laiks ir beidzies, ir vissvarīgākais uzdevums [..] Kad improvizēju, izmantoju armēņu muzikālo vārdnīcu, taču to darīt iemācījies esmu ar bībopa palīdzību,” par savu pieeju muzicēšanai saka pats T. Hamasjans. 

Biļetes uz Tigrana Hamasjana koncertu 24. martā Ventspilī, teātra namā Jūras vārti  nopērkamas Biļešu Serviss tīklā. Par šī brīža cenu tās pieejamas līdz 1. februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja