Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ventspilī koncertēs vācu ērģelnieks Kristians Šmits

Svētdien, 21. novembrī, ar koncertu Ventspilī, koncertzālē Latvija viesosies harizmātiskais un virtuozais ērģelnieks Kristians Šmits (Christian Schmitt) no Vācijas, informēja koncertzāles pārstāvji.

Pēc debijas Zalcburgas festivālā kopā ar Berlīnes filharmoniķiem un mecosoprānu Magdalēnu Koženu (Magdalena Kožená) sera Saimona Retla (Sir Simon Rattle) vadībā, Kristians Šmits kļuvis par vienu no pasaulē pieprasītākajiem ērģelniekiem. Šajā sezonā mūziķis ir "mākslinieks uzmanības centrā" Cīrihes Tonhalle orķestrī, reizē kūrēdams arī Starptautiskās ērģeļmūzikas dienas un ieskandēdams jaunās koncertzāles ērģeles diriģenta Pāvo Jervi (Paavo Järvi) vadībā. Kristians Šmits rezidē arī Augsburgas Valsts teātrī, kā arī pilda galvenā ērģelnieka pienākumus Bambergas simfoniskajā orķestrī.

Kā ikvienam māksliniekam, kuru viņa pārstāvji, klausītāji un koncertu organizatori nebaidās dēvēt par virtuozu, izcilu un "pasaules vienu no", starp viņa radošajiem sasniegumiem būtu iespējams uzskaitīt virkni koncertzāļu, festivālu un muzikālu sadarbību ar ievērojamākajiem kolektīviem, diriģentiem un solistiem (sarakstā ir Daniels Barenboims (Daniel Barenboim), Losandželosas filharmoniķi, Elbas filharmonija un daudzi citi).

Iespējams, jo īpaši izceļamas un klausītājam interesantas šķitīs viņa kā meklētāja un sava veida mediatora personības iezīmes. Proti, Kristians Šmits ne tikai labprāt dalās ar savām zināšanām un instrumenta spēles prasmēm, būdams vieslektors un pastāvīgi ērģeļu spēli pasniegdams Codarts universitātē Roterdamā, bet arī kā eksperts konsultē ērģeļu rekonstrukcijas darbus un jaunu instrumentu būvi Berlīnē, Nirnbergā, Cīrihē, Lucernā un Brno. Starp viņa pēdējiem projektiem ir arī Esenes filharmonijas ērģeļu digitāla semplēšana, sadarbojoties ar akustiķiem no Nīderlandes. Rezultātā Esenes ērģeļu skanējumu nu iespējams dzirdēt teju jebkurā pasaules vietā. Viss iepriekš minētais, kā arī meistara zināšanas un prasmes, Ventspils koncertā sagaidāmajiem Johana Sebastiana Baha (Johann Sebastian Bach), Arvo Perta (Arvo Pärt), Žana Langlē (Jean Langlais) un citu skaņražu opusiem piešķirs papildu intriģējošu šķautni. Nudien – "Viņa Baha lasījums bija apbrīnojams. Nevis sauss un izpluinīts, lai tādējādi justos drošāk, bet pilns gaismas un smalkuma," izteicies recenzents laikrakstā Wellington Post. 

Gaidot valdības lēmumu par ierobežojumiem publisku pasākumu norisē pēc š. g. 15. novembra, šobrīd Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā pieejamas biļetes koncerta tiešraidei no koncertzāles Latvija. Ja epidemioloģiskie noteikumi būs labvēlīgi publisku pasākumu apmeklēšanai klātienē, biļetes būs iespējams iegādāties arī koncerta klātienes apmeklējumam 21.novembrī plkst. 17.00 koncertzālē Latvija.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja