Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vineta Sareika Liepājā spēlēs Brāmsa Vijoļkoncertu

30. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla koncertā 5. martā plkst. 18 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā vijolniece Vineta Sareika izpildīs Johannesa Brāmsa Vijoļkoncertu. Šā vakara programmā viņa aizstās vijolnieci Baibu Skridi

Jau ziņots, ka Vineta Sareika nupat pievienojusies vienam no Eiropas labākajiem simfoniskajiem orķestriem Berlīnes filharmoniķi

Vinetas Sareikas starptautiskā karjera ar plašu vērienu sākās pēc 2009. gada, kad viņa kļuva par Karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa laureāti. Kopš tā laika mūziķe kā soliste aicināta sadarboties ar izciliem orķestriem un diriģentiem visā pasaulē un muzicē slavenās koncertzālēs no Kārnegija zāles Ņujorkā līdz Isumi zālei Osakā. 2010. gadā viņa ieguva arī Latvijas Lielo mūzikas balvu kategorijā Par izcilu interpretāciju.

"Brāmsa Vijoļkoncerts man ir viens no pašiem mīļākajiem skaņdarbiem, kuram ilgu laiku pietātes dēļ neuzdrošinājos ķerties klāt," stāsta Vineta Sareika. "Šis darbs ir īpašs ar savu milzīgo iekšējo spēku, sirdi plosošo lirismu, bet arī ar to, ka tas nav rakstīts kā tipisks solokoncerts ar orķestra pavadījumu, kur solists var izrādīt savu virtuozitāti. Vijoles partija šeit ir pilnībā integrēta simfoniskajā skaņu rakstā. Svarīgs ir tandēms, nepārtraukts dialogs, saskaņa ar orķestra mūziķiem, kaut kas ļoti tuvs kamermūzikai."

Savu vienīgo vijoļkoncertu, kurā ir gan kaisles, gan rāma miera, gan rotaļīguma pilnas epizodes, Johanness Brāmss sarakstījis ciešā sadarbībā ar draugu, vienu no XIX gadsimta spožākajiem vijolniekiem Jozefu Joakimu, kurš šo skaņdarbu nosauca par "vienu no četriem lieliskajiem vācu vijoļkoncertiem", nostādot to līdzās Ludviga van Bēthovena, Maksa Bruha un Fēliksa Mendelszona meistardarbiem. Pirmatskaņojumā, kas notika 1879. gada 1. janvārī, pēc solista Jozefa Joakima ieceres programma tika atklāta ar Bēthovena un noslēgta ar Brāmsa vijoļkoncertu, tā izceļot abu darbu ciešo saikni un pēctecību. 

Vēl 5. marta koncerta programmā notiks Andra Dzenīša Otrās simfonija Silts vējš pasaules pirmatskaņojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja