Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zeme māca mums klusumu. Diviem Ērika Ešenvalda kora darbiem jauna starptautiska atzinība

Laikā, kad gatavojamies gadumijas svētkiem un atskatāmies uz aizvadītā gada sasniegumiem, latviešu mūzika izpelnījusies jaunu starptautisku atzinību. Laikraksts The New York Times (17. dec.) ierindojis Ērika Ešenvalda kora kompozīciju Earth Teach Me Quiet starp pasaules 25 labākajiem 2020. gada klasiskās mūzikas skaņdarbiem.

Ērika Ešenvalda kora kompozīciju Earth Teach Me Quiet ierakstījis amerikāņu profesionālais koris The Crossing diriģenta Donalda Nellija vadībā. Savukārt interneta straumēšanas vietne Spotify starp labākajiem aizejošā gada skaņdarbiem ierindojusi citu Ešenvalda dziesmu Spring Rain, ko diriģenta Ričarda Nensija vadībā CD ierakstījis Rietumu Klusā okeāna luterāņu universitātes koris (Pacific Lutheran University Choir).

 

Darbs neapstājas, bet...

Par New York Times atzinību komponistam pavēstījis diriģents Donalds Nellijs. Augstu novērtēto Ešenvalda kompozīciju Earth Teach Me Quiet viņš iekļāvis īpašā albumā There Will Come Soft Rains, tajā apkopojot dažādu komponistu mūzikas ierakstus, kas varētu mierināt cilvēkus pandēmijas laikā. Viens no radio Scala Radio žurnālistiem šo Nellija diriģēto izlasi novērtējis kā gada labāko CD.

"Ir neiedomājami skaisti, ka mūsu mūzikas iedzīvinātāji tik radošos veidos atrod iespēju parādīties un nebūt vieni arī šajā karantīnas laikā," atzīst Ēriks Ešenvalds. Uz viņa klavierēm šobrīd ir divas daļas no Mesas Latvijas Radio korim. Atskaņojums pārcelts uz nākamā gada vasaru. Top arī pie stundu ilgs opuss, kuru Lietuvas mūziķi atskaņos 1991. gada barikāžu 30 gadu atcerē. Arī šis notikums ir pārcelts gadu uz priekšu. Top arī divas mesas ASV profesionālajiem koriem, bet vislielākais darbs ir balets Plejādes, kura partitūra jānodod nākamā gada maijā. Pirmizrāde ieplānota mūsu baleta 2022./2023. gada sezonā. Bet... "rakstās ļoti lēni".

"Martā, kad sākās pandēmija, es ļoti cerēju, ka tā ātri beigsies un pēc pusgada viss būs kārtībā. Bet nekā. Tad kļuva psiholoģiski grūti, jo uzmācās jautājumi pašam sev. Vai es vispār tagad varu kaut ko atļauties radīt? Vai tā būs māksla, ja visa šī pandēmija un ārkārtas situācija bliež pa pieri, bliež pa fizisko ķermeni un jūtos kā iespīlēts skrūvspīlēs un samalts gaļas mašīnā? Vai tas būtu kaut kas labs, vajadzīgs un godīgs, ja es šādās sajūtās kaut ko radītu? Man bija ļoti paškritisks vērtējums par radošo darbu šajā laikā. Negribēju, ka pandēmija atspoguļotos manos skaņdarbos. Negribu melot."

 

Ziemas miegā

Zinot, ka pandēmija ir ietekmējusi absolūti visus un visā pasaulē, komponists jautā, kurā brīdī šis pārdzīvojums, šī reakcija pret šo cietumu izpaudīsies uz āru. "Pandēmija mums atņēmusi brīvību. Ir atņemta iespēja ceļot, satikties un iedvesmoties. Tā vietā ir karastāvoklis, kas apdraud un ietekmē gan mūsu ikdienas darbu un iespējas nopelnīt dienišķo maizi, gan psiholoģisko noskaņojumu. Šādā stāvoklī ir grūti vispār ko radīt. Es negribu padoties pandēmijai un ļaut tai sevi salauzt, un negribu tai veltīt nevienu skaņdarbu. Ir vienkārši jāiztur. Gribēju uz šo laiku ieslīgt ziemas miegā. Joprojām uzdodu sev šo jautājumu, vai vispār vajag šajā laikā kaut ko darīt, jo pastāv liela varbūtība, ka radošais rezultāts būs pandēmijas gaisotnes ietekmēts.

Paldies Dievam, pasūtījumi komponistam ir. Visi ārzemju braucieni gan ir atcelti. Precīzāk – pārcelti. Vispirms uz rudeni, pēc tam jau vēl pusgadu vēlāk. "Šajā gadā vajadzēja būt Ziemeļblāzmas simfonijas pirmatskaņojumam Šveicē, Jaunzēlandē, trīsreiz ASV, divas reizes Kanādā, vēl arī Japānā. Par laimi, neviens pasūtījums nav atteikts. Ļoti priecē ziņas no skaņdarbu pasūtītājiem: "Ērik, raksti. Samaksāsim avansu. Termiņu varam pagarināt." Uzrakstīju vienu dziesmu korim Amerikā, vēl vienu korim Anglijā. Komponēju arī šobrīd, bet daru to ļoti lēni, jo negribu ne takti veltīt pandēmijai. Negribu šos pārdzīvojumus iepīt mūzikā." 

 

Pāri laikiem

Valsts akadēmiskā kora Latvija direktors Māris Ošlejs gan ieteicis, ka tieši vajagot šim laikam ļauties un uzrakstīt Rekviēmu. Taču Ešenvalds uzskata, ka "galva ir jātur augšā. Pāri gadsimtu sliekšņiem pārkāpj tā mūzika, kas nav radīta vienam aktuālajam brīdim. Manuprāt, mākslai ir jādzīvo pāri laikiem. Pēdējo trīs gadu laikā man nācies piedalīties vairākās konferencēs, un, kad dzirdēju, ka mani jaunie kolēģi Ziemeļamerikā metas rakstīt politiskos pasūtījuma skaņdarbus par aktuālajām tēmām – par sociālo nevienlīdzību vai rekviēmu Alcheimera slimībai, es tam neuzticos. Ir pilnīgi neticami, ka viens vīruss XXI gadsimtā var nobremzēt visu pasauli. Labā ziņa ir vienīgi tā, ka sakārtojas domas, ir laiks pašizglītoties. Piebremzēšanas laiks turpināsies vismaz gadu. Jāsaņemas, jāgaida un jācer, ka soli pa solītim kopā izturēsim. Domāju, ka lielākā daļa jau ir izturēta. Ir atlicis mazākais nogrieznītis."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja