Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ziemassvētki - ceļš patiesai atklāsmei

Piecpadsmit Latvijas dievnamus no 20. decembra līdz 30. decembrim apceļos saviļņojoša, īpaši Ziemassvētkiem veidota oriģinālmūzikas programma Mana roka Tavējā, kurā satikušies izcilā latviešu aktrise Rēzija Kalniņa un mūziķis, komponists Uldis Marhilēvičs. Abi mākslinieki vēlas ar saviem klausītājiem dalīties emocionālajā un sirds pieredzē. Tikko iznācis arī šīs programmas mūzikas albums.

Viss sācies ar to, ka producents Sandis Mohovikovs piedāvājis Uldim Marhilēvičam: pabraukāsim Ziemassvētkos? "Agrāk jau biju spēlējis baznīcā savos laukos, taču strikti biju pret Ziemassvētku dragāšanu. Ja darām, tad tikai caur savu personisko prizmu un sajūtām. Uzreiz zināju, ka vēlos šo programmu veidot kopā ar Rēziju Kalniņu," stāsta Uldis Marhilēvičs. Kopš pirmās sastapšanās 1987. gadā, viņi tikušies daudzos projektos, tomēr Mana roka Tavējā ir pirmā abu kopīgā koncertprogramma. Tajā iesaistījušies arī Modris Laizāns (basģitāra), Ingus Feldmanis (ģitāra un mutes harmonikas), Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti) un Dzintars Beitāns (vijole).

"Tā nav tikai Ziemassvētku programma, bet kaut kas vairāk, jo Rēzijas atlasītie dzejoļi ir ļoti dziļi. Par ticību. Bija skaidrs, ka norobežosimies no jebkādas komercijas un ārišķībām un nekādā gadījumā tā nebūs popmūzika, nekādi Ziemassvētku zvaniņi," - Uldis Marhilēvičs sapratis, lasot aktrises atsūtītos Iļģuciema Sieviešu cietuma kapelānes Rudītes Losānes, skolotājas Guntas Micānes, Ilgas Bērzas, Evas Dortānes, Tatjanas Zeiliņas-Jones un citu dzejoļus. Viņas visas ir izgājušas skarbu dzīves pārbaudījumu un ciešanu pieredzi un tā tikušas līdz būtiskajām garīgajām atklāsmēm. "Tikai tad, ja nokrīti un jūti sāpes, tu vari apjaust, kā tikt tālāk. Personīgi esmu to izjutis savā dzīvē. Rēzija man atsūtīja šos dzejoļus bez autoru vārdiem, un tas bija ļoti pareizi, jo es iedziļinājos vārdu saturā, neprātojot, cik pazīstams ir dzejnieks. Šie dzejoļi lika man būt maksimāli patiesam mūzikā," atzīstas U. Marhilēvičs. Zīmīgi, ka koncerta nosaukums - Mana roka Tavējā - aizgūts no Rudītes Losānes dzejoļa nosaukuma Mana roka Tavējā, un to var tulkot gan kā atrašanos tuva drauga aizvējā, gan Dieva un Mīlestības pavēnī.

"Esmu nonākusi līdz absolūtai skaidrībai: mana dzīves sūtība nav gozēšanās sabiedrības centrā, par katru cenu patīkot un izpatīkot visiem un ikvienam, izdāļājot sevi sīknaudā. Abi ar Uldi šobrīd esam satikušies dzīves, prāta, sirds un emociju simboliskajās krustcelēs. Pienācis brīdis, kad saprotam, kur īsti slēpjas īstā vērtība un kam piešķirama patiesā nozīme," saka R. Kalniņa. Līdzās dziesmām skanēs arī instrumentālā mūzika un lasījumi no Zālamana Augstās dziesmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja