Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ābolu ķocis. Katra emocija un intonācija trāpa desmitniekā

Koncertuzvedums Ziedonis. Lācis. Sievietes Dailes teātrī

Dzied Rēzija Kalniņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Dārta Daneviča, Dita Lūriņa, Inese Kučinska, Agnese Jēkabsone, Aija Andrejeva, Aija Vītoliņa un Jolanta Strikaite. Mūziķu grupa: Kārlis Lācis, Gints Pabērzs, Kaspars Zemītis, Ainis Zavackis, Jānis Stafeckis, Artūrs Noviks un Kaspars Grigalis

Jegors Jerohomovičs ****

Albums Ziedonis. Lācis. Sievietes pagaidām ir labākais šāgada pašmāju popmūzikas ieraksts. Kārlis Lācis ir sacerējis 13 brīnišķīgu dziesmu ar Imanta Ziedoņa vārdiem – un pasaule kļuvusi nedaudz labāka. Džeziņš, valsis, fokstrots, modernizētais šansons, pilsētas romance – šajā dziesmu ciklā ir nojaušama gan Raimonda Paula, gan franču estrādes klasiķu ietekme. Kārlis Lācis ir mūsu Seržs Gensbūrs un Fransuā Ozons vienā personā. Ozonam viņa kinomūziklā bija astoņas sievietes (filmā dziedāja Denēva, Beāra, Ipēra, Ardāna, Saņē, Leduajēna, Rišāra un Darjē), Lācim un Ziedonim – desmit! Koncerts izdevies vismaz tikpat spilgts kā albums, lai gan mulsināja vizuālo simbolu pārbagātība – videoprojekcijas, mistiski akvāriji, piena pudeles kā stikla taras pieņemšanas punktā. Šis muzikāli poētiskais materiāls pats par sevi ir tik bagātīgs, metaforisks un pat, piedodiet, metafiziski visaptverošs, ka neprasa nekādas pudeles. Visas sievietes un pavadošā grupa maestro Lāča vadībā bija savu radošo uzdevumu augstumos un lika klausītāju sirdīm sisties ātrāk. Nevienas liekas nots. Katras mākslinieces emocija un intonācija trāpīja desmitniekā, un, kad Dārta Daneviča – kā Dzintarzemes Džeina Birkina – dziedāja, čukstēja Es tevi gribu, bija gandrīz neiespējami savaldīt sevi. Dārta, es tevi arī!  

Daiga Mazvērsīte ***** 

Bērzu meijas, puķainas kleitas, saule logā – vai tas ir izlaidums vai kāzas? Nē, Dailes teātrī maija sākumā svinējām Ziedoni, un īstu ceļojumu laikā uz pagājušā gadsimta dzīvespriecīgajiem sešdesmitajiem mums sagādāja Kārļa Lāča dziesmas. Par laimi, šis nebija nesen iznākušā diska atskaņojums, bet gan lieliskas komandas veidota izrāde, kurā savā vietā bija ikviens elements – apskāvieni, krēsli, pat piena pudeles un viļņi fonā. 10 aktrišu un dziedātāju personisko atklāsmju melnbaltajam video sekoja ļoti krāsains koncerts. Karstus komplimentus pelnījušas it visas, protams, abas Aijas – Andrejeva un Vītoliņa – vokāli bija visspožākās, kņudinoša, intīma smeldze staroja no R. Kalniņas, D. Lūriņas, I. Ķuzules- Skrastiņas dziedājuma. Lāča skaņdarbi ļoti sasaucas ar latviešu estrādes pirmsākumiem, kad modē bija Latīņamerikas ritmi, džeza skumjas, kad vēl tika meklēta īsti latviska skaņu valoda. Tad arī klajā nāca Ziedoņa pirmie krājumi, cilvēki prata priecāties pat par laimes mazumiņu. Šāds laimīgs vieglums, brīvības prieks un sievišķība staroja ne tikai no burvīgajām dāmām, bet arī mūziķu grupas ar pastiprinātu perkusiju grupu, kas veidoja intriģējošu, solistes papildinošu pavadījumu. Ziedoņa lelle gan likās iečāpojusi nevietā, toties dzirdējām paša komponista dziedājumu.  

Uldis Rudaks **** 

Lai man piedod visi projekta Viegli dalībnieki, vēl jo vairāk Miks Dukurs, kura dziesma ar Imanta Ziedoņa vārdiem vispār izklausās pēc dzejnieka piesmiešanas, bet Kārļa Lāča sarakstītās un nupat koncertos desmit burvīgu dāmu izpildījumā izskanējušās dziesmas ir labākais, kas pēdējos gados mūzikā ticis darīts ar Imanta Ziedoņa dzeju. Varbūt pat labāk, ka hitu, kas uzreiz pielīp, šeit nav, jo dziesmas jāklausās vairākkārt, kamēr ar tām sadraudzējies, taču pats dzejolis jau zināms no galvas uz mūžu. Šis dziesmu cikls drīzāk ir kā mūzikls, nevis koncerts ar atsevišķiem gabaliem un vislabāk izdzīvojams tieši uz skatuves, tāpēc jācer, ka vēl tiks izrādīts. Vienīgi, kas tā bija par Ziedoņa lelli marioneti autora rokās koncerta noslēguma daļā? Ironija par to, ka Ziedoni kā brendu tagad katrs var liekt un grozīt, interpretēt un graizīt pēc sirds patikas vai nepatikas?

Kaut šādos projektos grēks salīdzināt jeb veidot topus, nav šaubu, ka katra klausītāja subjektīvajai gaumei no desmit izpildītājām atradīsies sava favorīte. Vēl pirms koncerta, klausoties albumu, man jau bija nostiprinājusies pārliecība, ka vislabāk ar dziesmām izdevies saplūst abām dziedātājām Aijām (Vītoliņai un Andrejevai) un aktrisei Dārtai Danevičai, kas koncertizrādē arī apstiprinājās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja