Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ditas Rietumas kino izlase. 29.X - 5.XI

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas

Saula dēls ****
Režisors Lāslo Nemešs. Lomās Gēza Rērigs, Levente Molnārs, Urss Rehns

Veiksmīgi noslēdzies Rīgas Starptautiskais kinofestivāls, un, kā ik reizi, daža laba festivālu filma aizkavējas kinoteātru repertuārā. Šoreiz tā ir viena no gada satricinošākajām filmām, kura, ticiet man, būs pretendente uz Oskaru labākās ārzemju filmas kategorijā (visdrīzāk arī iegūs Oskaru). Ungāru režisora debitanta Lāslo Nemeša darbs ir saņēmis vienu no Kannu festivāla galvenajām balvām, turklāt par holokausta ārprātu šī filma stāsta tā, kā to nav darījis neviens. Filmas kinovaloda, īpaši operatora darbs, ir tehniski virtuozs un jēdzieniski precīzs.

Prāta vētra. Starp krastiem
Režisori Sandijs Semjonovs, Gundars Rēders, Audinga Kucinskaite

Intriģējošs projekts – dokumentālā filma par nacionālo fenomenu PV. Filmas pieteikums vilina gan ar arhīvu materiālu (PV jaunībā), gan dramatisko noti (RK krīzes brīdis, pārdegšana). Jācer, ka pieredzējušais TV smago un karsto tēmu režisors Sandijs Semjonovs (partnerībā ar žurnālistu Gundaru Rēderu un man nezināmo Audingu Kucinskaiti) atraduši grodu dramaturģisku struktūru un pārsteidzošu piegājienu stāstam par plaši mīlētajiem un, šķiet, līdz matu galiņiem pazīstamajiem mūziķiem.

Mīļotās māsas ***
Režisors Dominiks Grāfs. Kinoteātrī Splendid Palace 31.X plkst. 20; 4.XI plkst. 20

Viena no septiņām Berlināles programmas filmām, kuras šajā nedēļā (līdz 5. novembrim) piedāvā Gētes institūts kinoteātrī Splendid Palace. Jutekliska, niansēta laikmeta (XVIII gadsimts) studija – stāsts par divām māsām aristokrātēm, kuras abas mīl jauno ģēniju Frīdrihu Šilleru. Iespējams, var mulsināt filmas forsētais melodramatisms, taču tas atbilst tradicionālajam priekšstatam par īsta vācu kino mentalitāti, turklāt kaislības un drāmas sakņojas Šillera biogrāfijā. Mīlas trio kaislību realizācija kinovalodā ir tradicionāla, taču pārliecinoša.

Fēnikss ****
Režisors Kristiāns Pecolds. Kinoteātrī Splendid Palace 31.X plkst. 18; 3.XI plkst. 20

Berlināles nedēļas kulminācija – filma, kuru veidojis viens no talantīgākajiem mūsdienu Vācijas režisoriem Kristiāns Pecolds sadarbībā ar izcilo vācu aktrisi Nīnu Hosu. Stāstā par sievieti, kura sakropļota koncentrācijas nometnē un atgriežas pie vīra, kurš viņu neatpazīst, vēsturiskais dramatisms tiek apzināti slāpēts, taču tiek akcentēta spriedzes un noslēpumainības intriga, kā arī dubultnieka motīvs. Labais tonis prasa šo filmu salīdzināt ar Alfreda Hičkoka trilleri Vertigo.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Augļi un ogas

Jūs jau zināt – ja uz kādu brīdi iestājas klusums, nebūs labi! Krietnu laiku ieklausījos klusumā, kas valda ap Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvēšanu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja