Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Izrādes Iespējamā tikšanās recenzija. Pasijas un vien' cūciņ'

Izrādes Iespējamā tikšanās lielākā vērtība – tā pabīda oriģinālo avotu virzienā

Režisors Dmitrijs Petrenko Dailes teātrī turpina cilvēka dabas pētījumus Kamerzāles tuvplānā. Šoreiz tam par pamatu bijusi Paula Barca luga Iespējamā tikšanās (tulkojis Ingus Liniņš). Zem lupas – divu mūzikas ģēniju – vienā gadā (1685) dzimušo Johana Sebastiāna Baha un Georga Frīdriha Hendeļa – cilvēciskā daba. Autors izspēlē situāciju, ka abi satiekas pie bagātīga vakariņu galda, un kā uz sudraba paplātes atklājas gan katra raksturs, gan mākslas pārliecība. Patiesībā šāda tikšanās nekad nav notikusi. Hendeļa loma uzticēta Olgai Dreģei, Bahs – Lidijai Pupurei. Ja ir nepieciešams viens ekstraverta, otrs – introverta tipa cilvēks, labāku izvēli grūti iedomāties. 

Pauls Barcs abus komponistus ataino kā pilnīgus pretstatus. Lapu varētu sadalīt divās daļās un divos stabiņos virknēt pretišķības. Hendelis – skaļš, bravūrīgs hedonists, iet uz karalienes dzimšanas dienām, ļoti populārs, neviena bērna, kurpretim Bahs – kluss, ieturēts, pieticīgs, lepns ideālists, 20 bērnu, sēž savā mūzikas istabiņā un galmā neapgrozās. Abas aktrises šos pretstatus rūpīgi arī izspēlē. Tik krass pretstatījums ir autora pārspīlējums, lai veidotos nepieciešamā divkaujas/pingponga dramaturģija. Kā galveno atšķirību Pauls Barcs izspēlē Hendeļa milzīgo popularitāti un dārga mākslinieka statusu, kas Baham esot ļoti skaudis. Dokumentālā patiesība ir tieši tik butaforiska, cik "smaržīgs" ir šķiņķis un "sulīgi" augļi uz Baha un Hendeļa vakariņu galda Dailes teātra izrādē. Scenogrāfe un kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone ir pastrādājusi gan ar stila, gan humora izjūtu, bez kuras šajā gadījumā neiztikt. Pauls Barcs Bahu zīmē pelēkāku par peli, bet tā gluži vis nav bijis. Mūzikas vēsturnieks Žils Kantagrels raksta: "Bija laiks, kad uzskatīja, ka Baha darbi pēc viņa nāves grimuši aizmirstībā līdz pat Mendelszonam. Taču tā nav patiesība. Savā dzīves laikā Bahs bija ļoti pazīstams un atzīts mūziķis" (žurnāls Mūzikas Saule). Abi darbojās izteikti pretējā vidē – Bahs bija Sv. Tomasa baznīcas kantors Leipcigā, Hendelis – galma komponists un populāru operu autors Londonā. Ambīcijas un vēriens bijis abiem.

Izrāde ir īsa – stundu un piecpadsmit minūtes. Tik, cik patiešām varētu ilgt vienas vakariņas, kurās nebūt nav satikušies sirdsdraugi. Pēc sajūtām tai droši vien vajadzētu līdzināties šampanieša glāzes izdzeršanai. Ar dzirkstošu repliku mētāšanu vēl ir problēmas, jo izrāde ir jauna, to spēlē reti un vēl var just pārlieku saspringumu un teksta važas. Aktrisēm jānovēl izveidot niansētāku partnerību. Olgu Dreģi Hendeļa temperaments provocē vairāk uz solo. Brīžiem šķiet, ka aktrise ļaujas pārāk vētrainām izpausmēm, kas labāk noderētu Džimlai rūdi rallallā! kaujaslaukam vai Vella kalpu karstasinīgajai Annai. Īpaši, kad viņas Hendelis iešūpina lustru ar svecēm. 

Visveiksmīgāk režisors izrādē atradis vietu Hendeļa palīgam Johanam Kristofam Šmitam. Jaunais mūziķis Reinis Tomiņš ir kā rezonieris, kurš uz marimbas ik pa brīdim nospēlē te Baha, te Hendeļa skaņdarbu. Sāncensībai ir beidzies noilgums, abi ierakstīti vienos mūzikas vākos, un skaidri redzams, ka Reinim vienādi smagi ir bijis jāmācās abu skaņdarbi. Johans Kristofs Šmits uz abu ģēniju ekscentriskajām izdarībām noskatās ar viegli ironisku iecietību, kā uz bērniem.

Latvijas Jaunā teātra institūts, maz ticams, izvēlēsies šo iestudējumu jaunāko izrāžu skatei ārzemju ekspertiem, lai parādītu spilgtāko un svaigāko, tomēr savs skatītāju loks tai noteikti būs. Latvieši vienmēr ir mīlējuši biogrāfiskus stāstus (gan literatūrā, gan teātrī) par vēsturiskām personībām, jo īpaši māksliniekiem. Teātrī šo mīlestību laikam jau cementējis Mīļais melis 1962. gadā Nacionālajā teātrī, kur milzīgu tautas mīlestību iemantoja Elzas Radziņas un Kārļa Sebra asprātīgie Bernarda Šova un Stellas Kempbelas vēstuļu dialogi.

Izrādes Iespējamā tikšanās iespaidā noklausījos Baha Goldberga variācijas Glena Gūlda interpretācijā un pusi no Hendeļa Mesijas. Šāds izglītojošs efekts ir Dmitrija Petrenko iestudējuma virsvērtība. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja