Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rotkho mēs nevarējām nenovērtēt. Cildinātas virsotnes 2021./2022. gada Latvijas profesionālā teātra sezonā

Savā pietiekami lielajā žūrijas pieredzē pirmoreiz biju situācijā, kad ļoti daudzi lēmumi tika pieņemti vienprātīgi. Mēs daudz strīdējāmies, izvirzot nominantus, bet ne lemjot par laureātiem, – atklāj Spēlmaņu nakts žūrijas priekšsēdētāja teātra zinātniece Edīte Tišheizere.

Vienprātīgi lemts arī par gada lielās formas izrādi – poļu režisora Lukaša Tvarkovska iestudējumu Dailes teātrī Rotkho. Tvarkovskis saņēma arī gada režisora godu. "Tas Latvijas teātrī ir ārkārtīgi nopietns solis laikmetīgās performatīvās mākslas virzienā, jo izrādē patiešām saplūst dažādi mākslas veidi un žanri. Saplūst blakus esošas parādības – teātris un performance. Aktieri spēlē tik sarežģītā daudzplākšņainā esības kvintesencē, ka mēs vienkārši to nevarējām nenovērtēt." Žūrijas priekšsēdētāja uzskata, ka Rotkho ir būtisks notikums, ko analizēt pētniekiem un profesionāļiem. Turklāt zāles reakcija liecina, ka līdzīgi izrādi uzņem arī publika. "Tas ir gandrīz nebijis gadījums," izrādes nozīmi izceļ Edīte Tišheizere.

Vakar, 23. novembrī, Dailes teātrī reformatora un režisora Eduarda Smiļģa 136. dzimšanas dienā jau 29. reizi notika Latvijas Teātra darbinieku savienības organizētais gada lielākais notikums teātra dzīvē – Spēlmaņu nakts laureātu apbalvošana. Vairāk nekā 100 jauniestudējumu visos Latvijas profesionālajos teātros izvērtēja: žūrijas komisijas priekšsēdētāja teātra zinātniece Edīte Tišheizere, žūrijas komisijas priekšsēdētājas vietniece teātra zinātniece Līga Ulberte, teātra kritiķe un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un zinātniece Zane Radzobe, Nacionālā teātra aktrise Dace Bonāte, kultūras žurnāliste Marina Nasardinova un teātra kritiķis Toms Čevers.

 

Vērtē tikai māksliniecisko rezultātu

Par gada mazās formas izrādi žūrija nosaukusi Andra Kalnozola populārā romāna Kalendārs mani sauc režisora Mārtiņa Eihes skatuves versiju Valmieras Drāmas teātrī. "Tā ir izrāde, kas ir unikāla ar to, ka neiemieso kulta grāmatu burta ziņā, bet ārkārtīgi labi izsaka tās garu. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc izrāde tika izvirzīta un arī ieguva balvu," atklāj žūrijas priekšsēdētāja.

Par gada labāko aktrisi žūrija nosaukusi Čulpanu Hamatovu par aktierdarbu Alvja Hermaņa iestudējumā Post Scriptum Jaunajā Rīgas teātrī. Talantīgā māksliniece, reaģējot uz Krievijas sākto karu Ukrainā, emigrēja uz Latviju, un šogad aprīlī Alvis Hermanis aktrisei piedāvāja štata vietu Jaunajā Rīgas teātrī. Edīte Tišheizere stingri uzsver, ka žūrija savus lēmumus ir balstījusi tikai un vienīgi mākslinieciskajos kritērijos: "Arī Čulpana Hamatova kā gada labākā aktrise bija pilnīgi vienprātīgs lēmums, lai gan par šo nomināciju un personību, izvirzot nominācijas, mēs runājām un strīdējāmies ļoti daudz." Žūrija vienojās, ja nominācijās ir izvirzījusi viesrežisora – krievu teātra un operas režisora Timofeja Kuļabina – iestudējumu Kokvilnas lauku vientulība kā izrādi, kas var ietekmēt Latvijas teātra procesu, lai arī reāli tajā epizodiskā lomā piedalās tikai Dailes teātra aktieris Dainis Gaidelis, tad var arī izvirzīt un apbalvot Jaunā Rīgas teātra štata aktrisi Čulpanu Hamatovu.

Par gada labāko aktieri atzīts Kaspars Zvīgulis – par Jāsona lomu Regnāra Vaivara iestudējumā Mazā naudiņa Nacionālajā teātrī. "Šī bija viena no personībām, par kuru runājām visvairāk. Nenoliegšu, ka bija arī citi kandidāti. Vienojāmies, ka nevērtējam aktiera situāciju teātrī, nevērtējam aktiera personības savdabību, vērtējam tikai māksliniecisko rezultātu," žūrijas kritērijus raksturo Edīte Tišheizere.

 

Mākslinieciskas gribas pilni

Žūrijas priekšsēdētāja stāsta, ka ar jauno mākslinieku izvēli bijis sarežģītāk, jo katrs no sirds ir aizstāvējis savus favorītus: "Šis ir gadījums, kad uzvarēja algoritms, jo pilnīgi visi ir jauni, talantīgi, māksliniecisku ilgu un gribas pilni. Visiem ir skatuves pievilcība un harisma." Balsojuma rezultātā gada jaunā skatuves māksliniece ir Valmieras Drāmas teātra aktrise Ieva Estere Barkāne – par Zaķa lomu izrādē Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?. Gada jaunais skatuves mākslinieks – Jaunā Rīgas teātra aktieris Ritvars Logins – par Haralda lomu izrādē Jaunie latviešu stāsti. 3. vakars.

Pilns laureātu saraksts: https://www.diena.lv/kd/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja