Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Autentiskums visiem laikiem. Rīgā viesojas Londonas Hamlets

Deviņdesmito gadu sākumā šo rindu autoram bija iespēja dzirdēt Šekspīra tulkotāja un teju fanātiska tā dēvētās grāfa Ratlenda teorijas piekritēja Jura Birzvalka lekciju. No tās atceros divas svarīgākās lietas – lektora kvēlo pārliecību, ka ar Šekspīra vārdu rakstījis Rodžers Menerss jeb grāfs Ratlends, un otru ne mazāk kvēlu pārliecību – ka Hamleta tekstā iešifrētas atsauces uz teātri Globe.

Tagad atdzimušais teātris Globe tieši ar Hamletu ierodas Rīgā, atzīmējot tomēr jau Šekspīra, nevis kāda "īstāka" autora 450 gadu jubileju.

Aprīlī sāktā divu gadu turneja Globe to Globe, kurā Hamletu rādīs visā pasaulē, pie mums atripos gluži svaiga – pirms Rīgas kalendārā bijušas dažas izrādes Londonā, Amsterdamā un tad caur Vāciju, Zviedriju, Somiju, Krieviju (divas izrādes Maskavas Majakovska teātrī), Igauniju (Tallina un Tartu) 19. maijā kārta pienāks mūsu Dailes teātrim. 20. maijā Hamlets jau plosīsies Viļņas Valdnieku pilī. Tālākajā maršrutā iezīmēta Ukraina; divu gadu ciklā ieplānotas uzstāšanās arī tik ekstrēmās vietās kā Somālija, Ziemeļkoreja, Afganistāna, Libērija un citviet – kopā vairāk nekā 200 valstīs, liecina kompānijas mājaslapa. Turpat varam atrast arī tehnisko informāciju – divpadsmit aktieru spēlē divas stundas un 40 minūšu. Režisori ir Dominiks Dramgūls un Bils Bakhērsts.

Iespējams, galvenokārt teātra nosaukums, kas ļauj domāt, ka izrāde varētu būt "autentiskāka" par citiem Hamleta uzvedumiem, ir tas magnēts, kas ļāvis pārdot visas biļetes Dailes teātra tūkstošvietu zālē. Pārdotas ir arī izrādes Igaunijā un Lietuvā. Reklāmas materiāli gan runā par "jaunu, svaigu versiju"; pašreizējais Shakespeare’s Globe nams ir atklāts tikai 1997. gadā, un tas atrodas aptuveni 230 metru no bijušās The Globe ēkas atrašanās vietas.

Skatoties izrādi mūsu pašu Dailes teātrī, varam tikai piefantazēt (vai iepriekš paskatīties internetā), kā Hamlets izskatās uz Globe skatuves, – kā vēsta pieejamā informācija, mūsdienu teātrim Globe ir skatuve ar skatītāju zālē izvirzītu proscēniju un apaļu pagalmu, ko ietver amfiteātra veidā izkārtotas solu rindas. Jumts sedz tikai skatuvi un sēdvietas.

Skaidrību autentiskuma lietā ievieš viesizrādes producente Leonarda Ķestere: "Es varu tikai atkārtot to, ko ir teicis izrādes režisors, – teātris vēlas atgādināt, ka Šekspīrs nav pielūgsmes objekts, viņa izrādes tiek spēlētas tirgus laukumos un uz sastatnēm. Tas ir autentiskums nevis vienam laikam, bet visiem laikiem. Ja nebūtu mūsdienu attieksmes pret viesturneju organizēšanu, principā šī trupa varētu atbraukt no Tartu satiksmes autobusā, visu, kas vajadzīgs, paņemot līdzi, un nospēlēt izrādi kaut vai Jāņa sētā. Tas ir burvīgi, jo jāatgādina, ka teātris ir dzīvs un pieejams. Mēs esam ļoti atrāvušies no dzīves, atkarīgi no elektrības piegādes, tehnoloģijām un gaismas brīnumiem."

Šajā pasaules apceļošanas turnejā Hamleta lomā nebūs vis gaišmatains jauneklis (kādu var redzēt, piemēram, Rīgas 2014 mājaslapā), bet pieteikti ir divi tēlotāji – nigērietis Ladi Emeruva un Londonā dzimušais pakistāņu izcelsmes aktieris Naīms Haijats. Kurš no viņiem spēlēs Rīgā, nedēļu pirms izrādes vēl nebija paziņots. Trupa ir multikulturāla, tādējādi tiek pasvītrota Šekspīra aktualitāte neatkarīgi no ādas krāsas. Te varam atcerēties pirms vairākiem gadiem Rīgā rādīto zviedru režisora Larsa Rudolfsona versiju par Raiņa Jāzepu un viņa brāļiem – arī tur brāļi pārstāvēja dažādas rases un tautības.

Lugai ir vairāki varianti, un viesturnejai izmantota īsākā – Folio versija, kas savulaik īpaši tika veidota viesturnejām, taču nedaudz papildināta ar pirmo Quattro variantu. "Tiek iedzīvināts princips, kāds bija pirms 400 gadiem, kad izrāžu rādīšana bija kārtīga uzņēmējdarbība. Ar to pelnīja naudu, tas bija nopietns šovbizness, taču vienā pilsētā ilgi uzkavēties nevarēja kaut vai tāpēc, ka vajāja lipīgas slimības," stāsta Leonarda Ķestere.

Nav jau tā, ka latviešu publika būtu briesmīgi badināta, dzīvojot bez Hamleta. Pagaidām pēdējais šī Šekspīra šedevra iestudējums datēts ar 2008. gadu Valmieras Drāmas teātrī. Tomēr ātrums, kādā tika izpirktas biļetes uz teātra Globe viesizrādi, liecina, ka skatītājos valda alkas pēc Šekspīra teksta tādā izpildījumā, kādā to vēl neesam dzirdējuši.

Hamlets
Londonas teātra Shakespeare’s Globe viesizrāde
Dailes teātrī 19.V plkst. 19
Biļetes pārdotas 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja