Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

FOTO: Valmieras teātra izrāde Ziema zem galda

Valmieras drāmas teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvojusi Rolāna Topora luga - pasaka pieaugušajiem - Ziema zem galda. Iestudējums ir režisora Ģirta Ēča debija Valmieras teātrī.

"Šī ir luga, kur aktieriem izspēlēties," saka režisors Ģirts Ēcis. "Tās vēstījums ir pozitīvs, beigas – labas, ne velti mēs to nosaucām par pasaku, jo dzīvē jau viss tā droši vien nebeigtos."

60. gadu vidū tapušajā lugā Ziema zem galda identitātes, pašapzināšanās motīvs risināts liriskā, maigā veidā. Luga ir stāsts par talantīgu kurpnieku Dragomiru (Māris Bezmers), kurš Parīzē spēj atļauties mitekli tikai zem galda, un pēc laiciņa viņam pievienojas brālēns Gricka (Kārlis Neimanis) – vijolnieks. Tieši tur, raugoties uz saimnieces Florānsas (Māra Mennika) jaukajām kājiņām, top kurpju modeļi un mūzika… un rodas jūtas.

"Lai arī luga tapusi sen, tā ir visnotaļ piemērota šodienai," uzskata Ģirts Ēcis. "Tā taču ir par emigrāciju! Cik daudz nav latviešu, kas aizbraukuši, un kaut kur Rietumos būtībā arī dzīvo "zem galda". Tas ir arī stāsts par austrumeiropiešiem, kuri vēl nav kļuvuši par bezdzimuma būtnēm, un ir pārsteigums rietumniekiem. Dragomirs un Gricka ir divi jauni čaļi, kas devušies nevis ekonomiskajā emigrācijā, lai nomaksātu kredītus, bet – lai kaut ko tur iemācītos. Viņi ir mākslinieki, un arī tāpēc patīk sievietēm."

Rolāns Topors (1938–1997) ir franču mākslinieks ar Polijas ebreju saknēm. Viņa daiļrade aptver visdažādākās jomas – sākot ar karikatūrām un grafikām, beidzot ar kino lomām un dziesmām. Visās jomās strādājot, viņš radījis neparastus, sirreālus tēlus. Topora pazīstamāko romānu Īrnieks/Tenant ekranizējis Romāns Polaņskis, bet autors pats spēlējis ievērojamā režisora Vernera Hercoga filmā Nosferatu.

Izrādes mākslinieks ir Reinis Suhanovs, komponists – Jēkabs Nīmanis, izrādē spēlē aktieri Māra Mennika, Māris Bezmers, Kārlis Neimanis, Inga Siliņa un Imants Strads.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja