Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kas ir tā ideālā Latvija mūsu galvās?

Izrāde Lutišķi. Simtgade kā mūsu sabiedrības spoguļattēls

Lutišķus kartē neatrast. Tā ir izdomāta vieta. Visi tēli Daugavpils teātra jaunajā izrādē Lutišķi. Simtgade būs izdomāti, hiperbolizēti, un jebkāda saistība un sakritība ar reālo dzīvi un tās tēliem būs skatītāju pašu pieņēmums. "Bet tajā pašā laikā mēs meklējām situāciju, pietuvinātu vietai, kas atrodas 2 km no Krievijas robežas. Otrs vārds lugas nosaukumā – Simtgade – attiecas uz šodienu," skaidro režisore Paula Pļavniece. Minētie "mēs" ir vairākos projektos kopā sadarbojušās personības un lieliska komanda – režisore Paula Pļavniece, dramaturģe Justīne Kļava un māksliniece Dace Sloka. "Mēs jau domājām – vai nevajadzētu vienotu nosaukumu mūsu radošajai savienībai. Esam domubiedri, saskan idejas un pārdomas par lietām, dzīvi un sabiedrību, tāpēc sadarbība turpinās, rodas jauni darbi." Visveiksmīgākais kopdarbs līdz šim bijusi izrāde Jubileja 98, kas pērn plūca laurus Spēlmaņu naktī.

"Esmu 100% rīdziniece, dzīvoju pašā Rīgas centrā un pirms gadiem četriem sāku braukt uz Daugavpils teātri, lai kaut ko darītu. Katru sezonu pavadīju vidē, kas man nebūt nav ierasta. Nav noslēpums, ka Daugavpilī dominē krievu valoda, bet ar to esmu uz "jūs". Protams, bija arī vesela gūzma stereotipu par Daugavpili, Latgali un pierobežu," stāsta P. Pļavniece. Taču viņai ļoti patīk Daugavpils publika. "Esmu pamanījusi, ka cilvēki nepatur emocijas pie sevis. Ja ir smieklīgi, tad smejas sirsnīgi. Un iestudējums Lutišķi. Simtgade no skatītāja prasīs godīgumu."

Jaunā izrāde ir neparasta – luga lugā. Lutišķos ierodas jauna rīdziniece, kura ar vietējā amatierteātra palīdzību cer Latvijas simtgadei par godu iestudēt Raiņa lugu Spēlēju, dancoju. Taču režisores ilūzijas pamazām brūk realitātes priekšā: lugas iestudēšanu apdraud ne vien radošās komandas valodu barjera, bet arī finansējuma un telpu trūkums. Visi priekšnoteikumi komiskām situācijām, smiekliem, ironijai? "Komisms parādīsies gribot negribot. Bet skatītāji ir dažādi, un to, kas vienam liekas smieklīgs, cits uztver nopietni," skaidro P. Pļavniece un piebilst, ka izrāde būs pat trīsvalodīga – latviešu, krievu un latgaliešu valodā. Un būs arī klasiskā Raiņa valoda. Izrādē tiks apvienotas divas mūsu sabiedrībā līdzpastāvošās kopienas, un skatītājam būs iespēja palūkoties uz tām ar jauna cilvēka acīm. Latvijai šogad aprit 100 gadu, tāpēc jo aktuālāk izskan jautājumi: kas ir tā ideālā Latvija un tās sabiedrība, kas mājo mūsu galvās; vai tai ir kāda saistība ar realitāti vai arī tā ir kāds sens tēls no pagātnes? "Gribam šo mirkli – simtgades laiku – izmantot kā izdevīgu brīdi, lai runātu par vērtībām un paskatītos uz tām kontekstā," saka režisore.

Iestudējumā lomās darbojas Zanda Mankopa, Miroslavs Blakunovs, Inese Ivulāne- Mežale, Kristīne Veinšteina, Mihails Abramovs, Jurijs Losevs, Žanna Lubgāne, Irina Kešiševa, Karīna Sidina.

Pirmizrāde šodien – 27. aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja