Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latviešu ģimenes svešzemju realitātē

Sākas atjaunotās dziesmuspēles Tobāgo! vasaras izrādes

Režisors Valdis Liepiņš, dungojot kādu no populārajām un jau savu patstāvīgo dzīvi ārpus izrādes Tobāgo! dzīvojošajām dziesmiņām, laiku pa laikam skatās debesīs un intensīvi piedomā arī par laika ziņām. Šonedēļ sākas dziesmuspēles Tobāgo! vasaras izrāžu maratons. Atzīmējot šā gada gaviļnieku – komponista Ulda Marhilēviča un dzejnieces un dramaturģes Māras Zālītes – jubilejas, kā arī 15 gadus kopš abu autoru traģikomiskās dziesmuspēles Tobāgo! pirmizrādes Dailes teātrī, šovasar izrādes atjaunotā versija apceļos vairāku Latvijas pilsētu estrādes. Un ne jau visās no tām ir jumts virs galvas.

"Bet domu, ka līs, nemaz nevajag pieļaut," saka Valdis Liepiņš, kurš Tobāgo! režisējis gan toreiz, gan tagad. Izrāde aizvien ir viena no labākajām savā žanrā. Jaunajai paaudzei, kura to nav redzējusi, ir vērts atnākt un padomāt, bet tiem, kuri jau skatīsies otro vai trešo reizi, būs interesanta jaunā versija. Divi tēli – hercogs un hercogiene – vairs izrādē neparādīsies. "Izrāde būs raitāka un dinamiskāka," stāsta režisors, "un emocionāla." V. Liepiņš pats iejutīsies Sīmaņa Zaķīša lomā, ko iepriekšējā iestudējumā spēlēja aizsaulē aizgājušais Dailes teātra aktieris Harijs Spanovskis, kurš bijis Valda Liepiņa teātra "krusttēvs". Jaunajā iestudējumā pie Stāstnieka lomas ticis arī izrādes mūzikas autors Uldis Marhilēvičs.

Valdis Liepiņš stāsta, ka aktieri, kas piedalās atjaunotajā Tobāgo!, ar prieku uzņemot visas piedāvātās idejas, tāpat atceroties visas vecās lietas no iepriekšējās izrādes. Jaunajā Tobāgo! piedalīsies arī divi jaunpienācēji – Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārcis Maņjakovs (viņam uzticēta galvenā varoņa Andreja Vītola loma) un aktrise Madara Botmane (Lilija). Tāpat lomās darbosies "vecā komanda" – Olga Dreģe, Indra Briķe, Jānis Paukštello, Katrīne Pasternaka, Andris Bērziņš, kā arī Aija Dzērve, Sarmīte Rubule, Juris Gornavs u. c.

Bet pats stāsts ir nemainīgs. Toreiz, kad Kurzemes un Zemgales hercogiste bija sasniegusi augstu ekonomisko un kultūras līmeni, hercoga Jēkaba sapņi sniedzās daudz tālāk par Eiropu. "Man jāiegūst pasaule!" Un 80 ģimenes tika nosūtītas pāri Atlantijas okeānam uz Tobāgo. Izrādes stāsts vijas ap cerībām un vilšanos, mīlestību un nāvi, un, protams, ap nozīmīgo, aizraujošo un leģendām apvīto lappusi Latvijas vēsturē – Kurzemes hercogistes ziedu laikiem, kad Hercogs Jēkabs kolonizēja Gambiju un Tobāgo.

Dziesmuspēles Tobāgo! pirmizrāde notiks 7. jūlijā Valmieras pilsētas estrādē, pēc tam 29. jūlijā Jelgavā, Uzvaras parka estrādē, 5. augustā – Dobeles estrādē, 11. augustā – Kandavas estrādē, 12. augustā – Bauskas estrādē, 25. augustā – Saulkrastu estrādē, 26. augustā – Ikšķiles estrādē, bet rudenī izrāde būs skatāma Latgales vēstniecībā Gors, Rīgas Kongresu namā un Vidzemes koncertzālē Cēsis.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja