Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latviešu raķetes – no nulles līdz medaļām. Liepājas teātrī – dokumentāls varoņeposs par bobslejistiem

Gaisā virmo sporta tēma – gan sportistu panākumos, gan teātros. Valmieras teātrī iestudēts stāsts par Jāni Daliņu, bet nupat Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvojusi izrāde Latviešu raķetes par Latvijas bobsleja pirmsākumiem.

It kā sen, bet vēl spilgtā atmiņā XX gs. 80. gadi, kad inženieris un kamaniņu sporta treneris Rolands Upatnieks pilnīgi no nulles (Latvijā šāda sporta veida vēl nebija) radīja PSRS bobsleja izlasi, kurā 95% bija latviešu sportisti. Četru gadu laikā viņi kļuva par olimpiskajiem medaļniekiem.

Rolanda Upatnieka lomas atveidotājs Mārtiņš Kalita izrādē Latviešu raķetes ir arī režisora Regnāra Vaivara asistents. "Darba procesā loģiski veidojās paralēles – treneris kā režisors, palīgs, mērķu izvirzītājs. Režisora un trenera darbam ir kaut kas līdzīgs – no tevis prasa rezultātu. Pirmizrāde iznāk tajā datumā, kad iznāk; uz sacensībām tev ir jābūt gatavam tad, kad tās notiek," viņš raksturo. Lomas sagatavošanas process bijis interesants. Gan režisors, gan aktieri tikās, sarunājās un uzklausīja atmiņas gan no bobslejistiem, gan inženieriem un citiem tā laika bobslejam tuvu stāvošiem cilvēkiem. Pateicoties Zintim Ekmanim, daļa no radošā ansambļa devās uz Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi, lai piedzīvotu braucienu ar bobu. "Veidojot lomu, atšķirībā no citiem džekiem man nebija iespējas aprunāties ar manis atveidoto varoni. Ievācu informāciju – skatījos video fragmentus, klausījos viņa balsi, aprunājos ar viņa meitu, citiem bobslejistiem. Kopējā bilde salikās pamazām. Apbrīnoju viņa apņemšanos četros gados, sākot no nulles, aizvest savu komandu līdz olimpiskajām medaļām. Kādam ir jābūt raksturam, lai kaut ko tādu apsolītu tajā laikā tādai varai. Upatnieka mērķtiecība ir apbrīnojama. Apņemšanās, uzdrīkstēšanās, drosme, gribasspēks, harizma," aktieris stāsta par savu varoni. Un izrāde nav tikai par sportu. "Ceļā uz mērķi ir arī aizvainojums par nepamanīšanu, nesaprašanu. Ir daudz emociju, notikumu. Izrāde ir par vīriešu pasauli, kas var būt arī nežēlīga. Tajā ir savi noteikumi, savdabīgs humors, kas ir nepieciešams."

Izrādes autors, režisors Regnārs Vaivars to nosaucis par dokumentālu varoņeposu. "Stāsts ir īstenība. Tas, ko Upatnieks un bobslejisti tolaik izdarīja, ir varonība. Un eposs tāpēc, ka šajā dažu vīru stāstā ir traģēdijas cienīga dramaturģija – no nulles līdz zvaigznēm un tad atpakaļ uz zemes dubļos," teic Mārtiņš Kalita. Lomās darbojas arī Sandis Pēcis, Kaspars Kārkliņš, Armands Kaušelis, Valts Skuja, Kārlis Artejevs, Artūrs Irbe, Kārlis Ērglis, Hugo Puriņš.

Tuvākās izrādes – 25. februārī, 22. martā, 17. aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja