Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas leļļu teātra rekonstrukcija noslēgusies: ēka nodota ekspluatācijā

Latvijas Leļļu teātra rekonstrukcijas projekts Kr. Barona ielā 16/18, Rīgā, ir veiksmīgi noslēdzies, un ēka ir nodota ekspluatācijā 2023. gada 9. novembra vakarā, informēja VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Teātris jau šobrīd uzsācis pārvākšanās procesu uz savu vēsturisko mājvietu un skatītājus ar pirmajām izrādēm atjaunotajās telpās gaidīs šī gada 15. decembrī.

“Rekonstrukcijas darbi Latvijas Leļļu teātrī ir sekmīgi noslēgušies un ēka ir nodota ekspluatācijā, par ko mums ir patiess prieks. Ēkas nodošanas procesā bija jāveic nelieli uzlabojumi un precizēšanas darbi, lai nodrošinātu ēkas atbilstību visiem regulējošajiem standartiem un nodrošinātu Leļļu teātra mazajiem skatītājiem drošu un patīkamu vidi. Šobrīd sākusies teātra pārvākšanās uz vēsturisko mājvietu Kr. Barona ielā. Ēkas atslēgas teātrim plānots nodot 2023. gada 1.decembrī, kad arī tiks uzsākta pašas ēkas ekspluatācija un jau 15. decembrī tiks rīkota teātra atklāšana ar pirmajām izrādēm," atzīmēja Jeļena Gavrilova.

"Šī ir simboliska dāvana bērniem Lāčplēša dienā! Būvniekiem šis ir beigu punkts paveiktajā darbā, bet mums šis ir nākamais ceļa posms ceļā pie mūsu skatītāja. Mūs sagaida darbīgs mēģinājumu process, jo dažas no plānotajām izrādēm, kā piemēram režisora Edgara Kaufelda iestudējumu Sivēnam pa pēdām, varam mēģināt tikai mūsu vēsturiskajā mājvietā Kr. Barona ielā. Savukārt atklājot teātri, skatītājus sagaidīsim ar režisora Rūdolfa Gediņa jauniestudējumu Riekstkodis un Žurku ķēniņš," norāda Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis Mārtiņš Eihe.

Rekonstrukcijas projekts tika veidots ar mērķi paaugstināt energoefektivitāti un uzlabot energovadību Latvijas Leļļu teātra ēkā, vienlaikus uzlabojot tās estētisko un tehnisko stāvokli, lai tā organiskāk iekļautos pilsētvidē.

Sākotnēji plānotais energoefektivitātes projekts izvērtās krietni lielākā ēkas pārbūves un rekonstrukcijas projektā, jo jumta nomaiņas procesā atklājās, ka daļa ēkas nesošo konstrukciju ir avārijas stāvoklī. Līdz ar jauno darbu nepieciešamību, sākotnēji plānotais nodošanas termiņš Leļļu teātra ēkai no 2022.gada 27. novembra tika pagarināts par gandrīz 1 gadu ieplānotās ēkas rekonstrukcijas veikšanai.

Rekonstrukcijas darbu ietvaros tika veiktas vairākas būtiskas pārmaiņas un uzlabojumi, iekļaujot siltināšanu ārsienās, cokolā, bēniņos un jumtā, jaunu logu un ārdurvju uzstādīšanu, esošā siltummezgla modernizāciju, apkures sistēmas pārbūvi un modernizāciju, kā arī esošās ventilācijas sistēmas rekonstrukciju. Tika veikta mazās zāles pārbūve, iekļaujot griestu paaugstināšanu un arīdzan ēkas un izrāžu zāļu pielāgošana skatītājiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Uzlabojumi atjaunotajā ēkā ne tikai palielinās komforta līmeni Latvijas Leļļu teātra telpās, bet arī ievērojami samazinās izmantotās siltumenerģijas daudzumu. Tas nozīmē, ka teātrim būs iespēja ietaupīt līdzekļus, maksājot mazāk par komunālajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot finansiālu ilgtspēju. Rekonstrukcijas darbu rezultātā Latvijas Leļļu teātra darbinieki gūs labvēlīgāku darba vidi, un skatītāji baudīs patīkamāku izrāžu apmeklējumu. Tāpat teātra ēkas jaunie risinājumi sniegs iespējas radīt jaunas un inovatīvas izrādes.

Latvijas Leļļu teātra ēka Krišjāņa Barona ielā 16/18 ir svarīgs kultūras un vēsturisks piemineklis, kas atrodas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta Rīgas vēsturiskais centrs aizsardzības zonā. Šī ēka tika uzcelta 1911. gadā un ir bijusi daļa no Rīgas pilsētas dzīves. Projekta būvdarbu izmaksas sasniedza 4,13, miljonus eiro bez PVN, un tas tika finansēts ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un valsts budžeta līdzfinansējumu, saskaņā ar Darbības programmas Izaugsme un nodarbinātība 4.2.1. specifisko atbalsta mērķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja