Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Televīzijā rudens sezonu uzsāk Teātris.zip

No 2. septembra Latvijas Televīzijā (LTV) ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu ciklā Teātris.zip skatītāji septiņas sestdienas pēc kārtas varēs vērot astoņas dažādu teātru izrādes.

2. septembrī plkst. 10.00 LTV1 bērni varēs noskatīties Dailes teātra izrādi “Inspektors Tutū”, kas saņēmusi “Spēlmaņu nakts 2019/2020” bērnu un jauniešu žūrijas balvu kā labākā izrāde bērniem. Izrādē ir stāsts par policijas inspektoru Tutū, kas ir ļoti skaists, ļoti labs, taču ne sevišķi gudrs. Kad inspektora kabinetā iemaldās Vilks, kurš meklē meitenīti ar sarkanu cepurīti, Karaliene, kura meklē Sniegbaltīti, lai dāvātu tai sārtu ābolu, Sapņu princis, kurš meklē dusošo līgavu, lai modinātu to ar skūpstu, un citi pasaku varoņi, kuri visi, kā sarunājuši, kādu ir pazaudējuši, – Tutū savicina fejas burvju nūjiņu un sadara tik daudz muļķību, ka pasakas sajaucas, un palīdzēt ieviest kārtību var tikai Brokoļu feja un Burvju spogulis, kas vienmēr saka patiesību.

Savukārt brīdi pirms izrādes plkst. 09.50 raidījumā “Teātris.zip bērniem” mazie skatītāji ar aktieri Aldi Siliņu, kas izrādē atveido Burvju spoguli, uzspēlēs Brokoļu spēli no izrādes, kā arī padiskutēs, kas slēpjas aiz noslēpumainajiem vārdiem – “Spogulīt, spogulīt, saki man tā...”.

Pēc šīs bērnu izrādes sekos septiņi teātra izrāžu vakari LTV1, kur pirms iestudējumiem plkst. 21.10 raidījumā “Teātris.zip” Ojārs Rubenis sarunāsies ar to veidotājiem un citiem viesiem. Izrāžu un raidījumu atkārtojumi būs skatāmi ceturtdienās plkst. 11.45, 11.50 vai 11.55 ar zīmju valodas tulkojumu.

2. septembra vakarā skatītājiem būs iespēja redzēt Daugavpils teātra izrādi “Pa laimes lāča pēdām”, kas tapusi, Monikai Zīlei dramatizējot un lokalizējot Andreja Upīša garstāstu “Sūnu ciema zēni”. Darbība Daugavpils teātra izrādē notiek Latgalē, un laimes lāci meklēt dodas nevis puikas, bet nobriedušas dāmas kopā ar kādu kungu. Pirms izrādes – Ojāra Rubeņa saruna ar izrādes režisoru Oļegu Šapošņikovu, aktrisi Agnesi Laicāni un Andreja Upīša pētnieku, monogrāfijas “Lielais noliedzējs” autoru Arni Koroševski.

9. septembrī gaidāma Nacionālā teātra izrāde “Sievietes daļas”, kas vēsta par sievieti, kura zaudējusi bērnu un savas sēras cenšas slēpt pat no savas ģimenes. Lugas autore Kata Vēbere to sarakstījusi par pašas pieredzi. Pirms izrādes raidījuma “Teātris.zip” vadītājs Ojārs Rubenis sarunāsies ar izrādes režisori Ināru Slucku un galveno lomu tēlotājām, aktrisēm Lauru Siliņu un Esmeraldu Ermali.

16. septembrī – Valmieras teātra izrāde “Nākošpavasar”. Leldes Stumbres lugas darbību režisors Toms Treinis pārcēlis uz mūsdienu Latvijas laukiem, kurp dodas jauns pāris – filologs Nils un mākslas zinātniece Krista, iepazīstot fizisku darbu un ziņkārīgas kaimiņienes. Pie Ojāra Rubeņa viesosies lugas autore, dramaturģe Lelde Stumbre, režisors Toms Treinis un aktieris Mārtiņš Meiers.

23. septembrī LTV ekrānos – Ģertrūdes ielas teātra izrāde “Nasing spešal”, kurā asprātīgā un muzikālā formā apspēlēta viena no ilgākajām Saeimas sēdēm atjaunotās Latvijas vēsturē. Tā sākās 2008. gada 11. decembrī, turpinājās līdz nākamās dienas rītam un pēc nedēļu ilga pārtraukuma noslēdzās 2008. gada 18. decembrī, kopā ilgstot 28 stundas un 16 minūtes. Izrāde gan ilgst tikai pusotru stundu. Sarunā ar Ojāru Rubeni savu viedokli paudīs politiskais komentētājs Māris Zanders, izrādes idejas autors un režisors Andrejs Jarovojs un aktieris Mārtiņš Upenieks.

30. septembra vakarā – Liepājas  teātra izrāde “Kur pazuda saimnieks”. Tās pamatā izmantoti seši stāsti no Paula Bankovska tāpat nosauktā stāstu krājuma. Par svarīgiem dzīves un vēstures notikumiem ierasti uzzinām no cilvēkiem. Bet, kā šie notikumi izskatās dzīvnieku acīm, kuri tos piedzīvojuši kopā ar saviem saimniekiem? Izrāde būs neierasts skats no malas uz būtiskākajiem mūsu dzīves un vēstures pavērsieniem. Pirms izrādes Ojārs Rubenis tiksies ar tās režisoru Dmitriju Petrenko, aktrisi Ilzi Trukšāni un vēsturnieku Kasparu Zelli.

7. oktobrī – Nacionālā  teātra krāšņā un noslēpumainā izrāde “Sapnis vasaras naktī”. Tajā Šekspīrs pa apburtu mežu liek klīst un mainīties mīlētāju pāriem, bet amatierteātris iestudē ļoti smieklīgu priekšnesumu. Ar Ojāru Rubeni sarunāsies izrādes režisors Elmārs Seņkovs un aktieris Arturs Krūzkops.

14. oktobrī, rudens cikla noslēgumā – Dailes  teātra izrāde “Zemdegas” pēc Regīnas Ezeras romāna,  kas iekļauts Latvijas Kultūras kanonā. Mūrgaliešu kaislības un attiecību peripetijas mijas ar Jāņa Šipkēvica skaistajām dziesmām. Sarunā pirms izrādes piedalīsies izrādes režisors Dmitrijs Petrenko un aktieri Imants Strads un Katrīna Griga.

2023./2024. gada sezona ir divpadsmitā, kopš LTV ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu ieraksta un ciklā “Teātris.zip” demonstrē Latvijas teātru iestudējumus. Desmit gados izrādes noskatījušies vairāk nekā 7 625 400 skatītāju. Kopš 2012. gada rudens, kad tika svinīgi atklāta Borisa un Ināras Teterevu fonda un LTV raidījuma “Teātris.zip” sadarbība, LTV1 un LTV7 ierakstītas 196 dažādu Latvijas teātru izrādes. Ciklā parādītas 250 izrādes, no kurām 179 bijušas kopā ar Ojāra Rubeņa vadīto raidījumu.

Raidījuma pastāvēšanas gados visbiežāk ierakstīti un pārraidīti Latvijas Nacionālā teātra, Dailes teātra, Jaunā Rīgas teātra, Valmieras Drāmas teātra, Liepājas teātra iestudējumi. Ierakstītas arī vairākas Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra, Daugavpils teātra, Latvijas Leļļu teātra izrādes. “Teātra.zip” fondā ir arī neatkarīgo teātru Kvadrifrons, Dirty Deal Teatro un Ģertrūdes ielas teātra izrādes. Plašāka informācija pieejama infografikā.

Lai padarītu teātra mākslu pieejamu plašākai auditorijai, LTV sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu izveidojusi arī “Teātris.zip” īpašo izrāžu izlasi, kurā iestudējumi pieejami neierobežotu laiku. Raidījumu cikla “Teātris.zip” arhīvu var skatīties šeit.

Raidījums “Teātris.zip” un izrāžu iestudējumu televīzijas pirmizrādes – no 2. septembra sestdienās plkst. 21.10 LTV1 un REplay.lv.  Šogad izrādes būs iespējams noskatīties arī atkārtojumā LTV1 nākamajā ceturtdienā plkst. 11.45 vai 11.50, vai 11.55 – aicinām sekot līdzi aktuālajai programmai. Visas izrādes satura atskaņotājā REplay.lv un LTV “Teātris.zip” lapā pēc televīzijas pirmizrādes būs skatāmas septiņas dienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja