Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Liepājas teātrī top iestudējums Mīlestības vārdā Jāņa Znotiņa režijā

Liepājas teātrī pirmo reizi strādā režisors Jānis Znotiņš, kurš ieradies kopā ar savu komandu – dramaturģi Anci Muižnieci, mākslinieci Pamelu Butāni, horeogrāfi Agati Bankavu, kuriem pievienojies arī gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Šādā komandā visi strādā, lai iestudētu izrādi Mīlestības vārdā, kurai dots žanriskais apzīmējums – jutekliska satīra. Iestudējums pirmizrādi piedzīvos 8. jūnijā, tā paredzēta skatītājiem, kas vecāki par 15 gadiem.

Jānis Znotiņš ir vienīgais režisors Latvijā, kurš mērķtiecīgi veido izrādes jauniešiem, kā saka viņš pats: "Ja tev nepatīk kaut kādi procesi sabiedrībā, tad jāizglīto jaunieši." Tieši vidusskolas skolēni ir šī gaidāmā iestudējuma mērķauditorija, bet ne tikai – kā Znotiņš pierādījis ar saviem agrākajiem iestudējumiem citos teātros, piemēram, Mēs, roks, sekss un PSRS Valmieras Drāmas teātrī, kas nospēlēts jau vairāk nekā 100 reizes, viņa veidotās izrādes uzrunā arī pieaugušos skatītājus. Režisors izrādi veido kā spēles teātri, nosacītībā, tādējādi rosinot skatītāju fantāziju.

Kā uzsver izrādes radošā komanda: "Bieži dzirdēts vārdu savienojums “tradicionāla ģimene”, taču nav skaidrs, kas īsti ar to būtu jāsaprot. Tāpēc mēs ar visu nopietnību centāmies izpētīt, kas aiz šiem vārdiem slēpjas, iztēloties un izdzīvot uz skatuves pareizas un tradicionālas attiecības. Tā rezultātā nonācām pretrunu un smieklu pasaulē, tāpēc nu ir radusies juteklīga satīra par mīlestības un attiecību tēmu.

Laikmetā, kurā jauni cilvēki aizvien mazāk satiek viens otru dzīvē, un, neraugoties uz plašajām tehnoloģiju iespējām, bieži vien izjūt dziļu vientulību, sabiedrība (politiskie spēki, kopienas, biedrības, pašvaldības, skolu direktori un skolotāji, vecāki, vecvecāki, vienaudži un visi citi, kam vien nav slinkums) grūž jaunu cilvēku prātos priekšstatus par to, kā pareizi, kad un ar ko viņiem būtu jāveido attiecības. Šie priekšstati tiek nodoti no paaudzes paaudzē, atstājot mūsos dziļus nospiedumus un nepārvaramas bailes kļūdīties. Jaunībā mīļotā cilvēka meklējumi ir sevišķi aktuāli un jūtīgi. Mēs uzskatām, ka pret tiem jāattiecas ar vislielāko cieņu, jo dzīve tikai tāpēc ir skaista, ka tā nav mūžīga, un mums tajā ir dota spēja just, iemīlēties, pārdzīvot un mīlēt."

Izrāde tiek veidota ar teātra jaunajiem aktieriem, kas paši ir jauni cilvēki, un attiecību veidošanas vai neveidošanas jautājums arī viņiem ir aktuāls. Dažādās attiecību variācijas, sākot ar Ādamu un Ievu Ēdenes dārzā, turpinot ar latviešu tautas dainām un precību tradīcijām, un pat iejūtoties Lāčplēša, Laimdotas un Spīdolas attiecībās, izspēlēs Kintija Stūre, Madara Kalna, Agnija Dreimane, Valts Skuja, Kārlis Artejevs un Artūrs Irbe.

Mīlestības vārdā ir Liepājas teātra šīs sezonas pēdējais jauniestudējums, tas iekļauts arī Lielās zāles abonementā. Šosezon izrādi iespējams noskatīties arī 9. un 13. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kalnciema kvartālā sākas vasaras koncertsezona

Kalnciema kvartāls šīs vasaras pirmajā ceturtdienā gaidīs ciemiņus ierastajā vietā zem lampiņu virtenēm. Pasākumu cikla Vasara ārā. Vasara kopā otrajā koncertā 6. jūnijā apmeklētājus ieprie...

Pasniegtas Teātra dienas izcilības balvas

Pirmdien, 3. jūnijā, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tika sumināti Teātra dienas izcilības balvu saņēmēji. Pasākumu organizē Latvijas Teātra darbinieku savien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja