Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liepājas teātrī trīs vakarus pēc kārtas varēs noskatīties visu Elmāra Seņkova iestudēto triloģiju

2019. gadā Liepājas teātrī pirmo reizi iestudēja režisors Elmārs Seņkovs, kurš pēc veiksmīgās sadarbības, radot izrādi Šekspīrs, nolēma turpināt darbu Liepājā, veidojot iestudējumu triloģiju.

Pēc visu trīs daļu tapšanas radās iecere visus iestudējumus parādīt kopā. Skatītājiem iespēja noskatīties triloģiju dota, apmeklējot izrādes trīs vakarus pēc kārtas – 13. oktobrī tiks rādīta izrāde Šekspīrs, 14. oktobrī izrāde Grimmi, bet 15. oktobrī režisora jaunākais veikums un triloģijas noslēdzošā daļa Grieķi.

Kopā triloģija saņēmusi 14 Spēlmaņu nakts nominācijas, turklāt katra no izrādēm nominēta arī galvenajā kategorijā – Gada lielās formas iestudējums; izrāde Šekspīrs 2020. gadā arī saņēmusi balvu, savukārt to, vai balvu saņems iestudējums Grieķi, uzzināsim 23. novembrī, kad tiks pasniegtas pagājušās sezonas Spēlmaņu nakts skatuves naglas.

Katrā no izrādēm režisors atradis savus izaicinājumus – gan skatītājiem, gan aktieriem, aicinot ļauties spēles priekam un absurda pilnam teātra dzejolim par pasauli.

Šekspīra laika teātrī sievietēm piedalīties izrādēs bija aizliegts ar likumu, tāpēc Globusa teātrī, kurā pirmizrādes piedzīvoja daudzas Šekspīra lugas, nebija aktrišu; sieviešu lomas spēlēja jauni vīrieši – parasti 13 līdz 19 gadus veci, turklāt par to saņemot mazāku atlīdzību par aktieriem, kas atveidoja vīriešu lomas. Arī Liepājas teātra izrādē Šekspīrs, kurā uz skatuves satiekas Ričards III, Lēdija Makbeta, Džuljeta, Otello un citi Šekspīra lugu varoņi, gandrīz visas – izņemot galveno Ričarda III lomu, kurā spoži iejūtas aktrise Inese Kučinska – atveido vīrieši – Lēdiju Makbetu – Egons Dombrovskis, Džuljetu un Dezdemoni Rolands Beķeris un citi.

Grimmi – režisora Elmāra Seņkova otrā no triloģijas izrādēm Liepājas teātrī turpina jau Šekspīrā iesāktos estētikas meklējumus – cinisms, spēles prieks un asinis. Režisors izaicina skatītājus ne vien ar brāļu Grimmu radīto pasaku atpazīšanu, bet arī faktu, ka izrādē aktieri runā sevis radītās nevalodās, vienīgos latviešu valodā esošos teikumus atvēlot teicējam, ko izrādē atveido Egons Dombrovskis.

Mītiskā spēle – izrāde Grieķi – pirmizrādi piedzīvoja vien pagājušās sezonas pašā izskaņā – jūnijā; tai par pamatu ņemti grieķu mīti, kurus aktieri izspēlē muzikāli un kustībā, iesaistot gan ķermeni, gan balsi, taču valoda dota vien zemes personifikācijai Gājai – aktrisei Inesei Kučinskai, kas skatītājus izrādes gaitā iepazīstina arī ar citiem dieviem, sirēnām un titāniem.  Paaudzes un laikmeti mainās, bet cilvēka vēlme kļūt par Dievu nemainās. Vai Prometejs darīja pareizi, atnesdams cilvēkiem uguni?

Izrādes iespējams skatīties nesaistīti – kā neatkarīgus mākslas darbus, taču tie, kas skatīsies visus trīs iestudējumus, varēs saskatīt atsauces un lipināt tos kopā. Turklāt skatītājus, kas apmeklēs triloģiju tieši šajos datumos, gaida ne tikai māksliniecisks baudījums, bet arī saldais ēdiens – tikšanās ar režisoru un citiem radošās grupas pārstāvjiem pēc katras izrādes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja