Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ļoti izmisuši, tāpēc kļūst ļoti smieklīgi

Dmitrijs Petrenko Liepājas teātrī debitē, iestudējot lugu LUV.

Režisoru Dmitriju Petrenko Liepāja vienmēr ir fascinējusi, un viņš atzīstas, ka tā ir vieta, kur gribas pakavēties. Īpaši teātrī, jo šī ēka ir ļoti skaists nams. "Skatuve nav ne liela, ne maza. Ēka ir ar savu vēsturi, un man ir svarīgi, ieejot teātrī, sajust kontekstu. Jā, jā, esmu dzirdējis par teātra spoku, bet – man pietiek savējo," joko Dmitrijs. Viņš neslēpj prieku, ka Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins viņam piedāvājis sadarboties un 22. aprīlī klajā nāks šīs sadarbības rezultāts – Mureja Šizgala lugas LUV pirmizrāde.

Izrādes pieteikumā režisors tai devis žanrisko apzīmējumu – smieklīgs stāsts par izmisumu. Luga LUV (angļu valodā vārdu spēle no vārda love – mīlestība) ir pamelna, nedaudz absurda komēdija, sarakstīta 1964. gadā. Ar to M. Šizgals debitēja Brodvejā un tika nominēts Tonija balvai kategorijās Labākais lugas autors un Labākā luga. Pērn novembrī nosvinējis savu 90. dzimšanas dienu, autors deva atļauju lugas iestudējumam Liepājā.

Luga ir stāsts par trim cilvēkiem, kuru ceļi krustojas visai savdabīgā brīdī, kad viens no viņiem cenšas izdarīt pašnāvību, nolecot no tilta. Izrādes gaitā visi trīs veidos īpatnēju un nožēlojamu mīlas trijstūri. "Man liekas, šie trīs cilvēki ir ļoti izmisuši un tādēļ viņi kļūst ļoti smieklīgi. Viņu attiecības ir precīza metafora laikam, kurā dzīvojam. Mēs baidāmies pieņemt sevi, bet ļoti vēlamies, lai mūs pieņem citi," par lugas varoņiem stāsta D. Petrenko. "Viņi visi meklē glābēju otrā cilvēkā, nevis cenšas izglābties paši. Varbūt, paskatoties uz citu problēmām, mums pašiem būs vieglāk risināt savas vai vismaz sagatavoties un aizsargāties. Par nopietnām lietām mazliet nenopietni – ar humoru un situācijām. Lugas atslēga – absurds."

D. Petrenko atzīst, ka viņam ļoti svarīgs ir izrādes tapšanas process. "Mēģinām neparastu žanru, un mums ir daudz pārrunu un diskusiju par to, kā spēlēt, kā piedzimst tēls. Agrāk nevarēju saprast, kāpēc Staņislavskis teicis, ka viņam vairāk interesē process, sistēma, pedagoģija, nevis rezultāts. Sāku viņu saprast – interesantāk ir izdomāt, mēģināt, pārbaudīt." Izrādē piedalīsies aktieri Inese Kučinska, Leons Leščinskis un Ēriks Vilsons, par kuriem režisors saka: "Tā ir laime un bauda strādāt ar gudriem aktieriem, man ir ārkārtīgi svarīgi, ka mēs varam sarunāties. Materiālam ir sarežģīta struktūra, humors, veids, kādā tēli eksistē lugā, ir ļoti svarīgi uzķert pareizo noskaņojumu." Izrādei tapt palīdz arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Sintija Jēkabsone, horeogrāfs Modris Opelts un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, savukārt oriģinālmūziku radījis komponists Arturs Maskats.

Tuvākās LUV izrādes Liepājas teātrī – 23. un 28. aprīlī. 

Top komentāri

jauki un bez mēra
j
Var jau saprast un attaisnot jebko ( ak tā, direktora sieva taču), bet gadiem noplicināt teātri no citiem aktieriem, bet Inesi Kučinsku dot tā ka jau nelabi paliek, tur vajag īpašu aprobežotību. NT bija Radziņa, Līne, Freimane, tad pa trijām plēsa deķi, bet te viena. Jauniem aktieriem no leišu kursa tikai atbiras. Murgs.
Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
".... Īpaši teātrī, jo šī ēka ir ļoti skaists nams.... " - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - TEĀTRIS ir ĒKA, un ĒKA ir NAMS. Ja? Un Dmitrijam Petrenko patīks uzturēties šajā ēkā, jo tā ir ļoti skaists nams?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja