Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mākslīgais intelekts izaicina cilvēku

Kas izveidos labāku izrādi – dramaturgs vai dators?

"Apmēram pirms gada dramaturgs Kārlis Krūmiņš man izstāstīja, ka sācis darboties ar bēta versiju mākslīgā intelekta teksta ģenerēšanas programmā. Izrādās, ka tā itin labi spēj izlikties par cilvēku. Apskatījām dažus paraudziņus, ko sacerēja mākslīgais intelekts, un nolēmām paspēlēties ar to – kas ir īsts un kas nav," stāsta režisors Valters Sīlis. Tā sākās darbs pie Frankenšteina kompleksa – režisora un dramaturga, dramaturga un mākslīgā intelekta, Dirty Deal Teatro un Kauņas Nacionālā drāmas teātra kopdarba. Izrādē, kas uz Dirty Deal Teatro skatuves nonāks 5. janvārī, spēlē starptautisks aktieru ansamblis – Inga Tropa, Kārlis Reijers, Deivids Breive, Vaids Maršalka.

"Lai pēc iespējas vairāk saglabātu mākslīgā intelekta rakstīto tekstu, izrāde notiks angļu valodā, bet būs subtitri latviešu valodā," paskaidro V. Sīlis. Režisors atzīst, ka fantastikas žanrs viņam itin labi patīk, jo īpaši īsstāsti, kas vēsta par cilvēka iespējām, kas atklājas neparastos apstākļos. Tiesa, šī izrāde nemaz pie fantastikas žanra nav pieskaitāma. Tas ir dokumentāls darbs. "Katrs teikums, ko runā aktieri, ir mākslīgā intelekta sacerēts. Dramaturgs Kārlis Krūmiņš izrādes tapšanā ir klātesošs savādāk, viņa teksti parādās citā formā," skaidro V. Sīlis. "Tas, kas pirms neilga laika bija fantastika, nu jau ir realitāte."

Protams, vēl gan nav zināms, kā šādu izrādi uztvers skatītāji. "Tas savā ziņā būs pārbaudījums – vai lugas tapšanā obligāti ir vajadzīgs autors ar pukstošu sirdi. Lugā ir teikums: "Es nedomāju, es esmu mākslīgais intelekts." Pēc brīža paskaidrojums ir precīzāks: "Es nedomāju. Bet tas nenozīmē, ka es nevaru veidot sarunu. Ir tikai citi noteikumi!"" atklāj V. Sīlis un paskaidro, ka tas ir kā pētījums par to, kā teksts iedarbojas uz skatītāju. "Ja aktieri ieliek savu sirdi mākslīgā intelekta veidotā tekstā, tad izrādās, ka teksta impulsi nostrādā. Labu aktieru izpildījumā teksts iegūst dvēseli." Un tad jau ir jautājums: ko īsti skatītājs uztver – teikumu vai to, kā tas tiek pateikts? "Mākslīgais intelekts rada tekstus kā spoguli – ko mēs vēlamies dzirdēt. Tā radīti teksti var būt politiķu runu un arī seriālu pamatā. Mākslīgais intelekts jau neizdomā kaut ko jaunu, bet darbojas ar to, ko paši vien esam radījuši," teic režisors. 

Vai drīz izrādēs aktieru vietā būs roboti? "Tas nav nekas neiespējams. Bet teātris ir antagonists šim virzienam!" Orķestros jau dažus mūzikas instrumentus var aizstāt roboti, Expo izstādē pārvietojas un ar apmeklētājiem komunicē robots. "Neko savādāku kā savus atspulgus jau nevaram radīt. Taču atspulgs var izrādīties ļaunāks, nekā to varam iedomāties, jo labāku versiju par sevi neradīsim. Facebook bija sauklis par cilvēku savienošanu lielā, draudzīgā lokā, bet par ko tas ir pārvērties..." saka V. Sīlis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja