Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mazā cilvēka uzvara pār lielo pasauli

Etīžu teātris Nerten ar trijām izrādēm atklāj savu 12. sezonu.

"Teātris, kurš tiecas pēc mazā cilvēka uzvaras pār lielo pasauli. Caur smiekliem, pārsteigumu un varbūt – nedaudz asarām," ar tādiem vārdiem sevi pozicionē etīžu teātris Nerten. Tas Latvijā darbojas kopš 2004. gada. "Teātris radās savam un draugu priekam. Taču ļoti drīz mūsu centieni ieguva publikas ievērību un sākām uzstāties underground, pēc tam jau redzamākās vietās," stāsta Svens Kuzmins. Neilgu laiku viņi darbojās trijatā, bet faktiski kopš tā dibināšanas brīža Nerten kodols ir Toms Treibergs un Svens Kuzmins. Šoruden Nerten 12. sezonu viņi sāks ar trim izrādēm LKA Teātra mājā Zirgu pasts – 23. oktobrī, 27. novembrī un 18. decembrī plkst. 19.

Nosaukums Nerten radās uzreiz projekta pirmsākumos. Atšifrējums? "Toms trenējās likt kopā burtus, lai redzētu, kā tie dažādos salikumos izskatās. Eksperimentu rezultātā radās Nerten. Tas ir skanīgs, izteiksmīgs, uzrunājošs," skaidro Svens.

Atšķirībā no improvizācijas teātriem Nerten savas etīdes nerada uz vietas. Tās tiek iestudētas, iedvesmojoties gan no ikdienā pieredzētā, gan no vēsturiski nozīmīgu cilvēku dzīvesstāstiem, gan ļaujoties iztēlei, nebaidoties jaukt minētās sastāvdaļas kopā. "Tas ir literārs process. Gan es, gan Toms esam arī rakstnieki," komentē Svens. "Iedvesma rodas no dzīves, etīdes ir kā alternatīvie dzīves scenāriji. Nav tikai humors un smieklīgas situācijas, bet cenšamies aptvert plašāku emocionālo amplitūdu. Lai arī dominē komēdijas žanrs, nereti pievēršamies arī dzīves dramatiskajai pusei un mūžseniem filozofiskiem jautājumiem." Nerten Facebook lapā var redzēt stāstu par labāko Karlsonu, picu. Puiši uz skatuves darbojas bez dekorācijām, paši basām kājām, galvenais izrādē ir saturs un kustība. Izrādes notiek arī brīvā dabā, muzejā, izstāžu zālē. "Skatuve nav obligāts nosacījums," saka Svens. "Bet vienmēr esam atgriezušies pie tā, ka skatuve ir ērtāka pašiem un skatītājiem." Vienas izrādes ietvaros skatītājiem tiek piedāvāts vesels cikls sižetiski atšķirīgu mazformāta iestudējumu.

Kas ir Nerten skatītājs? "12 gadu laikā mums ir izveidojusies sava publika. Bet, protams, gribam šo loku paplašināt. Arī tāpēc, ka Latvijā šajā žanrā tiek darīts maz, lai gan pasaulē šādu skeču, etīžu spēlētāji ir populāri," saka Svens.

Par aktieriem Svens un Toms sevi nesauc. Toms ir dzejnieks, publicists un Svens – rakstnieks un gleznotājs. Viņu biogrāfijās ir minimāla pieredze studentu teātrī. "Aizgājām citās jomās, kas interesē vairāk. Bet enkurs – teātris – ir palicis. Pieredze nav bijusi saistīta ar klasisko teātri, un mums ir izdevies atrast kaut ko savu. Atšķirīgu," Svens komentē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja