Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mazā gangstera un purva bridēja piedzīvojumi

Ar koncertu Vilki papardēs piektdien, 4. augustā, tiks atklāts Valmieras vasaras teātra festivāls.

Tajā skanēs komponistu Ērika Ešenvalda, Georga Pelēča, Jēkaba Nīmaņa, Oskara Herliņa, Edgara Raginska un Kristapa Pētersona dziesmas ar Jāņa Baltvilka dzejoļiem. 

Šīgada festivāls būs veltīts ģimenēm, bērniem un jauniešiem. Tā laikā ieplānotas septiņu jauniestudējumu pirmizrādes. To vidū būs interaktīvais un muzikālais uzvedums MindStuff, kuru veidojuši igauņu laikmetīgās dejas horeogrāfi sadarbībā ar latviešu aktieriem.

Savu jaunāko izrādi piedāvās arī jaunā režisore Paula Pļavniece, kura ar lieliem panākumiem aizvadījusi pagājušo sezonu un tikusi nominēta Spēlmaņu nakts balvai par darbu Jubileja ‘98 Daugavpils teātrī. Tagad viņa turpina apgūt jaunus spēles laukumus.

Lielā mēbeļu veikalā tiks izrādīts viņas iestudējums Kur pazudis Viktors Sapropelis?. Tas būs stāsts par diviem jauniešiem, kuri kopā ar dīvāniem, bufetēm un citiem priekšmetiem meklēs atbildes uz būtiskiem jautājumiem, kas ir mīlestība, kāpēc cilvēki karo.

Savukārt īsti traktori un citi būvniecības spēkrati kļūs par režisora un libreta autora Andra Kalnozola muzikālā ceļojuma Traktopera galvenajiem varoņiem. Tas būs vienas celtnes tapšanas process – no pasūtītāja ieceres cauri arhitekta vīzijai līdz ēkas pamatiem.

Jauniestudējumu vidū ir arī režisores un horeogrāfes Kristīnes Brīniņas dokumentāla dejas izrāde Spēlēsim mājās, režisores Ingas Tropas iestudējums ar radošās laboratorijas elementiem Ūdens un režisora Kārļa Krūmiņa uzvedums Štābiņš ar piedzīvojumiem mežā un diviem aktieriem – Jāni Kroni un Jekaterinu Frolovu. 

Režisors Elmārs Seņkovs un Pauls Iklāvs iestudējuši izrādi Klubs, kas paredzēta skatītājiem no divpadsmit gadu vecuma. Kā tur ir? Uzveduma autori dos interaktīvu izdevību jauniešiem un viņu vecākiem kārtīgi izjust naktsklubu ainas. Bez cenzūras un aplinkiem.

Valmieras vasaras teātra festivālā tapusi arī bērnu filmu programma sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu. Brīvā dabā būs iespēja noskatīties trīs ģimenes filmas, no kurām viena ir talantīgā igauņu režisora Margusa Paju Zupas pilsētas slepenā biedrība. 
Nākamajās dienās tiks demonstrēta arī norvēģu režisores Grētes Būes-Vālas filma Operācija Arktika un nīderlandiešu režisora Arnes Tūnena komēdija Mazais gangsteris, kurā labestīga parodija par gangsterfilmām  virtuozi apvienota ar piedzīvojumiem skolā. 

Paralēli bērnu programmai šīgada festivālā iecerēta arī audiāla instalācija koncerta formā ar nosaukumu Purva bridējs. Ciltskoks pēc rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa slavenās noveles motīviem, kuru veido komponists Kristaps Pētersons kopā ar radošo komandu. 

"Lasot Blaumani, šķiet, ka tur runā mani senči. Runā skaidri un saprotami. Nedaudz citādā valodā, tomēr par tām pašām lietām, kuras ietiecas arī mūsdienās," atzīst komponists, kura skaņas izrādes pirmatskaņojums notiks Gaujas Stāvajos krastos.

Vairāk: www.valmierasfestivals.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja