Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mūžībā aizgājis dejotājs un baleta kritiķis Ēriks Tivums-Frombolds

PiemiņaĒriks Tivums11.04.1945. — 12.05.2008."Baleta aprindās viņu saucām par Rakstnieku — viņa recenzijās jūtams poētisks vēriens un asprātīga literārā valoda. Tieši tāpēc lasīt tās saistoši ir ne tikai baleta mīļotājiem. Latviešu baleta dzīvi viņš vēroja un aprakstīja gandrīz 45 gadus un zināšanu bagāža par baleta vēsturi vija neizsmeļama," par Ē.

Tivumu stāsta LNO galvenais baletmeistars Aivars Leimanis."Eriks Tivums burtiski dzīvoja dejas pasaulei, kam bija pieķēries ar teju bērnišķi absolutizētu mīlestību. Savas plašās erudīcijas dēļ bija kā dzīva staigājoša enciklopēdija. Viņa rakstu un grāmatu, īpaši "Nakts ar primabalerīnu" teksti valdzināja gan ar zināšanu dziļumu, gan pasnieguma radošo vieglumu, bet šarmanti izkoptais izteiksmes stils tos pašus darīja par mākslas vērtību. Viņš savā nozarē interesējās par visu, no augstās mākslas profesionālisma līdz tautas amatiermākslas kustībai, vērtēdams pašdarbības deju kolektīvu sniegumu arvien braukāja uz skatēm visā Latvijā un neizlaida nevienu jaunrades deju skati Valmierā. Nav gadījies sastapt nevienu citu baleta kritiķi, kas tik konsekventi to darītu," saka mūzikas kritiķe Inese Lūsiņa. Ē.Tivums beidzis LVU Filoloģijas fakultātes žurnālistikas nodaļu, dejas mākslu apguvis pie M.Letiņas, B.Maļēviča, M.Čangas, A.Priedes, U.Žagatas, A.Spuras. Trīsdesmit gadus bijis dejas un baleta sižetu un raidījumu autors LTV jaunatnes un mūzikas raidījumu redakcijās, dejojis VDA Daile, rakstījis daudziem izdevumiem - Dzimtenes Balss, Liesma, Dejas pasaule, Cīņa, Padomju Jaunatne, Literatūra un Māksla, Karogs, Sieviete, Diena, NRA, Kultūras Forums, Mūzikas Saule, Māksla +, Dance Magazine, Sovetskij balet, The Dancing Times u.c., kopā vairāk nekā 1000 publikāciju par deju un baletu. Vairāku grāmatu autors: Valsts deju ansamblis Daile, Es gribu dejot simt gadu, Dejas vecmāmuļa, Maija Sālzirne, Nakts ar primabalerīnu.Latvijas Nacionālā operaAtvadīšanās piektdien, 16.maijā, plkst.15. Rīgas krematorijā

Top komentāri

Jau gads bez baleta!!!
J
Atkal klaat ir shii skumjaa diena... RIKU neviens nevar aizvietot vai aizstaat... Vinjsh IR un visos latvju Baleta laikos BUUS, IR un PALIKS - E R I K S T I V U M S !!!!!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja