Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Nacionālais teātris piedāvā kases grāvēja Latgola.lv turpinājumu

"Vai, kai maņ pateik itai izruode!" sajūsmu par Latvijas Nacionālā teātra iestudējumu Latgola.lv interneta vietnē www.teatris.lv neslēpj kāds skatītājs, vārdā Juoņs, - 25. aprīlī pirmizrādi piedzīvoja šīs ļoti populārās izrādes "otrā sērija", kas, tāpat kā pirmā, veidota pēc dramaturģes Anitas Ločmeles jeb Danskovītes darba motīviem.

Ieinteresētības durvis

Kinoindustrijā "sīkveli" nav reta parādība, taču teātra pasaulē tas nenotiek bieži, tomēr "vecu ļaužu mīlestība un sābru būšana, par ko čiuļi brīnās un ar ko čangaļi lepojas, darījušas savu". Latgola ruļļavoj! - to apstiprina arī fakts, ka divas sezonas pēc kārtas "tautas komēdija" bijusi visvairāk skatītā Nacionālā teātra izrāde, ko ir redzējuši vairāk nekā 60 000 skatītāju no visas Latvijas. Ņemot vērā iespaidīgo skaitli, šīs sezonas izskaņā tiek piedāvāts kases grāvēja turpinājums, kuru ir radījusi iepriekšējā komanda - režisors Valdis Lūriņš, dziesmu tekstu autors Jānis Peters un komponists Valdis Zilveris. "Mēs ceram, ka varēsim pieklauvēt pie skatītāju ieinteresētības durvīm," piebilst režisors, ar kuru mēs satiekamies Latgola.lv - 2 pirmizrādes priekšvakarā.

No jaunā iestudējuma publicitātes fotogrāfijas adītā cepurītē pretī smaida aktieris Pēteris Liepiņš, kuru Nacionālajam teātrim laipni "aizdevis" Dailes teātris un kurš kopā ar Uldi Dumpi uz pusēm dalīs galvenās jeb Ontana lomas smagumu. "Aktieru sastāvs ir vienkārši brīnišķīgs!" teic Valdis Lūriņš un atklāj, ka daudz kas no izrādē redzamā ir radies improvizācijas ceļā, aktieri piedāvājuši savus risinājumus. "Tas negarantē simtprocentīgu galarezultātu, bet pats darba process ir patīkams," akcentē režisors. Iestudējumā Latgola.lv - 2 piedalās Dace Bonāte, Anna Klēvere, Daiga Gaismiņa, Evija Skulte, Indra Burkovska, Voldemārs Šoriņš, Zane Jančevska, Mārtiņš Egliens un citi aktieri. Lai labāk iejustos izrādes tēlu sadzīvē, arī šoreiz viņi devušies uz Latgali, tur arī fotografējuši. "Šajā izrādē mēs gribējām pēc iespējas mazāk ieviest neīstumu un pēc iespējas vairāk ievilkt Latgales cilvēkus - kaut vai caur bildēm."

Latvijas robežpostenis

Arī otrais stāsts ir par Latgales cilvēku spēku un humora dzirksti, kas sprēgā dramaturģes Anitas Ločmeles darbos. "Danskovīte raksta ļoti labestīgi, ar lielu ticību, jo viņas mērķis ir atslogot cilvēku dzīvi, kura bieži vien Latgalē nav tik viegla," par talantīgo autori stāsta Valdis Lūriņš. Dramaturģe raksta par neizdomātiem notikumiem un reāliem cilvēkiem - viņus var satikt Baltinavas novadā, kurš ir mazākais Latvijā un kura iedzīvotāji ir īsti sava novada patrioti. "Ļoti spēcīgs Latvijas robežpostenis pie Krievijas robežas," raksturo režisors.

Lai arī iestudējumi Latgola.lv un Latgola.lv - 2 ir par konkrētu apdzīvoto vietu, Valdis Lūriņš uzskata, ka tā ir saprotama cilvēkiem visā Latvijā - attieksme pret savu zemi kurzemniekiem, zemgaliešem un vidzemniekiem ir tāda pati kā latgaliešiem, kurus režisors mēģinājis iepazīt tuvāk tieši caur Danskovītes darbiem. "Caur paradoksiem un raksturiem, kuros līdzīgās daļās ir savienots šerpums, vitalitāte un mīlestība," vērš uzmanību Valdis Lūriņš. Šerpums? "Latgalieši ir ļoti tieši - viņi neizliekas un nemelo," paskaidro režisors. "Viņi ir ļoti laipni, bet, ja viņiem uzkāps uz kājas, tad - oi, oi, oi!" Valdis Lūriņš cer, ka iestudējuma veidotāji nav uzkāpuši uz kājas Baltinavai.

Tuvākā izrāde - 10. maijā.

Top komentāri

Parlaments un Mafija
P
Biļetes izpirktas visas,bet tieši šis apstāklis dara piesardzīgu,jo ne viss uz ko skrien tauta ir patiešām labs.Salīdzinājums kases grāvējam ar šlāgeraptauju ir tik precīzs.Uz teātri pēdējā laikā negribas iet,jo redzamas pliekanu jociņu vai uzpumpētu jūtu izrādes.Nē,nē,tad jau labāk kādu grāmatu palasīšu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja