Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

papildināta - Līnis un Rubenis viens otram maksājuši, lai kompensētu algas samazinājumu

No amata atceltais Dailes teātra direktors Aivars Līnis un Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis viens otram maksājuši 2000 latu par konsultācijām, lai kompensētu samazināto atalgojumu valsts pārvaldē, svētdien vēstīja raidījums Nekā personīga. Līgums esot tapis šā gada vasarā, kad visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, arī teātra darbiniekiem, tika samazinātas algas. Par to zinājusi arī Kultūras ministrija, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņoja raidījums. Tikmēr Dailes teātra aktieri ir pārliecināti, ka notikušais vērtējams kā mērķtiecīgas darbības, lai teātri slēgtu.

Aģentūrai LETA gan Kultūras ministrija noliedz A. Līņa un O. Rubeņa 2000 latu vērtā savstarpējo konsultāciju līguma saskaņošanu. "Šādu līgumu slēgšana likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" paredzētajā kārtībā ar Kultūras ministriju nav tikusi saskaņota," aģentūrai LETA pirmdien apgalvoja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Kā vēstīja Nekā personīga, O.Rubenis un A.Līnis tādējādi viens otru "baroja" ar budžeta naudu. 

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pret teātru direktoriem ir ierosinājis kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. A.Līnis tādēļ atcelts no amata, un viņam liegts tuvoties Dailes teātrim.

A.Līnis atzīst, ka nākamajā dienā pēc KNAB kratīšanas abi ar O.Rubeni parakstījuši dokumentu, kas atceļ savstarpēji noslēgto līgumu. Esot skaidrs, ka sabiedrība to nesapratīs, kaut arī viens otru konsultēdami esot daudz strādājuši un citi eksperti prasītu dārgāk, tomēr nolemts naudu atlikt atpakaļ teātru kasēs. Arī O.Rubenis apstiprināja, ka atdevis naudu atpakaļ. Viņš ir paņēmis bezalgas atvaļinājumu un devies uz ārzemēm.

Neoficiāla informācija, kas ir Nekā personīga rīcībā liecina, ka par O.Rubeņa un A.Līņa līgumu ir bijusi informēta arī Kultūras ministrija. Abu direktoru konsultācijas ļāvušas ietaupīt budžeta naudu, jo direktoru starpā bijusi vienošanās aktieriem vienā teātrī nemaksāt vairāk kā otrā, vēstīja raidījums.

Nekā personīga meklēja arī atbildi uz jautājumu, kāpēc A.Līnis ir atstādināts no amata, bet O.Rubenis turpina strādāt. KNAB iegūtie pierādījumi pret Dailes teātra direktoru  liecinot par ļoti daudziem valsts līdzekļu nelikumīgas izmantošanas gadījumiem, summas mērāmas gan simtos, gan tūkstošos latu, atsaucoties uz neoficiālu informāciju vēstīja raidījums.

Dailes teātra direktors A.Līnis atzinis, ka bijušas arī nepilnības grāmatvedības dokumentos. Piemēram, daži darbinieki teātrim paredzēto degvielu lējuši savu automašīnu bākās, taču braukuši darba vajadzībās. A.Līnis intervijā Nekā personīga sacīja:"Es šeit kamerā skatoties varu pateikt, ka neesmu darījis nekādas noziedzīgas lietas un esmu gatavs izstāstīt un paskaidrot jebkuru jautājumu, kas cilvēkiem varētu interesēt."

Dailes teātrī direktora atcelšanu no amata uzskata par netaisnīgu, jo teātrim bez direktora būšot daudz grūtāk cīnīties par valsts budžeta dotācijas teātriem sadali. 

Aktrise Lilita Ozoliņa sacīja, ka bijusi šokā pēc direktora atcelšanas no amata, komponists Juris Vaivods pauda, ka tas ir "genocīda sākums pret kultūru". Viņš norādīja, ka publikācijās presē par teātru iespējamo slēgšanu, raksti ilustrēti tieši ar Dailes teātra ēkas attēlu. Viņš uzskata, ka tam bijis zemteksts. "Viss ir apzināti veidots, jo politika ir tāda, lai iznīcinātu kultūru. Skaidrs, ka tam ir plāns - izformēt teātri, lai dabūtu ēku. Mēs jau zinām, kas notiek ar Rīgas 1.slimnīcu. Ir plāni par apakšzemes autostāvvietu un kazino," Nekā personīga viedokli pauda aktrise Rēzija Kalniņa. 

Kultūras ministrs Ints Dālderis apliecināja, ka Dailes teātris valsts dotāciju nākamgad saņems, bet tā būs par 20% mazāka. Ministra pārliecība ir, ka nevienu teātri slēgt nevajadzēs.


(papildināta ar 2. rindkopu)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja