Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Piedzīvojums mežā ar latgaliešu valodu

Daugavpils teātrī izrāde Raganiņa bērnus izklaidē un izglīto.

Daugavpils teātra aktieru Māra Korsieta un Egila Viļumova radošajam tandēmam ir bagāta pieredze bērniem domātu iestudējumu veidošanā. Kad teātra direktors izteicis vēlmi repertuārā iekļaut "kaut ko latgalisku bērniem", gluži kā uz burvja mājienu Mārim Korsietam vasarā iekrita rokās grāmatiņa Mazā raganiņa. "Bērnībā lasīto pārlasīju nu jau ar citu pieredzi un sapratu, ka pamats idejai ir, atlika ķerties klāt rakstīšanai. Tā nu raganiņa ielidojusi Latgalē," stāsta Māris Korsiets par jauno iestudējumu. "Izrāde nav domāta tikai izklaidei, tā ir arī izglītojoša, jo jaunā paaudze latgaliešu valodu ikdienā pat nedzird. To spriežu pēc saviem bērniem – saprot teikto, bet ne visu un ne līdz galam." 

Stāsts ir vienkāršs – Raganiņa tiek padzīta no Valpurģu nakts, dodas prom un mežā satiek visādus personāžus, kuri runā latgaliski. Kā atrast kopīgu valodu? Sapratne veidojas caur palīdzēšanu, kopīgiem piedzīvojumiem. Raganiņa ar prieku palīdz katram nelaimē nokļuvušajam – vai tie būtu sakašķējušies runcis un kaķene vai alā ieslodzīti bērni. "Tā būtu izrādes izklaidējošā funkcija, bet, ja izejot no teātra, bērni zinās pateikt kādus trīs vārdus latgaliski, mūsu mērķis būs sasniegts," skaidro M. Korsiets. "Daudziem latgaliešu runa var izklausīties kā nesaprotami buramvārdi, bet šī izrāde būs saprotama ikvienam, jo veidota tā, lai iepazīstinātu ar valodas skanējumu un lai jautrā noskaņā, ar asprātību un dziesmu starpniecību frāzes latgaliski iespiestos skatītāju atmiņā. Luga paredzēta bērniem līdz 5. klasei, jo viņi vēl ir gatavi klausīties, bet pēc tam jau pasakām vairs netic." 

Māris Korsiets no savas pieredzes zina knifus, kā noturēt bērnu uzmanību. "Tagad skatījums ir kā kadrējums – ja nekas nemainās, uzmanība pazūd. Izrāde jātaisa tā, lai viss ātri mainītos, strauji notiktu, nevar vienā ainā iesēsties." Māris Korsiets ir ne tikai dramaturgs, bet šajā izrādē arī režisors un aktieris. "Kopā ar Egilu Viļumovu rakstot ainas, tās jau it kā izspēlējām galvā. Izrādē abi esam sikspārņi, kuri visu vēro no malas, raganas Ramonas uzdevumā vērtējam Raganiņas darbus. Jo Raganiņai jākļūst par labu raganu, taču viņa maldās, domājot, ka, darot labus darbus, viņa tāda taps – raganu pasaulē kvalitāti nosaka sliktie darbi." M. Korsiets gan piebilst, ka izrādes atšifrējums ir atziņā, ka visgardāk smejas tas, kurš smejas pēdējais.

Raganiņu atveido Zanda Mankopa, pārējās lomās – Inese Ivulāne-Mežale, Līga Ivanova, Maija Korkliša, Anna Blakunova, Anna Jackeviča, Svetlana Morozova, Kristīne Veinšteina, Raimonds Paegle u. c.

Tuvākās izrādes – 17. un 18. decembrī.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Lai gan runa ir par pasaku...pastāv risks, ka raganiņa bērnu apziņā var aizņemt tik lielu vietu, ka tur būs grūti uzņemt Jēzu, kas , protams, ir daudz noderīgāks bērna dvēselei.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja