Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Raiņa Vētras sēja Valmieras teātrī. Viens jautrs gabals

Cilvēkam ir jāspēj uztaisīt grautiņu sevī – ir pārliecināts režisors Reinis Suhanovs, kurš Valmierā iestudē Raiņa revolucionārās dzejas krājumu Vētras sēja

Telpisks dzejas lasījums pusotrā stundā – tā Valmieras teātra Mansarda zālē topošo Raiņa dzejas krājuma Vētras sēja iestudējumu kodolīgi raksturo režisors Reinis Suhanovs. 1905. gada noskaņās tapušās vārsmas izrādē iedzīvinās trīs jauni aktieri – Mārtiņš Meiers, Māris Bezmers un Kārlis Neimanis. "Viņi ir ļoti dažādi, un tas bagātina stāsta kopējo ainavu," skaidro režisors. Vētras sējā apkopotā Raiņa dzeja ir trauksmaina, sarežģīta un aicina uz rīcību. Suhanovs atklāj, ka arī topošajā iestudējumā ir ļoti daudz disharmonijas. "Aktieri kaut kādā ziņā skrapšķ cits gar citu, protams, veidojot vienotu kompozīciju, bet tajā pašā laikā skanot trokšņaini. Tā nav kokle, bet zāģis, cirvis un akmens."

Džeki ar idejām

Reini Suhanovu no visiem Raiņa dzejas krājumiem iestudēt tieši Vētras sēju rosinājis tas, ka tajā jaušama "nepabeigtība, ideālisms, vitalitāte". Aktieris Mārtiņš Meiers gan godīgi atzīst, ka šim krājumam visdrīzāk nekad nebūtu pievērsies: "Vētras sēja nav tas, ko pirmo paņem no plaukta, kad gribas palasīt dzeju." Tomēr Raiņa dzeja viņu uzrunājusi personiskā līmenī. "Skaidrs, ka šī izrāde ir politiska," par Raiņa revolucionārās dzejas lasījumiem teātrī saka Reinis Suhanovs, tomēr abi ar Mārtiņu Meieru daudz vairāk runā par cilvēka iekšējām pārmaiņām. Aktieris atklāj, ka viņam šo stāstu ir svarīgāk šķetināt, pat nesaistot to ar nozīmīgām sociālām norisēm. "Ne viss ir saistīts ar apkārtējo situāciju, bet tieši ar dvēseles stāvokli, kad gribi sevi iztīrīt, izvēdināt, vēlies vētru, kas visu izrauj ārā un ļauj augt no jauna."

Vētras sējā Rainis apvērsuma tēmu simboliski saista ar pavasara atnākšanu. "Dabas konteksts šeit strādā sulīgi," uzskata aktieris. Tomēr dažādiem pazīstamiem uzsaukumiem ("Visu zemju vārgdieņi – savienojaties!") bagāto Raiņa dzeju izrādes veidotāji neatrauj arī no pašlaik aktuālajiem notikumiem pasaulē. Reiņa Suhanova interese par Vētras sēju radusies jau Arābu pavasara un Ukrainas Maidana notikumu laikā, jo vēsture pierāda, ka krājumā lasāmo dzeju, kas aicina uz darbību, ērti iespējams izmantot dažādiem politiskajiem mērķiem. "Tagad, nedēļu pirms pirmizrādes, uz ausīm ir Eiropas galvaspilsēta, jo ir džeki, kuri aizrāvušies ar dažādām idejām. Tas ir tāpat kā ar revolucionārajiem anarhistiem 1905. gadā. Paralēles nevar neredzēt," saka režisors.

Valmieras teātra iestudējumā aktieru atainotie varoņi "nojūgušies" ar Raiņa idejām un caur viņa dzeju skaidro pasauli. Viņi ir naivi, dusmīgi un stūrgalvīgi. "Tajā ir kaut kas bandītisks," par izrādes noskaņu saka Mārtiņš Meiers. Viņu Vētras sējas ideju kontekstā īpaši interesē jautājums, kāpēc visas revolūcijas izgāžas un nomirst drausmīgā nāvē.

Domu tušņi

Mārtiņš Meiers nenoliedz, ka viņa un kolēģu piedāvātais dzejas lasījums varētu izskatīties pēc mītiņa, tomēr bilst, ka galvenokārt Rainis māca nevienaldzību pret procesiem, kas notiek apkārt. "Tieksme ignorēt padara par domu tusni – ir slinkums domāt, un tad, kad cilvēki sāk domāt, viņi reaģē neadekvāti, asi. Jāiet boikotēt Maxima, jāiet…" Izrādes veidotāji norāda – Rainis caur savu krājumu aicina prast saskatīt jebkura notikuma plašo kontekstu. Reinis Suhanovs atzīmē, ka Vētras sējā apkopotā dzeja reizē ļauj būt daļai no pārmaiņu procesa – vētras –, kā arī individuālai personībai, kas analītiski spēj to saprast.

Režisors stāsta, ka izrāde ļaus skatītājam dzirdēt Raiņa rakstīto dažādos līmeņos – gan skaļi un grandiozi, gan klusi un mierīgi, piedāvājot iespēju būt klāt, padarot skatīšanās pieredzi plašāku. "Šī dzeja prasa impulsīvu montāžu – tuvplānus un tālplānus, straujas telpas, estētikas un ideju pārmaiņas," uzskata Reinis Suhanovs. Sēdvietas uz izrādi netiek tirgotas. Tas ļaus dzeju izbaudīt caur telpisku pieredzi, publikai pārvietojoties kopā ar aktieriem. "Šoreiz izrādes forma ir tik atvērta, ka tās piedzimšana notiks tad, kad atnāks skatītāji," norāda režisors. Pirmie skatītāji iestudējumu ieraudzīs jau dažas dienas pirms paredzētās pirmizrādes 1. decembrī. "Tas būs brīdis, kad varēs saprast, kā šī saruna par dzeju un politiku notiek."

"Uz izrādi jānāk jauniešiem, kuriem piemīt tā uguns – nākt un visu brāzt," ir pārliecināts Mārtiņš Meiers. Reinis Suhanovs teic – Rainis, atskatoties uz Vētras sējas laiku, sacījis: "Tas nu gan bija viens jautrs gabals!"

Vētras sēja
Režisors Reinis Suhanovs
Valmieras teātra Mansarda zālē 1., 2., 15.XII plkst. 18.30
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 7–11,50 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja