Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Riska zonā, lai aizietu "pa pieskari", esam visi

Izrādes Cilvēki, lietas un vietas tēma skar katru personīgi.

Pamācību un gudru citātu – kā vajadzētu dzīvot dzīvi, kā to neizniekot, bet paņemt vislabāko, ko tā sniedz, – ir tūkstošiem. Bet gatavas receptes nav! Pat tad, ja liekas, ka kāda situācija filmā, grāmatā, izrādē saskan ar paša piedzīvoto, tik un tā  risinājums katram būs savs. 

Režisors Valters Sīlis no visiem literatūras žanriem, protams, priekšroku dod lugu lasīšanai. Viņš tur roku uz mūsdienu dramaturģijas pulsa, un pie viņa pirms pāris gadiem nonāca britu autora Dankana Makmillana sarakstītā luga Cilvēki, lietas un vietas. "Šis stāsts mani aizrāva, un es vēlējos to parādīt uz skatuves, jo tas atklāj tik dažādus ceļus, kā cilvēki izvēlas dzīvot savu dzīvi. Vai kāda no šīm izvēlēm ir pareizā? Tas ir jautājums ikvienam, kas šo stāstu redz un dzird. Un, ja mums ir ļoti skaidras atbildes, tad atkal jādomā – vai tas ir labākais, kas ar mums var notikt?" Luga uzrakstīta asprātīgi, aizraujoši un gudri, tāpēc Valters Sīlis to iestudējis Latvijas Nacionālajā teātrī. Pirmizrāde – 7. decembrī. 

Riska zonā esam visi. Ja pats neesi atkarīgs, tad, iespējams, esi līdzatkarīgs

Luga vēsta par jaunas sievietes – aktrises attiecībām ar sevi un pasauli. Ar teātri vien viņai ir par maz, un bēgšanai no reālās dzīves viņa izmanto arī narkotikas. To spēks izrādās lielāks par sievietes pašas gribu, jo pienāk brīdis, kad viņas dēļ tiek "norauta" izrāde. Seko mēģinājums tikt vaļā no postošās atkarības, bet pat visveiksmīgākā rehabilitācijas programma spēj cilvēkam palīdzēt tikai tad, ja viņš pats to vēlas. 

Atkarību jautājums mūsdienās ir viens no aktuālākajiem. Ne tikai narkotikas, arī alkohols, azartspēles. "Riska zonā esam visi. Ja pats neesi atkarīgs, tad, iespējams, esi līdzatkarīgs," skaidro Valters Sīlis un citē vienu no lugas personāžiem, kas mīt rehabilitācijas centrā: viņš domājis, ka "tur būs pilns ar aktieriem un dziedātājiem, bet izrādās, ka visi ir normāli cilvēki".  Atkarība nešķiro piederību kādai noteiktai grupai. Par aktieriem visi šo informāciju uzzina, jo viņi ir publiskas personas. "Kur ir robeža, kad spēlējies un niekojies, bet tad vairs nevari apstāties?" retoriski jautā režisors, kurš gribētu rast atbildi – kāpēc mēs aizejam "pa pieskari", kāpēc sākam lietot narkotikas, zinot par sekām. "Saskāros ar tādu jēdzienu kā kontroles sajūta. Visi vienmēr saka – atkarīgais ir nekontrolējams. Bet tieši to mirkli, kad dabū narkotikas, var kontrolēt," mēģina skaidrot Valters Sīlis un piebilst, ka skatītājam izrādē jābūt uzmanīgam, lai saprastu, kuram ticēt un kurš melo. "Skaidras pamācības nav, un brīnumi nenotiek. Ceļš, lai tiktu ar sevi galā, ir sarežģīts. Luga rāda, kā cilvēks to mēģina darīt. Jāredz izrāde un tad jāsalīdzina ar savu pieredzi."

Lomās darbojas Maija Doveika, Lāsma Kugrēna, Juris Lisners, Uldis Anže, Ivars Kļavinskis, Sanita Pušpure, Daiga Gaismiņa, Kaspars Aniņš u. c. Tuvākās izrādes – 11., 12., 16. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja