Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Skaistās zilās acis aizvērušās (papildināta)

(Ziņa papildināta ar informāciju par atvadīšanos no mākslinieces.)

"Mana vēlēšanās, lai lielvārdietes savos tautastērpos mani reiz apstāvētu, un pēdējā gaitā es gribu aiziet šajā tērpā…" - tā savā 80. dzimšanas dienā, savā Baltezera mājā pozējot Dienas fotogrāfam Ilmāram Znotiņam un žurnālistei Teklai Šaiterei, teica aktrise Velta Līne. Fotogrāfs iemūžinājis aktrises apbrīnojami skaisto lielo, zilo acu skatienu, ar kurām izdzīvota visa iespējamā sieviešu emociju gamma 60 skatuves gadu garumā.

Ofēlija, Kristīne, Pindacīša

"Izcila apdāvinātība bez ampluā robežām," aktrises talantu raksturo teātra zinātnieks Viktors Hausmanis. Vienādi viņai piestāvēja karakula apkakle (Anna Kareņina, Nora), kā adīti cimdi un lakatiņš (Zelma, Indrānu māte). Acīs šķīlušās gan latviskās kaislības (Kristīne, Zenta, Bērziņu Liena, Zāra un Antonija), gan šekspīriskās (Viola, Dezdemona, Ofēlija). "Velta Līne bija tik skaista, ka pret viņu tikai akmens varēja būt vienaldzīgs," rakstījusi teātra zinātniece Lilija Dzene. Bet daudziem Nacionālā teātra skatītājiem Velta Līne atmiņās paliks kā vienīgā īstā Skroderdienu Silmačos Pindacīša.

Aktrise Velta Līne no dzīves aizgāja astoņdesmit deviņu gadu vecumā Vecgada pēdējās dienas agrā rītā, atbrīvota no zemes kņadas un fiziskuma važām. Tagad viņi - Velta Līne un Gunārs Cilinskis -, nu jau Dieva dārzos, atkal ir skaists aktieru pāris.

Uzliesmoja kā zvaigzne

No 1923. gada 28. augustā dzimušā Grīziņkalna skuķēna par īstu skaistuli izaugušās Veltas Līnes talants tika pamanīts jau studiju laikā. Teātra vēsturnieka Viktora Hausmaņa vārdiem, viņa "uzliesmoja spoži kā zvaigzne": spilgta, skaista, sievišķīga, šerpa, ar humora izjūtu kā dzīvē, ar skatuvisko šarmu un noslēpumu, ar vokālajām dotībām, sportiski vingra un plastiski izteiksmīga.

1946. gadā Velta Līne ienāk teātrī no skolas sola kā pirmā un tāda arī paliek visa sava aktrises mūža garumā līdz pat 2004. gadam un Alfreda Jaunušana iestudētajai Sensācijai, nospēlējot spilgtākās pasaules un latviešu klasikas mīlētāju lomas. Viņa kā jauniņā nonāca Nacionālā teātra granddāmu ģērbtuvē līdzās Antai Klintij, Mirdzai Šmithenei, Ludmilai Špīlbergai un Bertai Rūmniecei. Bet vēlāk līdzās Elzai Radziņai, Antrai Liedskalniņai, Lidijai Freimanei jau pati veidoja Lielo Aktrišu laikmetu.

Velta Līne ar sev piemītošo humoru asprātīgi komentējusi "lomu sadalījumu": "Freimanīte jau spēlēja padomju darbiniekus, Elza (Radziņa - red.) - karalienes. Es spēlēju to, kas palika pāri. (Un pēc ilgas pauzes) Skaistās mīlētājas," no kādas sarunas izrādes Divas sirdis iestudēšanas procesā atceras režisore Indra Roga.

Jūtīgs, stiprs cilvēks

Veltas Līnes biogrāfijā ir īpašs fakts: 2000. gadā Spēlmaņu naktī aktrisi godināja par mūža ieguldījumu, bet vēl pēc trim gadiem - savas 80 gadu jubilejas gadā - Līne vēlreiz kāpa uz skatuves, lai saņemtu balvu kā Gada labākā aktrise - par Fainas Raņevskas lomu A. Obrazcova Divas sirdis (2003) Indras Rogas režijā. Lomā, kuras pamatā ir leģendārās krievu aktrises Fainas Raņevskas prototips, Velta Līne ielika daudz ko no savu pēdējo gadu vientulības sajūtas.

"Ļoti daudz spēka viņai paņēma dēla nāve, kuru viņa neizsakāmi mīlēja. Viņai pēc tam bija grūti saņemties dzīvot," saka Nacionālā teātra aktrise Ināra Slucka, kurai ir smagi runāt, jo uz skatuves nodibinātās Fainas un Ļiļas attiecības, savā ziņā mātes un meitas attiecības, turpinājušās arī pēc izrādes.

"Brīžam rakstītais teksts saplūda ar dzīvi," atceras aktrise, kura Veltu Līni apciemojusi arī slimības laikā. "Man bija iespēja satikties ar brīnišķīgu aktrisi un leģendu - lielu spilgtu personību. Šī apbrīnojamā sieviete vienmēr atrada spēku pastāvēt un būt... Viņa bija ļoti jūtīgs cilvēks. Bet arī ļoti stiprs. Nekad nevienam nerādīja savu grūtumu," stāsta Ināra Slucka, piebilstot, ka visu to, ko viņa tiešām gribētu par Veltu pateikt un ko viņai aktrise nozīmē, jau ir pateikusi Ļiļa izrādē Divas sirdis. "Viņa atļāva sev pietuvoties tikai ļoti nedaudziem cilvēkiem," Slucka negrib pārspīlēt savu nozīmi, tomēr bijuši brīži, kad Līne viņai ļoti uzticējusies. Aktrise mantojumā no izcilās mākslinieces saņēmusi viņas grima galdiņu. Arī ceļojošais Veltas Līnes gredzens, ko katru gadu par spilgtāko mīlestības izjūtu izdzīvošanu saņem kāda Nacionālā teātra aktrise, par fatāli mīlošās mātes lomu izrādē Pērnvasar negaidot pagājušogad simboliski nonācis Ināras Sluckas pirkstā.

Atvadīšanās no mākslinieces notiks Nacionālajā  teātrī š.g. 7.janvārī no plkst. 11.30 – 13.00. Apbedīšana Pirmajos Meža kapos - plkst. 13.30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja