Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Valmieras teātris piedāvā izrādi par mākslinieku Marku Rotko

"Mani uzrunāja doma, ka Marku Rotko kā intelektuāli aizrāva ideja par to, ka viņš varētu uzgleznot darbu vai pat attīstīt veselu modernisma virzienu, kas būtu līdzīgs mūzikai - nevis strādāt ar reālistiskiem tēliem un simboliem, bet darboties ar krāsu kā emocionāli iedarbīgu matēriju un panākt tās tiešu ietekmi uz skatītāju," par amerikāņu dramaturga Džona Logana lugu Sarkans teic režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, kurš to ir iestudējis Valmieras teātrī. Pirmizrāde notiks 5. jūnijā.

Galveno jeb Marka Rotko lomu tajā atveido aktieris Tālivaldis Lasmanis, bet Daugavpilī dzimušā mākslinieka asistentu Kenu spēlē viņa jaunākais kolēģis Mārtiņš Meiers - tieši viņš atrada šo lugu un piedāvāja to uzvest. "Mārtiņš ļoti daudz interesējas par mākslu - arī par abstrakto ekspresionismu - un ir redzējis Marka Rotko darbus gan Ņujorkā, gan Londonā," par aktieri stāsta režisors. Viņš ļoti vēlējās šajā lugā nospēlēt kādu lomu un ar šo domu devās pie Reiņa Suhanova, kura pirmā izglītība ir scenogrāfs un kurš savulaik izgājis cauri Latvijas Mākslas akadēmijas rūdījumam.

Lugas Sarkans notikumi aptver nepilnus divus gadus - tas ir laiks, kad pazīstamais gleznotājs Marks Rotko saņem pasūtījumu veidot milzīgus darbus, kas rotātu tikko uzceltā Ņujorkas debesskrāpja restorānu Četri gadalaiki. "Mūsu izrādi caurvij dilemma, ar kuru sastopas mākslinieks - no vienas puses, tas ir kārdinājums piepildīt telpu ar īpaši tai radītām gleznām, bet, no otras puses, tā ir apziņa, ka uz turieni nāks cilvēki, lai izrādītos, ieturētu smalku maltīti un satiktos ar saviem draugiem, nevis lai skatītos uz viņa darbiem," akcentē Reinis Suhanovs, kura radošajā komandā ir iesaistījusies kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, gaismu pavēlnieks Mareks Lužinskis un komponists Jēkabs Nīmanis.

"Tas nav mans tēvs," tā uz šīs pašas lugas iestudējumu Londonā un Ņujorkā reaģēja mākslinieka meita Keita Rotko-Prizela, lai arī režisora Maikla Grendidža izrāde tika novērtēta ar sešām Tonija balvām. "Mēs nepretendējam uz biogrāfisku drāmu," uzsver R. Suhanovs un norāda, ka lugā Sarkans ir izmantoti un savērpti vienā stāstā teksti no dažādiem mākslinieka dzīves periodiem. Turklāt Valmieras teātra izrādes galvenais varonis nepretendē uz portretisku līdzību ar reālo Marku Rotko, un viņa asistents lugā patiesībā ir amerikāņu dramaturga iztēles auglis. "Tas ir stāsts par mākslu un tās radīšanu, kas pāraug plašākā tēmā par cilvēka attiecībām ar sabiedrību un savu nodzīvoto dzīvi," piebilst Reinis Suhanovs.

Izrāde Sarkans Valmieras teātrī būs skatāma arī 6., 7. un 10. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja