Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Viņas tiesības runāt. Mūzikas un drāmas telpas OratoriO ceturtā sezona vēstīs par sievieti

Mūzikas un drāmas telpa OratoriO, kuru, nebaidoties riskēt, sarežģītajā kovidpandēmijas laikā izveidoja Rēzija Kalniņa un Ainārs Rubiķis, šogad svin triju gadu jubileju.

"Šīs sezonas repertuārs ir stāsts par mani," saka mūzikas un drāmas telpas sirds, aktrise un režisore Rēzija Kalniņa. OratoriO jaunās sezonas devīze būs: "Pret ko es esmu par?", un izrādēs tiks vēstīts par sievieti. "Es esmu par sievieti. Par sievieti, kurai ir tiesības runāt, būt. Kura nes pasauli. Dod prieku. Nes sāpes, pacieš. Piedod. Piecieš. Viņai ir tiesības arī runāt. Dalīties. Šajā sezonā sieviete caur izrādēm un koncertiem runās. Stāstīs. Raudās. Smiesies. Kliegs. Priecāsies. Viņa būs," skaidro aktrise un režisore.

 

Dvēseles duša

Mūzikas un drāmas telpa jauno sezonu iesāka ar koncertprogrammu Mēness mūzika un dzeja (MoonBach), kas ieveda persiešu dzejā Rēzijas Kalniņas lasījumā un Vācijā dzīvojošo mūziķu – irāņu izcelsmes vijolnieces Azades Magdsodi un pianista Anda Paegles – interpretācijā. Šīs sezonas gaitā skatītājiem tiks piedāvāti gan iepriekšējās sezonas darbi, gan arī jauni iestudējumi. Oktobra beigās OratoriO pirmizrādi piedzīvos amerikāņu autora Šona Grenana luga Akmens aizslīd garām Voldemāra Rodes tulkojumā. Jāpiebilst, ka amerikāņu autora lugas Liec Dievam pasmieties un Alvas sieviete bija visvairāk skatītās izrādes Dailes teātra Mazajā zālē, savukārt darbs Tagad un tad bija pirmā izrāde mūzikas un drāmas telpā Rēzijas Kalniņas režijā. Tā joprojām ir OratoriO repertuārā.

"Jautājumi, kurus uzdod dramaturgs savās lugās, sasaucas ar mani, maniem līdzgaitniekiem. OratoriO izrādes vienmēr būs "dvēseles duša". Šona Grenana luga Akmens aizslīd garām ir stāsts par cilvēka iekšējās pasaules pilnveidošanu," atklāj aktrise un režisore. Sezonas vidū OratoriO pirmo reizi taps Ziemassvētku koncertstāsts, rosinot pārdomas par to, kas mums šodien ir Ziemassvētki un vai spējam sajust un ieraudzīt šo svētku brīnumu.

Par dažādām sievietes pieredzēm sezonas gaitā vēstīs arī turpmākās izrādes: Džoanas Didionas Maģisko domu gads, Ričarda Alfjēri Sešas deju stundas sešās nedēļās, Dženas Silvermenas Manas istabas apakšīrniece, Dženiferes Heilijas Maizes drupačas. Katram iestudējumam būs unikāls aktieru sastāvs. OratoriO izrāde, komiskā drāma pēc amerikāņu autora Alberta Ramsdela Gērnija lugas Silvija motīviem Viņa – Viņš – Viņa, 24. septembrī viesosies Kuldīgā, noslēdzot astoto festivālu Teātris ir visur Kuldīgā.

 

Skarbā realitāte

Sezonas izskaņā ir plānots komponista Uģa Prauliņa un dzejnieka Guntara Godiņa mūzikls Pilsēta, kas sacerēts dramatiskajā vēsturisko pārmaiņu laikā 1991. gadā un ko Rēzija Kalniņa raksturo kā "ceļu no brīvības uz ieslodzījumu un atpakaļ uz brīvību". Diriģents Ainārs Rubiķis stāsta, ka šis Guntara Godiņa un Uģa Prauliņa muzikālais vēstījums viņu satricinājis līdz sirds dziļumiem. "Pirmo reizi man bija iespēja tam pieskarties apmēram pirms 15 gadiem. Mani aizrāva Uģa Prauliņa mūzikas tiešums un nesalaužamība, skaudrums un bezkompromiss. Savukārt Guntara Godiņa dzeja mani ieveda šodienas bezcerīgi skarbajā realitātē. Stāsts jau nav par pilsētu, mūriem, skatlogiem, cilvēkiem un nereāliem tēliem. Stāsts ir par mani un sistēmu ap mani, par to, cik mana patība tajā ir iesprostota un atdalīšanās no tās ir iespējama tikai ar "tad būsim brīvi, kad brīvības nebūs"."

Ainārs Rubiķis neslēpj, ka ir ļoti gandarīts par līdz šim mūzikas un drāmas telpā paveikto. "Mēs to atvērām sarežģītajā pandēmijas laikā 2020. gada augustā un divas sezonas bijām izdzīvotāju režīmā, taču mums izdevās izveidot pat operas iestudējumu – Imanta Kalniņa Matīss, kausu bajārs –, kura pirmizrāde notika Liepājas koncertzālē Lielais dzintars. Pildot distancēšanās prasību, mēs pirmie izdomājām OratoriO zālē starp krēsliem nolikt mazos galdiņus. Esam šo stiliņu saglabājuši, jo skatītājiem ļoti patīk," piebilst diriģents.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi mūzikas un drāmas telpas interneta vietnē www.oratorio.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja