Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ar plašu kultūras programmu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies Valmieras novada diena

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sestdien, 1. oktobrī, no plkst. 10.00 līdz 16.00 norisināsies Valmieras novada diena, kurā varēs iepazīt un vairāk uzzināt par otru lielāko novadu Latvijā, kur cieņā praktisks un darbīgs skatījums uz dzīvi un arī kultūru, informēja Valmieras novada pašvaldības pārstāvji.

Valmieras novada dienā koncertos varēs tikties ar koklētāju Laimu Jansoni, a capella grupu Latvian Voices un citiem māksliniekiem, būs iespēja iegādāties Valmieras novadā ražotu produkciju, baudīt Valmieras novada garšas, apskatīt izstādi un doties piedzīvojumā, kas patiks gan lieliem, gan maziem Valmieras novada dienas apmeklētājiem.

Kāpēc Valmierā mīl sportu, kāpēc sakām, ka novada uzņēmēju ražotais ir bijis pat kosmosā, kāpēc Valmieras un novada vizuālās identitātes pamatā ir izaugsmes medaļa, to visas dienas garumā atklās stāsti kubos.

Pēc atklāšanas uzrunām un saksofonu ansambļa Valmieras meitenes muzikālā sveiciena plkst. 11.00  mazākie Valmieras novada dienas apmeklētāji tiks aicināti uz izrādi Pasaka par vardulēnu Hugo. Pasaka, kuras autore ir valmieriete Elīna Krastiņa, rosina mazos skatītājus domāt par to, vai ir labi sarunāties ar svešiniekiem, mānīties un slinkot. Pasaku ierunājis aktieris Ainārs Ančevskis. Lomās: Uģis Točs, Mariuss Grencis, Daina Dzvinko, Evija Dzvinko. Skaņas apstrāde – Kristaps Krievkalns. Tērpi un scenogrāfija – Jolanta Rone. Pēc izrādes norisināsies arī jaunās bērnu grāmatas par vardulēnu Hugo prezentēšana.

No plkst. 13.00 līdz 16.00 notiks Valmieras novada kolektīvu – mūsdienu deju grupas Baltā, vadītāja Linda Mīļā, vokālā ansambļa Ēra, vadītāja Dita Tomsone, vokālā ansambļa Imera, vadītājs Imants Točs, kā arī etno kokļu kopas 15 koklētāju sastāvā, vadītāja Zane Sniķere, - koncerts. Īpašie viesi būs mūziķe, etnomuzikoloģe, koklētāja Laima Jansone, kā arī a capella grupa Latvian Voices.

Valmieras novada Kocēnos ik gadu pulcējas koklētāji no visas pasaules. Pateicoties Laimai Jansonei, ik vasaru varam pieredzēt Pasaules koklētāju nometnes dalībnieku brīnišķīgos koncertus. Par īpašo Valmieras skaņu kļuvis arī a capella skanējums, grupai Latvian Voices kopā ar Valmieras novada vokālajiem ansambļiem rīkojot A Capella festivālu.

Vidzemes Augstskola pasākumā aicinās iejusties diriģenta lomā. Uzliekot virtuālās un papildinātās realitātes brilles, varēs ieraudzīt virtuālo kori, kas  Jāzepa Vītola saviļņojošo skaņdarbu Gaismas pils izpildīs atbilstoši diriģenta rokas kustībām. Valmieras novada Dikļi ir vieta, kur ievērojams mācītājs, literāts, skolotājs un izglītības darba organizators Juris Neikens 1864. gada vasarā rīkoja pirmos latviešu dziedāšanas svētkus, kas vēlāk izauga par vienu no skaistākajām tradīcijām – Dziesmu un Deju svētkiem.

Izstādē Kultūrpunkti būs apskatāmi Valmieras novada lielāko un arī neparastāko norišu simboli. Tie stāstīs par Valmieras vasaras teātra festivālu – izrādes notiek vietās, kur parasti teātris nav skatāms, piemēram, mājas pagalmā, futbola laukumā, mežā u.c., par Kino Pedāli – uz neparastiem kinoteātriem skatītāji dodas ar velosipēdiem, par Kokmuižas svētkiem, kas atklāj senās muižas dzīvošanu līdzi laikam, par Mazajiem Opermūzikas svētkiem – Sēļu muižā sinerģijā ar dabas krāšņumu, gaismas un sveču atspulgu muižas dīķī iespējams baudīt augstas raudzes profesionālo mākslu, par ļoti garšīgiem svētkiem, kuros viss ir par un ap saldējumu, un vēl citām Valmieras novada norisēm, kuras aicinām apmeklēt.

Bibliotēkā būs pieejamas apskatei arī pēdējā desmitgadē izdotās grāmatas par Valmieras novadu, cilvēkiem un vietām.

Apmeklētāji varēs arī uzzināt, kādas garšas mīt Valmieras novadā. Īpašs ir kulinārais mantojums – daudziem ēdieniem un dzērieniem doti vietvārdu nosaukumi – Valmiera, Rūjiena, Rūja, Strenči, Salaca, Gauja, Burtnieki, Matīši u.c. Dažus gardumus, kas nes vietas nosaukumu, būs iespēja nogaršot, piemēram, dzērienu Rūjas Veldze, Valmieras salātus, Rūjienas salātus. Ar receptēm dalīsies un vairāk pastāstīs virtuves Gunas maize saimniece Guna Ķibere.

Turklāt bibliotēkas kafejnīcas telpās būs iespēja iegādāties Valmieras novadā ražotu produkciju un uzzināt par veiksmīgiem biznesa stāstiem un produktiem. Jāpiemin, ka viens no šādiem stāstiem jau sen dzīvo Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Tautas grāmatu plaukts, kura augstums līdzvērtīgs piecu stāvu mājai, tapis Valmierā, uzņēmumā SIA Daiļrade koks. Bibliotēkā ar gardumiem lutinās arī Valmiermuižas alus darītava, piedāvājot gan jau iecienītos gardumus, gan arī aicinot baudīt jaunas garšas.

Kad ar dažādiem gardumiem būs atjaunoti spēki, varēs piedalīties Valmieras koprades darbnīcas DARE darbnīcās, iepazīstot apdrukas procesu, apdrukājot auduma maisiņus, gatavojot krūžu paliktņus.

Valmieras novada diena norisināsies sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.


 

Programma


 

Plkst. 13.00–16.00 koncerti (ātrijā):

Valmieras etno kokļu kopa. Viesmūziķe – koklētāja Laima Jansone. Mūsdienu deju grupu “Baltā”;

Vokālie ansambļi “Imera” un “Ēra”. Viesmūziķi – a cappella grupa “Latvian Voices”

Plkst. 10.00–16.00 Iepazīsti Valmieras novadu (ātrijā)!

Plkst. 10.00–16.00 tirgošanās un degustācija (kafejnīcas telpās un pie tās):

Tirgotava “Valmieras novada veiksmes stāsti”;

Valmieras novada ēdienu stāsti, degustācija “Valmieras novada garšas”

Plkst. 10.00–16.00 izstādes:

Valmieras novada norišu izstāde “Kultūrpunkti” (starp 1. un 2. stāvu);

Grāmatas Valmieras novadā (Uzziņu un informācijas centrā)

Plkst. 10.00–16.00 iespēja diriģēt virtuālo kori – virtuālās un papildinātās realitātes aktivitāte #IzlīdziVītolam (pirmā stāva oranžērijā)

Plkst. 10.00–16.00 koprades darbnīcas “DARE” radošā darbnīca (pirmā stāva oranžērijā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja