Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Berlīnē notiks latviešu literatūras un filmu festivāls

Berlīnē no 11. līdz 14. maijam notiks latviešu literatūras un filmu festivāls Vai viegli būt latvietim?, kuru organizē Latvijas literatūras eksporta platforma Latvian Literature. Festivālā tiks izrādītas filmas Jelgava 94, Mātes piens, Vai viegli būt jaunam?, Janvāris, Kiosks un Jēkabs, Mimī un runājošie suņi, kā arī viesosies Latvijas rakstnieki Jānis Joņevs un Baiba Zīle, informēja Latvian Literature pārstāvji.

Festivālā izrādīto filmu Jelgava 94 un Janvāris darbība norisinās 1990. gados, atklājot laiku, kurā Latvija atgūst vai ir tikko atguvusi savu neatkarību. Dokumentālā filma Vai viegli būt jaunam? vēsta par notikumiem tieši pirms neatkarības atgūšanas, bet filma Mātes piens ir stāsts par Latviju padomju savienības okupācijā, kad par sapnis par brīvību šķita kaut kas pavisam tāls un nesasniedzams. Lai iepriecinātu arī festivāla jaunākos apmeklētājus, tajā tiks izrādīta arī animācijas filma Jēkabs, Mimī un runājošie suņi, kuras darbība norisinās jau neatkarīgā Latvijā, kur gan arī dzīve nav nemaz tik viegla, kā arī īsfilmu Kiosks, kas ir stāsts par ilgām pēc citādas dzīves.

"Mēs šim festivālam esam izvēlējušies divus tematiskos virzienus. Viens no tiem ir latviešu autoru literārie darbi, kuros ir balstītas daudz pēdējos gados Latvijā tapušās filmas. Otrs festivāla fokuss ir 1990. gadi, kad Vācijā krita Berlīnes mūris, bet Latvija atguva neatkarību un sāka likt pamatus brīvai valstij un nācijai," pastāstīja platformas Latvian Literature pārstāve Rita Demetjeva.

11. maijā plkst. 18.00 tiks rādīta spēlfilma Jelgava 94 (režisors Jānis Ābele, Jura Podnieka studija, 2019), pēc kuras sekos romāna Jelgava 94 (Vācijā izdota izdevniecībā Parasitenpresse, 2023) autora Jāņa Joņeva saruna ar viņa grāmatas izdevēju Vācijā – Adrianu Kasnicu (Adrian Kasnitz). 12. maijā plkst. 18.00 notiks seanss filmai Mātes piens (režisore Ināra Kolmane, filmu studija Deviņi, 2023), kas veidota pēc Noras Ikstenas tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Romāns 2019. gadā izdevniecības KLAK paspārnē tika izdots arī Vācijā.

13. maijā tiks izrādītas divas filmas – plkst. 18.00 norisināsies filmas Vai viegli būt jaunam? (režisors Juris Podnieks, 1986) seanss, pēc kura notiks moderatores Zuzannas fon Šeņkas (Susanne von Schenck) saruna ar latviešu rakstnieci Baibu Zīli, kuras grāmata Melu meistars ir izdota Vācijā (izdevniecība KLAK, 2022), kā arī filma Janvāris (režisors Viesturs Kairišs, Mistrus Media, 2023) seanss. 14. maijā festivālā gaidāma bērnu diena – tiks izrādīta filma Jēkabs, Mimī un runājošie suņi, kas veidota pēc Luīzes Pastores grāmatas Maskačkas stāsts motīviem, kā arī rakstnieces un ilustratores Anetes Meleces veidotā animācijas īsfilma Kiosks (grāmata izdota vāciski Šveices izdevniecībā Atlantis Verlag).

Pēc filmas seansa notiks ilustrāciju darbnīca bērniem. Festivāla laikā apmeklētājiem būs iespēja iegādāties latviešu autoru Vācijā izdotā izdotās grāmatas. Festivālā filmas tiks izrādītas oriģinālvalodā ar titriem vācu valodā.

Festivāls norisināsies mākslas un kultūras centrā Brotfabrik (Caligariplatz 1, 13086, Berlin). Festivālu atbalsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Latvijas vēstniecība Vācijā un grāmatu veikals Pankebuch.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja