Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Desmit Latvijas kultūras organizācijas ieguvušas finansējumu ES programmā Kultūra

Desmit Latvijas kultūras organizācijas un institūcijas ieguvušas finansējumu Eiropas Savienības (ES) programmas Kultūra (2007-2013) projektu konkursos Atbalsts Eiropas kultūras festivāliem, Daudzgadu sadarbības projekti un Sadarbības projekti, informēja Kultūras ministrijas pārstāve Lolita Rūsiņa.

Atbalstītie projekti pārstāv dažādas kultūras nozares – vizuālo mākslu, deju, mūziku, skatuves mākslu. Tos vieno atbilstība ES programmas Kultūra mērķiem – sekmēt kultūras nozarē strādājošo cilvēku starptautisko mobilitāti, atbalstīt kultūras un mākslas darbu starptautisko apriti un veicināt starpkultūru dialogu.

Aktivitātē Atbalsts Eiropas kultūras festivāliem Latvijas kultūras organizācija atbalstu saņēmusi pirmoreiz. No 235 iesniegtajiem projektiem atbalstīti tikai 11, tostarp – nepieradinātās mūzikas un filmu mākslas biedrība Skaņu mežs, kuras projekta pieteikums saņēmis maksimālo punktu skaitu un atbalstu festivāla veidošanai 2013. gadā – 50 113 eiro apmērā.

Eiropas Komisijas (EK) Izglītības, audiovizuālās jomas un kultūras izpildaģentūrā no visām programmas Kultūra dalībvalstīm tika iesniegti 80 daudzgadu sadarbības projekti. Tika atbalstīti 14 projekti, no kuriem 3 projekti ir ar Latvijas kultūras organizāciju līdzdalību. Daudzgadu sadarbības projekti ilgst trīs līdz piecus gadus, un tajos piedalās vismaz sešu valstu organizācijas.

Atbalstītie daudzgadu sadarbības projekti, kuros piedalās Latvijas kultūras organizācijas:

Čehijas Mākslas un teātra institūta iesniegtais projekts SharedSpace, Shared Space: Music, Weather, Politics. Projektā Latvijas Jaunā teātra institūts piedalās kā līdzorganizators. EK finansējums projektam ir 1 254 261 eiro.

Nīderlandes kultūras organizācijas Cappella Amsterdam iesniegtais projekts Tenso 14|18 from poetry to music, kurā kā līdzorganizators piedalās Latvijas Radio koris. EK finansējums projektam ir 1 164 300 eiro.

Somijas kultūras organizācijas HIAP iesniegtais projekts Frontiers In Retreat, kurā Starpnozaru mākslas grupa SERDE piedalās kā līdzorganizators. EK finansējums projektam ir 1 115 179 eiro.

Savukārt aktivitātē Sadarbības projekti iesniegti 476 sadarbības projekti no visām programmas dalībvalstīm, tostarp 12 projekti, kuros iesniedzēji vai partneri ir Latvijas kultūras institūcijas. Atbalstīti - 114 projekti, no kuriem 6 projektos piedalās Latvijas kultūras institūcijas. Sadarbības projektu ilgums ir līdz diviem gadiem, un katrā no tiem piedalās vismaz trīs valstu organizācijas.

Atbalstītie Latvijas kultūras organizāciju veidotie sadarbības projekti:

Latvijas Jaunā teātra institūta iesniegtais projekts Dance Moves Cities. Projekta līdzorganizatori ir kultūras organizācijas no Itālijas un Polijas. EK finansējums projektam ir 140 000 eiro.

Nīderlandes Mākslas un kultūras institūta iesniegtais projekts October Children’s month, kurā kā līdzorganizators piedalās  nodibinājums Rīga 2014. EK finansējums projektam ir 200 000 eiro.

Portugāles kultūras organizācijas Ocubo Criativo Actividades Artisticas E Literarias iesniegtais projekts Spectrum – Light Interaction in Public Spaces un tajā kā līdzorganizators piedalās biedrība Make Art. EK finansējums projektam ir 186 000 eiro.

Rumānijas Gabriela Tudor fonda iesniegtais projekts E-Motional: rethinking dance, kurā kā līdzorganizators piedalās Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija. EK finansējums projektam ir 177 957 eiro.

Viļņas Mākslas akadēmijas iesniegtais projekts Migrating Art Academies. Displace. Kā projekta līdzorganizators piedalās Laikmetīgās mākslas centrs Kim? EK finansējums projektam ir 54 000 eiro.

Somijas organizācijas Suomen sarjakuvaseura iesniegtais projekts Cune Comics – in – Residence Programme, kurā kā līdzorganizators piedalās biedrība Grafiskie stāsti. EK finansējums projektam ir 85 445 eiro.

Atbalstīto projektu uzsākšana plānota no šā gada maija. Projektos iesaistītajām Latvijas kultūras organizācijām un institūcijām ir iespēja konkursa kārtībā pretendēt uz valsts budžeta līdzfinansējumu šo projektu īstenošanai. Valsts budžeta līdzfinansējuma konkursu paredzēts izsludināt šā gada 2. ceturksnī.

Šajā gadā paredzēts vēl viens programmas Kultūra konkurss – līdz 8. maijam organizācijas aicinātas iesniegt projektu pieteikumus sadarbībai ar Austrālijas vai Kanādas kultūras organizācijām.

Taču no 2014. gada atbalsts ES mēroga kultūras projektiem plānots jaunajā programmā Radošā Eiropa, par kuras pirmajiem projektu konkursiem informāciju paredzēts sniegt šī gada otrajā pusē.

Informāciju par ES programmu Kultūra un jauno programmu Radošā Eiropa izplata un konsultācijas projektu sagatavošanā sniedz Kultūras ministrijas ES fondu departamenta ES kultūras kontaktpunkts Latvijā - www.kkplatvija.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja