Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Jūrmalnieki izveidojuši savu goda tērpu

Jūrmalā izveidots savs goda jeb svētku tērps – šā gada novembrī pabeigta sieviešu un vīriešu goda kārtas paraugeksemplāru izgatavošana. Jūrmalas goda tērps ir jaunrade, tā koncepts veidots, par pamatu ņemot etnogrāfisko tērpu veidošanas standartu un pētot tautastērpu valkāšanas tradīcijas Jūrmalas un Rīgas apkārtnē, informē Jūrmalas dome

Goda tērpa iecere, tā koncepta izstrāde un izgatavošana ir pašu jūrmalnieku kopdarbs, tērpa darināšanā piedalījušies jūrmalnieki, amatu prasmju zinātāji. Aušanas darbnīcā Bulduru audējas noausts brunču audums, jūrmalnieku mājas stellēs tapis lielais plecu lakats, Jūrmalā šūdināti brunči un krekli, adītas zeķes, darināts zīļu vainags un citas tērpa sastāvdaļas. 

Tērpu detaļas darināja Jūrmalas Kultūras centra folkloras kopas vadītāja Sarmīte Sedliņa, jūrmalnieces, amatu prasmju zinātājas Dace Starka un Saulcerīte Greiziņa. Daļa tērpu audumu noausta arī darbnīcā Naukšēnu pagastā, jostas un pogas izgatavotas Rīgā. Savas idejas tērpa izveidē sniedza Jūrmalas tautas deju kolektīvi, aušanas studijas dalībnieces un amatu meistari.

"Iecere izveidot Jūrmalas apvidum piederīgu un saskaņotu tērpu, kurā īpašos svētkos pārstāvēt savu pilsētu un iznest tās vārdu, radās Jūrmalas radošo kolektīvu dalībniekiem," stāsta goda tērpa koncepta autore Sarmīte Sedliņa. "Jūrmalas goda tērpam izvēlētas pilsētas ģerboņa un karoga krāsas, to iedvesmojis apkārtnes dabas skaistums, tādēļ jūrmalnieka goda kārtā ietvertas jūras un upes zilās nokrāsas, priežu zaļums, purva dzērveņu sārtums, dzintara un saules mirdzums un pludmales smilšu toņi," viņa skaidro. 

Sieviešu goda tērpu veido balts lina krekls, zaļš ņieburs un zila jaka ar sudrabotām podziņām, vilnas brunči sīkā svītru rakstā un pieskaņots lielais plecu lakats, gluda adījuma baltas pusgarās zeķes un rakstainās zeķes, un melnas kurpes. Pie goda tērpa sievas var aplikt ap pleciem greznu zīda vai smalkvilnas lakatu. Tērpu noslēdz galvas rota – košs zīda lakats sievām un sasienams zīļu vainadziņš ar līkloča rakstu – meitām. Sievas var rotāties ar dzintara krellēm vai sudraba krekla saktiņām.

Vīru tērpa pamatā ir zilas garās bikses, tumšzili pusgarie svārki, balts lina krekls, gaišas krāsas svītraina divrindu pogājuma veste un melni ādas zābaki. Tērpu papildina zīda kakla lakatiņš, cepure un ādas josta svārku apjošanai. 

Izgatavotais goda tērpa paraugs kā laikmeta liecība glabāsies Jūrmalas muzejā. Tas būs izmantojams paraugam tērpu darināšanā jūrmalniekiem dalībai dziesmu un deju svētkos un citos svinīgos notikumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja