Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Nebaidieties radīt! Sadala Latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks

"Lai skan! Lai Latgale skan! Lai skan savos vīros! Lai skan savās sievās! Lai Latgale skan mūsu bērnos!" pagājušās nedēļas izskaņā Latgales vēstniecībā Gors notikušajā Latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks pasniegšanas ceremonijā sacīja diriģents Jānis Mežinskis, kura vadītais vīru koris Graidi saņēma mālā veidoto statueti par panākumiem XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursa finālā Koru kari.

Kopumā šajā vakarā tika sumināti desmit balvas ieguvēji – spilgtākie un nozīmīgākie notikumi un personības latgaliešu kultūrā 2023. gadā.

Laureātu vidū bija viens no Latgales vēstniecības Gors jubilejas notikumiem – ievērojamā garīdznieka un Latgales sabiedriskā darbinieka Franča Trasuna pierakstītajām fabulām veltītā dziesmuspēle Trasuns. Fabulas, kuras muzikālo materiālu radīja un izpildīja pieci komponisti – Platons Buravickis, Orests Silabriedis, Ieva Parša, Sniedze Prauliņa un Ernests Mediņš. "Es jau sen klusībā biju gribējusi izveidot kaut ko par spēka pilnu latgalieti, kas ar to dalījās," savā emocionālajā runā atklāja šī jaundarba režisore Inese Mičule.

 

Paralēli horizonti

Balvu saņēma arī folkloras kopa Ceidari par Bērzpils puses dziedājumiem un dziesmām veltīto tautas mūzikas albumu Dzīduotumi, ļustātumi. Tāpat tika izcelta Jolantas Keišas veidotā galda spēle Čipierkstneits, kas ir pirmā zināšanu, uzdevumu, atjautības un veiksmes spēle latgaliski. Viens no Boņukiem nonāca pie grupas Bez PVN par albumu Paraleli horizonti un tā prezentācijas koncertiem Rēzeknē un Rīgā.

Ar balvu tika novērtēts arī literātes Lauras Melnes un mākslinieces Viviannas Marias Staņislavskas kopdarbs – pirmais komikss latgaliešu valodā Sunāns breiveibā. Tas ir stāsts par kādu suni, vārdā Sunāns, kurš ar saviem saimniekiem, jaunu pāri, dzīvo Rīgā, bet viņiem nākas pārcelties uz dzīvi Latgales laukos. "Man ir aicinājums visiem, kas domājuši par to, ka gribētu radīt kaut ko bērniem vai jauniešiem, nebaidieties, jo kvalitatīva satura viņiem nekad nebūs par daudz un tā būs lielāka garantija tam, lai mēs Boņuka pasniegšanas ceremonijā varētu satikties arī pēc piecdesmit gadiem," akcentēja literāte.

 

Ādama meitas

Balvas ieguvēju vidū bija arhitekts Ints Pujāts ar vides objektiem Oduma meitys. To nosaukums ir iedvesmots no senas Adamovas ezera teikas, kas stāsta par māsām, kuras, turēdamas izgaismotu elementu, palīdzējušas brālim neapmaldīties pasaulē. Starp nozīmīgākajiem notikumiem iekļuva arī Latgales karoga apstiprināšana. Ar Boņuku tika apbalvots projekts Balsu talka, kura mērķis ir iemūžināt mūsdienās runāto latviešu valodu un nodrošināt latviešu valodas pieejamību tehnoloģiju attīstībai.

Par laureātu kļuva arī pirmā kriminālromāna latgaliski Bruoli radio iestudējums, kurā piedalījās 25 Latvijas profesionālo un amatierteātru aktieri, kā arī sabiedrībā pazīstamas personības. "Es joprojām uzskatu, ka šis romāns ir pelnījis pilnmetrāžas filmu. Kairiš, es nezinu, ko tu vēl bremzē?!" mudināja radio iestudējuma mākslinieciskais vadītājs Kristaps Rasims.

Balva par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tika pasniegta ilggadējam Krāslavas kultūras darbiniekam Jāzepam Dobkevičam. Skatītāju simpātijas balvu Žyks saņēma Baltinavas teātris Palādas.

Vairāk informācijas: Bonuks.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja