Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdevums Stikla Strenči nominēts starp pasaules 10 labākajām šogad izdotajām fotogrāmatām

Mākslinieku grupas Orbīta izdotā grāmata Stikla Strenči nominēta konkursa Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards kategorijā Gada fotogrāmata 2020, kā arī fotofestivāla Rencontres d'Arles gada balvai kategorijā Vēsturiskā grāmata 2020. Abos konkursos grāmata Stikla Stenči/Glass Strenci iekļuvusi finālistu sarakstā starp pasaules 10 labākajām fotogrāmatām, informēja Orbītas pārstāvji.

Fotogrāmata Stikla Strenči ir tapusi no unikāla laikmeta dokumenta – no Strenču fotodarbnīcas arhīva stikla fotoplatēm, kas glabājas Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Grāmatu veido starpkaru perioda attēli, kas parāda Strenču iedzīvotāju kopienas ikdienas un svētku mirkļus. Darbnīcas dibinātāja Dāvja Spundes un viņa radošās darbības turpinātāju – Kraukļu ģimenes pārstāvju – fotouzņēmumi stāsta par nācijas veidošanās laiku un tehnisko progresu, kas provincē strauji mainīja dzīvesveidu.  Draudzīgās attiecības kopienā un fotogrāfu neatlaidībā veidoja īpatnēju tuvuma sajūtu un meistaru unikālu rokrakstu, ko tagad augsti novērtē pasaules eksperti fotogrāfijā. Dāvis Spunde ir sacījis, ka fotografē vēsturei un ka ikvienam notikumam jātiek iemūžinātam.

Pasaulē atzītais fotogrāfijas kritiķis Jorgs Kolbergs (Jörg Colberg) žurnālā Conscientious Photography Magazine raksta: "Par vienu esmu pilnīgi drošs: ikreiz, kad būšu vīlies fotopasaulē [..], varēšu uzmeklēt šo grāmatu un paraudzīties attēlos, kas man atgādinās, cik burvīga un priecīga spēj būt fotogrāfija. Patiešām – tik lielisku fotogrāmatu nebiju redzējis sen."

Ikgadējais grāmatu konkurss Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards notiks  Parīzē šī gada novembrī. Konkursā ietvertas nominācijas trīs kategorijās – Gada fotogrāmata, Pirmā fotogrāmata un Gada fotokatalogs. Nominētās grāmatas, tostarp Stikla Strenči, tiks iekļautas ekspozīcijā, un no 5. līdz 28. novembrim tiks izstādītas galerijā Parīzē Delpire & Co,  savukārt 2021. gadā ceļos uz Ņujorkas galeriju Aperture un citām ievērojamām pasaules galerijām.

Pie izdevuma Stikla Strenči strādājuši redaktors Vladimirs Svetlovs, sastādītāja Anna Volkova, vēsturnieks Kirils Kobrins un dizainers Aleksejs Muraško. Grāmatas izdevējs – biedrība Orbīta. Grāmatas izdošana bija iespējama, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda un nekustamā īpašuma aģentūras Latio atbalstam.

Grāmatas Stikla Strenči pirmā tirāža ir izpārdota, un šī gada nogalē paredzēts izdot atkārtotu metienu. Jau tagad iespējams grāmatu  iepriekšpasūtīt: https://projektubanka.lv/projects/gramatas-stikla-strenci-papildu-tiraza. Finansējuma vākšana otrajam izdevumam notiks līdz 13. novembrim.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja