Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izziņota festivāla Zemlika bezmaksas pasākumu programma

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls Zemlika līdzās koncertprogrammai 18. un 19. oktobrī Durbē piedāvās arī vairākus bezmaksas pasākumus – vizuālās mākslas izstādi, performanci, teātra izrādi un kino, ziņoja festivāla pārstāvji.

Jau trešo gadu Durbē būs skatāma Viļņas mākslas galerijas (AV17) kūrēta izstāde. Šoreiz tā būs astoņu lietuviešu mākslinieku grupas izstāde Infūzija. Tajā būs izstādīti Nerija Ermina, Jona Aniča, Marijas Šnipaites, Rafala Pesļaka, Taura Kensmina, Aļģa Kasparaviča, Rimanta Milkinta un Mariuša Skudžinska skulptūras, objekti un instalācijas. Izstādē apskatāmo dažādu paaudžu lietuviešu laikmetīgās mākslas pārstāvju darbu vienojošā tēma "infūzija" jeb “piejaukums” ir kā šodienas sociālo un kultūras kontekstu, privāto un starppersonu mijiedarbes, kā arī mākslas darba kā konstrukcijas pēc formas un izmēra vērojums un atbilde uz to. Izstāde abas festivāla dienas būs aplūkojama bijušā veikala telpās un noliktavā tā pagalmā Durbes centrā (Raiņa iela 29).

Sestdien, 19. oktobrī, plkst. 13.30 sadarbībā ar laikmetīgās mākslas centru kim? un Sabiedrības integrācijas fondu Durbes muzejā notiks radošā darbnīca D/z/eja - par ilgtspējīgu sadarbību un turpinājumiem. Tā atkāpjas no svešinieku sastapšanās veidošanas un pievēršas jau esošām pagrīdes kustībām ar līdzīgiem mērķiem. Domājot par mazākumtautības un laikmetīgās mākslas saskares punktiem, darbnīcas kuratori secinājuši, ka šādas iniciatīvas un tikšanās jau notiek, un ir būtiski tām dot skatuvi, atbalstu un redzamību. Darbnīcā piedalās apvienība MASLO, kuras dalībnieki pievēršas un reflektē par to, kas viņiem ir svarīgs un aktuāls mūsdienu krievu kultūrā. Seši dalībnieki, no kuriem divi ir no Krievijas, viens no Ukrainas un trīs dzimuši Latvijā, secinājuši, ka klasiskā krievu rakstnieka Aleksandra Sergejeviča Puškina pasaka Zelta zivtiņa viņus vieno un ir nozīmīga katram MASLO dalībniekam. Šī darba galvenā problemātika - cilvēks vēlas daudz lietu, mēģina pārņemt kontroli pār brīnumu un galu galā paliek bez nekā. Performance un darbnīca sastāv no dzejas lasīšanas, kurā stāstīts par darba sižetu un faktiem par vides piesārņojumu, kā arī dziedājumi, dejas un videodarbs ar daļēju tulkojumu latviešu valodā. Pēc iesaistošajām performancēm plānota skatītāju un mākslinieku saruna.

19. oktobrī plkst. 19.30 A. Kronvalda Durbes pamatskolas sarīkojumu zālē notks Dirty Deal Teatro viesizrāde Pēc grāmatas motīviem. Valtera Sīļa dramatizētais un režisētais skatuves darbs ir stāsts par pavisam jaunu cilvēku draudzību, kura ir ārkārtīgi īsa, bet spēj atstāt iespaidu uz visu atlikušo dzīvi. Klejojot atmiņu lokos, izrādes galvenais varonis - aktieris - nonāk uz skatuves, kur izspēlē Tomasa Bernharda romānu Noriets, kura galvenie varoņi ir trīs pianisti, diviem no tiem šī draudzība izposta muzikālo karjeru. Šis impulss aktierim liek atcerēties jaunības valdzinājumus, bez kuriem tagadējā esība teātrī būtu neiespējama. Ko viņš atmiņās meklē? Vai meklējumi palīdzēs aktierim, kuram cīņa ar sevi ir daudz stiprāka par iespēju patverties mākslā? Izrādē piedalās aktieri Jānis Kronis un Alise Danovska. Ņemot vērā ierobežoto sēdvietu skaitu, apmeklētāji aicināti izņemt bezmaksas ielūgumus festivāla info centrā Durbes pamatskolā (Skolas ielā 5a).

Sadarbībā ar Riga IFF radošo direktori Sonoru Broku arī šogad festivālam Zemlika izveidota lieliska kinoprogramma. 18. un 19. oktobrī improvizētajā kinozālē, kas ierīkota veikala Tev… pagalmā esošajā noliktavā, būs iespēja noskatīties četru t. s. Ziemeļu filmu programmu, kuru vieno stāsti par cilvēku nespēju komunicēt un saltumu vienam pret otru. Iespējams, tos var dēvēt arī par stāstiem par auksto agresiju un sasalušo sarunu. Programmā iekļautas filmas Ziemas brāļi (Vinterbrødre, rež. H. Paulmasons, Dānija, 2017. g.), Zem koka (Undir trénu, rež. H. G. Sigurdsons, Islande, 2017. g.), Zoodārzs Delta (Spec. Žvėrynas, rež. A. Lekavičus, Lietuva, 2019. g.) un Telma (Thelma, rež. J. Trīrs, Norvēģija, 2017. g.).

19. oktobrī no plkst. 10 laukumā pie Durbes luterāņu baznīcas notiks par tradīciju kļuvušais zemnieku, amatnieku un godprātīgu un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus.

Festivāla Zemlika galveno sadaļu - mūziku - iemiesos 17 dažādu mūziķu un kolektīvu koncerti. 

Biļetes uz maksas koncertiem nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē Bezrindas.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja