Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

KDi iesaka: Emocijas neprasa tulkojumu

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Notikums. Izcilu, populārās mūzikas vēsturē svarīgu grupu parādi Latvijā šonedēļ turpina islandiešu postroka apvienība Sigur Rós, kas sestdien, 15. oktobrī, Arēnā Rīga sniegs savu vienīgo koncertu Baltijā. Mūziķi ir devušies turnejā pēc piecu gadu pārtraukuma un programmā apkopojuši divdesmit piecu gadu laikā tapušos skaņdarbus. Popularitātes virsotni grupa sasniedza tūkstošgadu mijā, kad klausītājus visā pasaulē apbūra Sigur Rós noslēpumainais, sapņaini kosmiskais dziesmu skanējums, kurā tika integrēti akadēmiskās mūzikas elementi, un teksti islandiešu un pašu mākslinieku izdomātajā valodā, kas sastāv no netulkojamām zilbju virknēm. Sigur Rós mūziķi un grupas līderis Jonsi ir piedalījušies daudzos starpžanru projektos, kas viņiem nodrošinājuši stabilu reputāciju un kulta statusu mākslas pasaulē. 

Sigur Rós 
Arēnā Rīga 15.X plkst. 20.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 40,20–70,20

***
Horeogrāfa Jū Stremgrēna izrāde Bēniņi ir humora, kaisles un psiholoģiska smalkuma pilns iestudējums. Foto – Ēriks Bergs 

Deja. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls aicina uz ievērojamā norvēģu horeogrāfa Jū Stremgrēna trupas viesizrādi Bēniņi. Šovakar tā būs skatāma Rīgā, 15. oktobrī – Preiļos. Bēniņu pirmizrāde notika pavasarī Belgradā. Tas ir humora, kaisles un psiholoģiska smalkuma pilns iestudējums, kura galvenās varones ir četras sievietes: pusdienu pārtraukumā viņas ielien bēniņos, un starp viņām izvēršas dažādi konflikti.

Bēniņi
Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 13.X plkst. 20 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20

***

Klasika. Piektdien, 14. oktobrī, Liepājā noslēgsies Liepājas simfoniskā orķestra, diriģenta Andra Veismaņa un vijolnieka Daniila Bulajeva Latvijas turneja. Koncerti ir notikuši Limbažos, Balvos, Jelgavā un Talsos. Programmā: Fēliksa Mendelszona Vijoļkoncerts ar Daniila Bulajeva solo, Volfganga Amadeja Mocarta operas Figaro kāzas uvertīra un Pētera Čaikovska Pirmā simfonija Ziemas sapņi.

Koncerts
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 14.X plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–25

***

Pirmizrāde. Britu režisore Eimija Mārčanta Dailes teātra Mazajā zālē ir iestudējusi Mārtina Makdonas melno komēdiju Īru miroņgalva (oriģinālā Konemāras galvaskauss). Lomās: Klāvs Kristaps Košins, Toms Veličko, Lauris Subatnieks un Indra Briķe. 

Īru miroņgalva
Dailes teātrī 19., 20., 28.X plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 22–33

***

Jubileja. Pirmdien, 17. oktobrī, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks komponista Zigmara Liepiņa 70 gadu jubilejas koncerts, kurā ir iekļauta viņa akadēmiskā mūzika. Pie diriģenta pults stāsies Jānis Liepiņš. Skanēs svīta Sarkanais mežs un Vijoļkoncerts (kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri spēlēs Kristīne Balanas). Savukārt Mesas 2020 pirmatskaņojumā piedalīsies LNSO, Valsts akadēmiskais koris Latvija, vokālā grupa Schola Cantorum Riga, ērģelniece Iveta Apkalna un dziedātājas Ilze Grēvele-Skaraine un Inga Šļubovska. Šis sakrālais lieldarbs tapis pandēmijas pirmajā posmā, Mesas kanoniskais teksts skanēs latviešu valodā.

Koncerts
LNO 17.X plkst. 19 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–35

***

Vijolnieces Baibas Skrides (no labās) izveidotais Skride Quartet Jūrmalā atskaņos Antonīna Dvoržāka un Džordžes Enesku mūziku. Foto – Kīts Sonderss

Klasika. Svētdien, 16. oktobrī, Rudens kamermūzikas festivālā muzicēs vijolnieces Baibas Skrides izveidotais Skride Quartet. Ansamblis ir uzstājies Eiropā, Ziemeļamerikā un Austrālijā. Tajā kopā ar Baibu Skridi spēlē viņas māsa pianiste Lauma Skride, franču altiste Liza Berto un nīderlandiešu čelliste Harieta Kreiga. Skanēs Antonīna Dvoržāka Otrais klavieru kvartets un Džordžes Enesku Pirmais klavieru kvartets.

Skride Quartet
Dzintaru koncertzālē 16.X plkst. 18 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja