Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Koncertzāli cels Rīgas centrā. Nacionālajai akustiskajai koncertzālei Rīgā negaidot atrasta valsts zeme

Pārsteidzoši: pēc daudzu gadu bezcerīgajām diskusijām negaidot atradusies valsts zeme jaunās akustiskās koncertzāles būvēšanai Rīgā. Vēl pārsteidzošāk: tā atrodas pilsētas centrā, galveno sabiedriskā transporta līniju tuvumā. Tomēr vispārsteidzošākais laikam ir tas, ka valdība beidzot pateikusi izšķirošo "jā" koncertzāles būvēšanai.

Vēsturisks lēmums 

"Ministru kabineta lēmums ir vēsturisks – tam jāatšķir jauna lappuse gan kultūras, gan būvniecības, gan ar tām saistīto nozaru attīstībā Latvijā, projektam kļūstot par spēcīgu impulsu radošās ekonomikas attīstībai. Mums ir būtiski, lai tajā tiktu ievēroti visi XXI gadsimta standartiem atbilstoši nosacījumi, īpaši klimatam neitrāla domāšana, cienīga attieksme pret apkārtējo vidi un profesionāļu un plašas sabiedrības iesaiste šīs kultūrvietas izveides turpmākajā procesā," akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Viss notika ļoti strauji: valdošā koalīcija Sadarbības padomes sēdē pirmdien vienojās virzīt uz Ministru kabinetu kultūras ministra Naura Puntuļa rosinājumu celt nacionālo akustisko koncertzāli a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) piederošā teritorijā Elizabetes ielā 2, nojaucot tur 1974. gadā uzbūvēto bijušo LPSR Komunistiskās partijas centrālkomitejas ēku. Pēc ilgām un atkārtotām diskusijām Ministru kabineta (MK) sēdē otrdien valdība beidzot izlēma koncertzāli celt.

Kultūras ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju un VNĪ jānodrošina turpmākās darbības nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai, t. sk. finanšu un ekonomisko aprēķinu izstrāde nacionālās koncertzāles projektam publiskās privātās partnerības modelī, jāveic nekustamā īpašuma Elizabetes ielā 2 sastāvā esošās būves demontāžas plānošanas, projektēšanas un demontāžas darbu īstenošana, kā arī jānodrošina starptautiska metu konkursa izsludināšana. Līdz 2021. gada 31. decembrim MK jāiesniedz informatīvais ziņojums par nacionālās koncertzāles projekta īstenošanas gaitu.

 

Andris Poga: šī ir laba vieta

"Šis ir cerīgs solis uz priekšu koncertzāles jautājumā. Novietojuma ziņā šī ir ļoti laba vieta. Protams, svarīgi, kāds būs izpildījums, arhitektūra," uzskata Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenais diriģents Andris Poga. "Tur noteikti būtu jādzīvo LNSO. Svarīgi, lai tur būtu skatuves platformu automātika, kādas diemžēl nav mūsu reģionālajām koncertzālēm. Lai būtu iespējams ātri adaptēties, lai būtu elektroniski paceļamās platformas. Akustiskajai skaņas kvalitātei jābūt pasaules līmenī.

Apgaismojums, skaņa, ventilācija, infrastruktūra (mēģinājumu telpas ar labu skaņas izolāciju), loģistika (lifti lielo instrumentu pārvietošanai) jau ir pašsaprotami," diriģents uzskaitīja muzicēšanai nepieciešamāko. Jānodrošina arī instrumentu uzglabāšanai nepieciešamā klimata regulēšana palīgtelpās.

Daži arhitekti (Jānis Bajārs, Andris Sīlis, arhitektu birojs NRJA) gan jau paspējuši kritizēt nodomu nojaukt bijušo partijas centrālkomitejas ēku Elizabetes ielā 2, norādot, ka tādējādi tiks iznīcināts latviešu arhitektu radīts padomju modernisma arhitektūras paraugs. Savukārt SIA Arhitektu birojs A + Sh secinājis, ka vietai Elizabetes ielā 2 ir daudz priekšrocību salīdzinājumā ar iepriekš apskatītajiem zemesgabaliem, jo tas atrodas pilsētas centrā un ir ērti sasniedzams gan kājām, gan ar sabiedrisko transportu, gan ar auto.

Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai 2021. gadā plānots finansējums 7 000 000 eiro (ar PVN), tajā skaitā bijušās kompartijas ēkas nojaukšanas būvprojekta izstrādes un ekspertīzes, būvdarbu un ar to saistīto pakalpojumu izmaksas, nekustamā īpašuma nodoklis, metu konkursa organizēšana divās kārtās u. c

Top komentāri

R
R
Pilnīgs vājprāts. Ēka nevainojamā stāvoklī, izskatās pilnīgi normāli, bet, nē - jājauc nost. Mums pilsētā tukšās vietas trūkst?
es arī
e
Viņš jau neizteica nekādus vērtējumus, bet gan tikai savas vēlmes orķestra vajadzībām
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Izrādās - Andris Poga ir pilsētbūvniecības eksperts!!!!!!!!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja