Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izveidojis digitālu valsts svētku programmu

Saistībā ar valstī noteiktajiem vīrusa Covid-19 izplatības ierobežojumiem, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) šā gada 18. novembrī būs apmeklētājiem slēgts. Tomēr Latvijas Republikas proklamēšanas 102. gadadienā muzejs sabiedrībai piedāvā dažādas valsts svētku atzīmēšanas iespējas digitālā formātā, kas pieejamas visā pasaulē pasaulē, informēja muzeja pārstāvji.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Facebook profilā no 18. novembra video formātā būs skatāms teatralizēts uzvedums Latviju dibināsim rīt. Tas veidots kā gidu – muzeja vēsturnieku – vadīts stāsts izstādē Latvijas gadsimts  par to, kā 39 delegāti no atšķirīgām politiskām partijām sarežģītos apstākļos pasludināja jauno Latvijas valsti. Izšķirošās, dramatiskākās un no mūsdienu viedokļa arī neparastākās valsts dibināšanas stāsta epizodes vēsturniekiem palīdz izstāstīt aktieri, kuri iejūtas dažādu 1917.–18. gada notikumu dalībnieku lomās. Teatralizētās etīdes veltītas gan Latviešu pagaidu nacionālās padomes dzimšanas aizkulisēm 1917. gada nogalē, gan Demokrātiskā bloka nelegālajām sapulcēm Rīgā vācu okupācijas laikā, tāpat tās rāda pretrunas Latvijas Tautas padomes tapšanas procesā 1918. gada 16.–17. novembrī un steigu, kādā 17.–18. novembrī bija jārisina ar valsts dibināšanu saistītie praktiskie jautājumi.

Latvijas valsts dzima trauksmainā laikā. Pirmais pasaules karš bija beidzies, tomēr Latvijā joprojām atradās vācu okupācijas varas iestādes, kas mēģināja ietekmēt tās politisko nākotni, bet no Austrumiem draudēja briesmas sociālistiskās padomju Latvijas idejas formā. Nacionālās patstāvības idejas aizstāvju rīcībā bija vien pāris nedēļu īss laika sprīdis 1918. gada novembrī, lai pasludinātu Latvijas Republiku un ņemtu zemes politisko likteni savās rokās.

Videoizrādē piedalās vēsturnieki Toms Ķikuts un Imants Cīrulis, aktieri Kārlis Anitens, Anna Šteina, Madars Zvagulis, ieraksts pieejams arī muzeja mājaslapā lnvm.lv un izstādes Latvijas gadsimts vietnē latvijasgadsimts.lv.

Facebook, izmantojot tēmturi #Bermontiādesmaršruti, var uzzināt, kā Rīgas centrā un Pārdaugavā izskatījās tieši pēc Bermontiādes kaujām un iegūt trīs ieteicamo Bermontiādes izziņas maršrutu kartes.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja youtube kontā virtuālā izstādē var uzzināt Brīvības pieminekļa tapšanas stāstu pagājušā gadsimta 20.-30. gados.

Lietotnē emuzejs.lnvm.lv videosižetā 1918. gads. Brīdis pirms Latvijas valsts, kas izstādē Latvijas gadsimts ievada stāstu par Latvijas neatkarības pasludināšanu, var iepazīt politiskos, sociālos un militāros apstākļus pirms valsts dibināšanas. Turpat var arī iepazīties ar kartoshēmu Varu maiņa Latvijā Neatkarības kara laikā, kas palīdzēs izsekot tam, kā mainījās Latvijas politiskās kartes krāsojums 1918.–1920. gadā.

Pāršķirstot Gadsimta albumu – Latvijas vēstures virtuālo attēlu panorāmu –, muzejs rosina pievērst uzmanību citu lietotāju pievienotajiem attēliem par laikposmu no 1914. līdz 1918. gadam un Neatkarības kara laiku (1918.–1920. gads), kā arī aicina papildināt virtuālo albumu ar attēliem no savas dzimtas fotoarhīva.

Ar Latvijas Republikas pirmajiem soļiem tematiski saistīts arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vēsturnieku jaunākais veikums – sadarbībā ar AS “Latvijas mediji“ izdotā grāmata Par Latviju. Lāčplēša Kara ordenis, tā kavalieri un Lāčplēša diena

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja