Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rīgā notiks ikgadējā Jesajas Berlina diena

Ceturtdien, 4. jūnijā, Rīgā norisināsies ikgadējā Jesajas Berlina diena, kuras ietvaros notiks vairāki Rīgā dzimušajam filozofam veltītie pasākumi. Centrālais no tiem būs ikgadējā Jesajas Berlina piemiņai veltītā lekcija, kuru šogad lasīs Berlina darbu redaktors Henrijs Hārdijs, informēja pasākuma pārstāve Irina Kuzņecova.

Jesaja Berlins dzimis Rīgā 1909. gada 6. jūnijā, vēlāk kļūstot par vienu no pasaules ievērojamākajiem 20. gadsimta domātājiem un liberālās domas paudējiem, kas vienmēr ir atzinis savu saikni ar Rīgu. Fonda atvērtai sabiedrībai Dots izpilddirektore Ieva Morica norāda, ka "Jesajas Berlina diena ir kļuvusi par ikgadējo tradīciju un ļoti gaidītajiem intelektuālās zinātkāres svētkiem. Berlinu dēvē par brīvības filozofu, un tieši viņa idejas par indivīda brīvību un vērtību plurālismu vēlamies aktualizēt Latvijas sabiedrībā, jo tās ir demokrātiskās sabiedrības un kultūras stūrakmeņi."

Jesaja Berlina dienā notiks šādi pasākumi: Baltijas valstu jauniešu debates Vai Eiropas Savienībai ir nepieciešama vienota ārpolitika?, BBC dokumentālais raidījums The Late Show (1992) – Maikla Ignatjeva saruna ar Jesaju Berlinu par nacionālismu un Padomju Savienības sabrukumu un Jesajas Berlina piemiņai veltītā lekcija, ko lasīs Berlina darbu redaktors Henrijs Hārdijis. Viņš ar Jesaju Berlinu ir strādājis no 1972. gada līdz viņa nāvei 1997. gadā. Tieši pateicoties viņa neatlaidīgajam darbam tika izdotas vairākas Berlina esejas, vēstules un citi literārie darbi. Jesajas Berlina dienas ietvaros tiks prezentēta interneta žurnāla Satori Vasaras avīze Nr. 4 Saprast Krieviju, kur līdzās Latvijas autoru darbiem tiks publicēta Berlina 1990. gadā sarakstītā eseja Krievu inteliģences saglabāšanās.

Jesajas Berlina dienas pasākumi notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Palasta ielā 4. Plašāka informācija ir atrodama www.isaiahberlin.org.

Jesajas Berlina dienas pasākumus organizē Fonds atvērtai sabiedrībai Dots un Jesajas Berlina biedrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja